Το κείμενο ξεκινάει με τις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε πως «Το χρέος είναι χρέος και είναι ένα συμβόλαιο. Η στάση πληρωμών, η αναδιάρθρωση, η αλλαγή των όρων έχει συνέπειες στην υπογραφή και στην εμπιστοσύνη στην υπογραφή».

Στη συνέχεια, υπάρχει τοποθέτηση του Τιμ Τζόουνς, οικονομολόγου του Jubilee Debt Campaign, ενός κινήματος που «μάχεται κατά των άδικων χρεών», σύμφωνα με το CNBC. Ο Τζόουνς τονίζει  σχεδόν το σύνολο των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα από το Ταμείο και την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή «ριψοκίνδυνων τραπεζών, με λιγότερο από το 10% να πηγαίνει στους Έλληνες πολίτες» .

Επίσης, αναφέρει ότι υπάρχει ανάγκη για μια νέα διαδικασία αντιμετώπισης των κρίσεων χρέους. «Το χρέος πρέπει να ακυρωθεί και χρειαζόμαστε μία νέα διαδικασία αντιμετώπισης των κρίσεων χρέους, ώστε να μη διασώζονται οι τράπεζες, αφήνοντας το κόστος στον κόσμο και δίνοντας κίνητρα για πιο ριψοκίνδυνο δανεισμό και αναταραχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τιμ Τζόουνς.

Το CNBC αναρωτιέται στη συνέχεια το αν θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλη καταστροφή η διαγραφή ελληνικού χρέους και απευθύνεται σε οικονομικούς αναλυτές , που πιστεύουν ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η έξοδος από την πληττόμενη από αποπληθωρισμό Ευρωζώνη και η εισαγωγή νέους νομίσματος ή η επιστροφή στη δραχμή.

«Τρία από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ένα τεράστιο χρέος του ιδιωτικού τομέα και η περιορισμένη πολιτική στήριξη στη συνεχή λιτότητα. Χωρίς διαγραφή χρέος, είναι δύσκολο να λυθούν τα θέματα αυτά εντός τη Ευρωζώνης (και) φεύγοντας από την Ευρωζώνη και επιτρέποντας στο νέο νόμισμα να υποτιμηθεί, η Ελλάδα θα αποκαθιστούσε γρήγορα την ανταγωνιστικότητα», τόνισαν οι οικονομολόγοι Μπεν Μέι και Τομ Ρότζερς της εταιρείας Oxford Economics