X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Καταγγελίες ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να ακυρώσει την απόφαση εκκένωσης εστιών κόντρα στους λοιμωξιολόγους

Μια πολύ σοβαρή καταγγελία έρχεται από τους κόλπους της φοιτητικής κοινότητας και συγκεκριμένα από τους φοιτητές των εστιών των πανεπιστημίων της χώρας και αφορά την εκκένωση των φοιτητικών εστιών, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση. Την Τρίτη σύμφωνα και με πληροφορίες του TPP, συνεδρίασε η επιτροπή λοιμωξιολόγων με παρόντα και τoν κυβερνητικό εκπρόσωπο για τη δράση κατά του κορονοϊού, Σωτήρη Τσιόδρα καταλήγοντας στο πόρισμα ότι η εκκένωση των εστιών, η οποία δρομολογείται τις τελευταίες ημέρες από την κυβέρνηση πρόκειται να αποτελέσει πηγή αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού και εισηγήθηκαν να ανασταλεί η υπουργική απόφαση. Ωστόσο η εισήγησή τους δεν έγινε δεκτή, με το επιχείρημα ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί. Το ζήτημα ανέδειξε και η καμπάνια «Covid19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη#AntiviruSolidarityGR», ενώ ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» μεταφέρει τις ενημερώσεις που έλαβαν φοιτητές της Νέας Εστίας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
|

Την ώρα που η κυβέρνηση διαμηνύει ότι «Μένουμε Σπίτι» και κάνουμε ότι μπορούμε απέναντι στη διασπορά της πανδημίας, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν αποφάσισε να λάβει κάποιο μέτρο για τις φοιτητικές εστίες της χώρας, αναστέλλοντας τη λειτουργίας τους από σήμερα, 25 Μαρτίου. Έτσι, χιλιάδες φοιτητές εξαναγκάζονται να σπάσουν την καραντίνα και να γυρίσουν στα σπίτια τους σε όλη την Ελλάδα, ενώ προς ώρας δεν υπάρχει ειδική μέριμνα, μεταξύ άλλων, για όσους έχουν ευπαθείς ομάδες στο σπίτι τους, για όσους δεν έχουν την οικονομική άνεση να καλύψουν τα έξοδα, για όσους εργάζονται στον τόπο σπουδών τους.

Οι αντιδράσεις, σύμφωνα με καταγγελίες και πληροφορίες του TPP από την φοιτητική κοινότητα, προκάλεσαν συσκέψεις σε κυβερνητικό επίπεδο, με την επιτροπή λοιμωξιολόγων υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα να εισηγείται ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης, καθώς πιθανή μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς την περιφέρεια θα αποτελέσει πηγή διάδοσης των κρουσμάτων. «Η επιτροπή προτείνει την παραμονή μας στις εστίες με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής» ανέφεραν οι πληροφορίες.

Παρόλα αυτά κόντρα στην εισήγηση των λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση, αρνήθηκε να αναστείλει την απόφαση. Μάλιστα οι εστιακοί φοιτητές καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα απολύμανσης καθώς αυτή έχει ήδη γίνει στα δωμάτιά τους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο TPP ότι η απόφαση δεν ανακαλείται, καθώς έχει ήδη δημσιευθεί σε ΦΕΚ. Απορρίφθηκε έτσι η εισήγηση των αρμόδιων επιστημόνων.

Επίσης, σε ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», μεταφέρονται οι ενημερώσεις μέσα από κλειστό γκρουπ της Νέας Εστίας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, πρώτα για τη θετική εισήγηση της Επιτροπής και στη συνέχεια για την κυβερνητική άρνηση. Το θέμα «θεωρείται λήξαν και δεν θα υπάρξει κάποια δημόσια τοποθέτηση της επιτροπή» υποστηρίζουν φοιτητές που βρίσκονταν σε επικοινωνία με μέλος της επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι οι φοιτητές θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους με όποιον τρόπο μπορεί να καταστεί αυτό δυνατόν, χωρίς να υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και έλεγχος για την πρόληψη μετάδοσης του ιού σε περίπτωση που υπάρχει νοσούντας ή φορέας ανάμεσά τους. Για αυτό το λόγο οι σύλλογοι των εστιακών φοιτητών συνεδρίασαν τις προηγούμενες ημέρες και έλαβαν την απόφαση να παραμείνουν στα δωμάτιά τους ώστε να μην καταλήξουν «απειλή» για την υγεία των οικείων τους αλλά κανενός άλλου.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση – καταγγελία της καμπάνιας Covid19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη#AntiviruSolidarityGR

Covid19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη

Ως Καμπάνια πληροφορηθήκαμε ότι η συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων με παρόντα τον Τσιόδρα (κυβερνητικός εκπρόσωπος για την διαχείριση της επιδημίας), εισηγήθηκε να ανασταλεί η απόφαση εκκένωσης των εστιών. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο απέρριψε την συγκεκριμένη πρόταση.

Να καταγγελθεί η εγκληματική εμμονή της κυβέρνησης να εκκενώσει τις εστίες πανελλαδικά! Η μεταφορά δεκάδων ή εκατοντάδων φοιτητών στα σπίτια όπου διαμένουν οι οικογένειες, γονείς και ίσως ηλικιωμένοι, και μάλιστα εν τω μέσω της καραντίνας είναι επικίνδυνη και αντίθετη με τη λογική ελέγχου της διάδοσης του ιού.

#ΚανέναςΜόνος #ΚαμίαΜόνη #covid19 #antiviruSolidarityGR #FightForLife

Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε πλήθος εύλογων αντιδράσεων στην φοιτητική κοινότητα και συγκεκριμένα στις τάξεις των εστιακών φοιτητών, καθώς αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια των οικογένειών τους, μετά από δέκα και πλέον ημέρες καραντίνας, έως σήμερα Τετάρτη 25 Μαρτίου. Οι φοιτητές που κατοικούν στις εστίες σε αρκετές περιοχές της χώρας έχουν ξεσηκωθεί από την Κυριακή, όταν και γνωστοποιήθηκε η απόφαση, με το υπουργείο να λαμβάνει μέτρα που καλύπτουν μόνον ένα μικρό μέρος των φοιτητών.

Τη Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας βρήκε λύση μόνο για όσους δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αποφάσισε μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) να μεταφερθούν σε τουριστικά καταλύματα όσοι φοιτητές, Έλληνες και αλλοδαποί, που αποδεδειγμένα δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα, αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους και τις οικογένειές τους εκτεθειμένους.

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών εκατοντάδες είναι οι εστιακοί που δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους για διάφορους λόγους. Γιατί δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω οικογενειακής κατάστασης (ορφανοί από 2 γονείς κτλ), οι οικογένειες τους ή οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι είτε μετανάστες και οι χώρες τους έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω της πανδημίας, είτε πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση ή εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους ή της οικογένειας τους και δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους (delivery, super market, βενζινάδικα κτλ)

Η κυβέρνηση και το κράτος βλέπει τους οικότροφους ως «βάρος» και «κόστος» και αποποιείται τις ευθύνες τους αντί να πάρει μέτρα προστασίας για αυτούς. Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας τους είναι ότι στη ΦΕΠΑ έχουν κάνει μόνο μία απολύμανση για τόσες εβδομάδες και έχουν τοποθετήσει μόνο 2 αντισηπτικά χωρίς κιόλας να ανανεώνεται το υγρό» σημειώνει ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις