Στην πραγματικότητα, υποστηρίζει, τα κέρδη για το ελληνικό χρηματιστήριο από την αρχή του έτους έχουν ξεπεράσει τα αντίστοιχα που έχουν καταγράψει περισσότερο ισχυρές χώρες, ιδιαίτερα η Κίνα.

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι ενώ η χώρα προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος της και να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας, ο δείκτης του χρηματιστήριου προβλέπεται ότι θα τελειώσει το έτος πολύ πιο ψηλά.

Ήδη, μετρά κέρδη 11,65% από την αρχή του 2012, τη στιγμή που ο CAC 40 στο Παρίσι έχει καταγράψει κέρδη 11,20%. Ωστόσο, η άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών γίνεται πιο εντυπωσιακή όταν συγκρίνεται με αυτή του Shanghai Composite στην Κίνα, ο οποίος έχει υποχωρήσει 7,61% από την αρχή του έτους. 

«Πρόκειται για ένα σπάνιο παράδειγμα χρηματιστηριακών δεικτών που παρερμηνεύουν τα οικονομικά θεμελιώδη;», διερωτάται η συγγραφέας του κειμένου.

Οι αναλυτές λένε «όχι». «Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα όπου υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ της ανάπτυξης του ΑΕΠ μιας χώρας και της πορείας των χρηματιστηριακών δεικτών της», δήλωσε ο Adrian Foster, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης των αγορών στην Rabobank.

«Απλώς κοιτάξτε στην Κίνα του 2007-2008: όταν η ανάπτυξη ήταν στο συν 10%, ο δείκτης υποχώρησε από τις 6.000 μονάδες, στις περίπου 2.000 μονάδες.

Επίσης, η ισχυρή επίδοση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας αποτυπώνει το ιστορικό χαμηλό στο οποίο είχε βρεθεί στο προηγούμενο χρόνο υποχωρώντας κάτω από τις 500 μονάδες, προτού συμφωνηθεί το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.