Την απόφασή του να δεχθεί την νέα πρόταση της Νοτίου Αφρικής και να επιβάλλει και νέα έκτακτα μέτρα στο Ισραήλ, για την αντιμετώπιση του λιμού που ήδη πλήττει τον παλαιστινιακό πληθυσμό, ανακοίνωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (International Court of Justice, ICJ). Η απρόσκοπτη και αυξημένη ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια, το άνοιγμα των χερσαίων περασμάτων, και η διακοπή των ενεργειών του στρατού του Ισραήλ που «παραβιάζουν οποιοδήποτε από τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στη Γάζα, ως προστατευόμενης ομάδας βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας».

Με δεδομένο ότι η Νότιος Αφρική είχε ζητήσει και πάλι νέα έκτακτα μέτρα το Φεβρουάριο, και η τότε αίτησή της απορρίφθηκε, η απόφαση, τώρα, της άμεσης λήψης τους έχει σημαντικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί ακόμη μία σοβαρή ένδειξη πως το δικαστήριο κρίνει ότι το Ισραήλ προβαίνει σε γενοκτονία και, βεβαίως, επιβεβαιώνει τις τραγικές συνθήκες και το λιμό που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι.

Πλην της παραγράφου της απόφασης που αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία ψηφίστηκε από όλους τους δικαστές, οι λοιπές παράγραφοι καταψηφίστηκαν μόνον απο τον δικαστή που τοποθέτησε (ad hoc) το Ισραήλ, τον Ααρών Μπαρακ, ο οποίος, γεννημένος στη Λιθουανία το 1936, επιβίωσε του Ολοκαυτώματος και ανήκει στην ακροδεξιά. Η τοποθέτησή του έγινε με προσωπική εντολή του Νετανιάχου.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι, όπως έχουμε ξαναγράψει, στο Διεθνές Δικαστήριο, εφ’ όσον δεν εκπροσωπούνται οι χώρες που κατηγορούνται ή προσφεύγουν, τοποθετούνται, μαζί με τους 15 τακτικούς δικαστές, και ένας από κάθε μη εκπροσωπούμενο κράτος. Έτσι, ο Ααρών Μπαρακ τοποθετήθηκε εκ μέρους του Ισραήλ και o Ντικγκανγκ Μοσενέκε εκ μέρους της Ν. Αφρικής, σε μια τοποθέτηση με εξίσου βαριά συμβολική σημασία: ο δικαστής Μοσενέγκε υπήρξε, από τα 14 του, μέλος του Παναφρικανικού Κογκρέσου, διώχθηκε, βασανίστηκε και φυλακίστηκε από το καθεστώς του Απαρτχάιντ, όντας επί μια δεκαετία μαζί με τον Νέλσονα Μαντέλα στη φυλακή της νήσου Ρόντεν, όπου και άρχισε να σπουδάζει, έγκλειστος έφηβος, υπό την καθοδήγησή του. Το Ισραήλ επιστράτευσε ένα ζωντανό σύμβολο της μνήμης του Ολοκαυτώματος – ασχέτως της σημερινής του πολιτικής τοποθέτησης – και η Ν. Αφρική ένα ζωντανό σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.

Το Ισραήλ έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τις Γενοκτονίες του 1948 και γι’ αυτό, παρότι συνεχίζει να απορρίπτει τις κατηγορίες, οφείλει και να παρίσταται και να απαντά.

Μία εκ των αποφάσεων, αυτή της επαναβεβαίωσης των μέτρων που ήδη είχαν ανακοινωθεί στα τέλη του Ιανουαρίου, καταψήφισε, πλην του δικαστή Μπαράκ και η δικαστής που εκπροσωπεί την Ουγκάντα, Τζούλια Σεμπουτίντε, η οποία, στην προηγηθείσα ακροαματική διαδικασία είχε προκαλέσει την αντίδραση της ίδιας της της χώρας, που τόνισε με ανακοινώσεις ότι δεν την εκπροσωπεί.

