Οι δύο φοιτητές, που επέστρεφαν από τη μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου και κατευθυνόμενοι προς φιλικό σπίτι, προσήχθησαν από τις ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της νύχτας αστυνομικής ανομίας στα Εξάρχεια. Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι οι προσαγωγές τους μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ το «Ξεκίνημα» καταγγέλλει ότι στη ΓΑΔΑ δεν τους επετράπη για πολλή ώρα να μιλήσουν με δικηγόρο. Σε νεότερη ανακοίνωσή του, το «Ξεκίνημα» ενημερώνει:

«Η Ειρήνη Ε. και ο Ζήσης Σ. βρίσκονται ακόμη (Δευτέρα 18/11, 8πμ) υπό κράτηση και έχουν υποστεί τραυματισμούς από τις αστυνομικές δυνάμεις που τους συνέλαβαν.

Τραυματισμένοι είναι επίσης και άλλοι συλληφθέντες, 3 εκ των οποίων πήγαν στο νοσοκομείο για περίθαλψη.»

Οι δύο φοιτητές «κατηγορούνται για μια σειρά κακουργημάτων και πλημμελημάτωνανάμεσα στα οποία απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης, εμπρησμός, οπλοφορία, κατοχή εκρηκτικών, αντίσταση κατά της αρχής κ.α., για τα οποία θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα σήμερα Δευτέρα 18/11.» Παράλληλα, η οργάνωση καταγγέλλει ότι «πριν φτάσουν καν στη ΓΑΔΑ, οι αστυνομικοί τους οδήγησαν σε υπόγειο πάρκινγκ, στο οποίο τους φωτογράφισαν, προκειμένου να είναι σε θέση να τους «αναγνωρίσουν» αργότερα οι συνάδελφοί τους, οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν δεχτεί επίθεση!»

«Ο Ζήσης και η Ειρήνη είναι φοιτητές, μέλη της «Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης – Ξεκίνημα» από τα μαθητικά τους χρόνια. Όσοι παρακολουθούν έστω και σποραδικά τις θέσεις του «Ξ» γύρω από τις «μεθόδους» της μολότοφ και των «μπάχαλων», ξέρουν πολύ καλά πως είναι απόλυτα ξένες προς τις αντιλήψεις και τις πρακτικές μας. Έχουμε επιχειρηματολογήσει επανειλημμένα ενάντια σε αυτές τις μεθόδους υποστηρίζοντας πόσο βλαπτικές είναι για το κίνημα» υπενθυμιζει επίσης η οργάνωση και καταλήγει:

«Σαν Οργάνωση δεν έχουμε και δεν είχαμε ποτέ καμία σχέση με τις συγκεκριμένες πρακτικές, γιατί πιστεύουμε ότι αποξενώνουν την κοινωνία από τους αγώνες, αποτελούν το καλύτερο άλλοθι για την ένταση της καταστολής και τελικά αποτελούν μεθόδους εχθρικές προς τα κινήματα και τα αιτήματά τους. Ο Ζήσης και η Ειρήνη έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει αυτή τη θέση στους μαζικούς χώρους στους οποίους παρεμβαίνουν πολιτικά. Οι κατηγορίες εναντίον τους δεν είναι απλά αστήρικτες, αλλά αδιανόητες!

Φαίνεται όμως πως η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για το κατά πόσο οι κατηγορίες της είναι αληθοφανείς. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να στείλει το μήνυμα της μηδενικής ανοχής, καθώς φοβάται την ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος που μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδια της- βλέπει τι γίνεται στη Χιλή, τον Λίβανο, και τις άλλες χώρες του κόσμου που η νεολαία είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ας γνωρίζουν λοιπόν πως δεν θα μας τρομάξουν, δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στα αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά τους σχέδια, δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση!

Να είμαστε όλες και όλοι σήμερα στις 11:00πμ στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Η τρομοκρατία δε θα περάσει!»