Πληροφορίες στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης βασιζόμενες σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, αναφέρουν ότι η Ελλάδα στοχεύει στην περαιτέρω άντληση επιδοτήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από την προκαταβολή 4 δισ. ευρώ που αναμένεται να αντλήσει η Ελλάδα, στοχεύεται να διεκδικηθούν επιπλέον 3,5 με 3,8 δισ. ευρώ εντός του 2021.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας χθες από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών επεσήμανε ότι η καταβολή της προκαταβολής ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ αναμένεται εντός του γ΄ τριμήνου για να προσθέσει ότι «θα επιδιώξουμε να πετύχουμε μεγαλύτερο ποσό».

Υπενθυμίζεται ότι από τα περίπου 4 δισ. ευρώ αντιστοιχούν τόσο σε επιχορηγήσεις 2,3 δισ. ευρώ όσο και σε δάνεια ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Όσον αφορά το επιπλέον ποσό που θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά και αντιστοιχεί στην πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 3,5 δισ. ευρώ με 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αντιστοιχούν σε επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ σε δάνεια, όπως μεταδίδει σε δημοσίευμα της η Naftemporiki.gr.

Σημειώνεται ότι προϋπόθεση αποτελεί να προχωρά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων με βάση τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν τεθεί στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που έχει κατατεθεί στην Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι από το 2022 έως και το 2026 προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα λαμβάνει 5,3 δισ. ευρώ ετησίως.