Τα κύρια σημεία στη δημοσιευμένη ανακοίνωση του δικαστηρίου, σε απόδοση στα ελληνικά, έχουν ως εξής:

«ΧΑΓΗ, 28 Μαρτίου 2024. Στην υπόθεση της Εφαρμογής της Σύμβασης για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας (Νότια Αφρική κατά Ισραήλ), το Δικαστήριο, αφού εξέτασε δεόντως το αίτημα της Νότιας Αφρικής της 6ης Μαρτίου 2024, για την υπόδειξη πρόσθετων προσωρινών μέτρων ή/και την τροποποίηση του διατάγματός [του δικαστηρίου] της 26ης Ιανουαρίου 2024, βάσει της αλλαγής της κατάστασης στη Γάζα, και [ομοίως εξέτασε] τις παρατηρήσεις του Ισραήλ, της 15ης Μαρτίου 2024, ως προς αυτό το αίτημα, εξέδωσε σήμερα Διαταγή του, η οποία κοινοποιήθηκε προς τα [εμπλεκόμενα] μέρη με επιστολή του Γραμματέα του.

Στην Εντολή του, το Δικαστήριο παρατηρεί ότι, από τις 26 Ιανουαρίου 2024, «οι καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω, ιδίως λόγω της παρατεταμένης και εκτεταμένης στέρησης τροφίμων και άλλων αναγκαίων προς επιβίωση, που αντιμετωπίζουν και στην οποία υποβάλλονται οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας» και ότι «οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν αντιμετωπίζουν πλέον μόνο τον κίνδυνο του λιμού, όπως σημειώνεται στο Διάταγμα της 26ης Ιανουαρίου 2024, αλλά ότι ο λιμός έχει ήδη ξεκινήσει». Κατά την άποψη του Δικαστηρίου, «τα προσωρινά μέτρα που αναφέρονται στο Διάταγμα της 26ης Ιανουαρίου 2024 δεν αντιμετωπίζουν πλήρως τις συνέπειες που προκύπτουν από τις αλλαγές στην κατάσταση . . . , δικαιολογώντας έτσι την τροποποίηση των μέτρων αυτών».

Με τη διάταξή του, η οποία έχει δεσμευτική ισχύ, το Δικαστήριο:

«(1) Με ψήφους δεκατέσσερις υπέρ και δύο κατά, επαναβεβαιώνει τα προσωρινά μέτρα που αναφέρονται στο διάταγμά του της 26ης Ιανουαρίου 2024

(2) Υποδεικνύει τα ακόλουθα προσωρινά μέτρα:

Το Κράτος του Ισραήλ οφείλει, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, και ενόψει της επιδείνωση των συνθηκών ζωής που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, ιδίως η εξάπλωση του πείνας και του λιμού:

(α) Ομόφωνα, να λάβει όλα τα απαραίτητα και αποτελεσματικά μέτρα για να διασφαλίσει, χωρίς καμμία καθυστέρηση, πλήρη συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, για την απρόσκοπτη παροχή των βασικών υπηρεσιών και της ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζονται επειγόντως, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του νερού, της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων, της στέγης, του ρουχισμού, της υγιεινής, καθώς και των ιατρικών προμηθειών και της ιατρικής περίθαλψης προς τους Παλαιστίνιους σε όλη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ποσού βοήθειας όπως και του αριθμού των χερσαίων σημείων διέλευσης και την διατήρησή τους, ανοικτών, για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο.

(β) Με ψήφους δεκαπέντε υπέρ και μία κατά,

Να διασφαλίσει, με άμεση ισχύ, ότι ο στρατός του δεν διαπράττει ενέργειες, μεταξύ των οποίων και η παρεμπόδιση της επειγόντως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας, οι οποίες παραβιάζουν οποιοδήποτε από τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στη Γάζα, ως προστατευόμενης ομάδας βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.

(3) Με ψήφους δεκαπέντε υπέρ κατά μία κατά,

Αποφασίζει ότι το Κράτος του Ισραήλ οφείλει να υποβάλει έκθεση στο Δικαστήριο για όλα τα μέτρα που ελήφθησαν από την ημέρα που τίθεται σε ισχύ το παρόν Διάταγμα, και εντός ενός μηνός».

Μια πρώτη αποκρυπτογράφηση της απόφασης της Χάγης