Του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Η δίκη μεταφέρθηκε για σήμερα, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, αφού το δικαστικό συμβούλιο είχε πως «ένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας δεν ήταν διαθέσιμο στις 14 Δεκεμβρίου (αρχική ημερομηνία δικασίμου) και δεν μπορούσε να παραστεί στην ακρόαση». Αυτό έγινε παρά το γεγονός πως οι συνήγοροι υπεράσπισης προειδοποίησαν, πως η μετάθεση δημιουργεί κίνδυνο για την υγεία των κατηγορουμένων. Για τον λόγο αυτό είχαν καταθέσει αίτημα αναστολής ποινής, το οποίο η έδρα είχε απορρίψει κατά την προηγούμενη δικάσιμο.

Οι κρατούμενοι βρίσκονται στις 96 ημέρες απεργίας πείνας, διεκδικώντας την αφαίρεση της καταδίκης με τον τρομονόμο, να ονόματα των βασανιστών τους αστυνομικών και την επιστροφή των χρημάτων του ταμείου των προσφύγων και τον εξοπλισμό που κατασχέθηκε από την αστυνομία. Επίσης, ζητούν την αντικατάσταση της κράτησης, με περιοριστικούς όρους, καθώς ως πολιτικοί πρόφυγες έχουν σταθερή κατοικία. Όπως έχουν καταγγείλει στο ΤΡΡ, διεκδικούν μια δίκαιη δίκη, καθώς η πρωτόδικη απόφαση βασίστηκε σε ανύπαρκτα και παράλογα στοιχεία, ενώ πριν ξεκινήσει το δικαστήριο «η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει πως είμαστε τρομοκράτες» και «ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε σε ένα κανάλι ότι η Τουρκία ζήτησε να συλληφθούμε και να φυλακιστούμε και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση, που το έπραξε». Ακόμα, κατήγγειλαν πως έχουν δεχθεί επανειλημμένα αστυνομικά βασανιστήρια.

Στην προηγούμενη δικάσιμο ολοκληρώθηκε η εξέταση του αστυνομικού μάρτυρα κατηγορίας, κατά την οποία η υπεράσπιση εντόπισε σειρά αντιφάσεων. Κατέθεσε επίσης ο πατέρας του κατηγορούμενου Μπουράκ, ο οποίος δήλωσε πως βοηθάει οικονομικά το γιο του, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι χρηματοδοτείται από την οργάνωση DHKP-C.

Επανάληψη αιτήματος αναστολής ποινής – «Η ζωή τους κινδυνεύει ανα πάσα στιγμή, βρίσκονται σε λιμοκτονία» καταθέτει η γιατρός

Οι συνήγοροι επανέλαβαν το αίτημα αναστολής ποινής, αναφέροντας πως η υγεία των κατηγούμενων μπορεί να επιδεινωθεί ανεπανόρθωτα, μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη. Η πρόεδρος ξεκαθάρισε πως δεν είναι ευθύνη της έδρας η καθυστέρηση των δικασίμων, αλλά διοικητικό θέμα. Οι δικηγόροι κατέθεσαν υπεύθυνες δηλώσεις φιλοξενίας των κατηγουμένων, τα πιστοποιητικά κράτησης, από τα οποία προκύπτει ότι οι φυλακισμένοι έχουν εκτίσει σημαντικό μέρος της ποινής, πραγματοποιώντας μεροκάματα, καθώς και την υπεύθυνη δήλωση της γιατρού των κατηγουμένων σχετικά με τις επιπτώσεις της απεργίας πείνας στην υγεία τους. Επισημαίνουν πως οι άνθρωποι κινδυνεύουν αν αποφυλακιστούν να έχουν υπερεκτίσει ήδη σημαντικό μέρος της ποινής, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν βλάβες στην υγεία τους. Σε μια τέτοια περίπτωση ακόμα και μια δίκαιη απόφαση στο Εφετείο θα είναι άδικη για τους κατηγουμένους.

Η Ε.Β., αναισθησιολόγος, επειγοντολόγος και προσωπική γιατρός των κατηγουμένων εξήγησε πως κατά την απεργία πείνας παίρνουν μόνο υγρά, ζάχαρη, καφέ και βιταμίνες, τις οποίες κάποιοι από αυτούς δεν μπορούν να απορροφήσουν λόγω δημιουργίας έλκους. Η πρόεδρος ρώτα τους κατηγορούμενους αν θα σταματήσουν την απεργία πείνας, σε περίπτωση αναστολής της ποινής, με τον Χαλίλ Ντεμίρ να απαντά καταφατικά, συμπληρώνοντας πως ζει πολλά χρόνια στην Ελλάδα και η ζωή του είναι εδώ, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να δραπετεύσει. Η γιατρός επισημαίνει πως έχουν παρέλθει το κατώφλι της απώλειας του 25% του σωματικού βάρους και η ζωή τους κινδυνεύει ανα πάσα στιγμή, ενώ η κράτηση τους στις φυλακές δημιουργεί πρόβληματα στη διενέργεια εξετάσεων.

Η εισαγγελέας ρωτάει τη γιατρό γιατί συναινεί στη μεταφορά τους στο δικαστήριο αν η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη, με τη δεύτερη να διευκρινίζει πως δεν είναι αρμοδιότητα της να υποχρεώσει τους ασθενείς, παρά μόνο να τους συμβουλεύσει. Ο συνήγορος Καμπαγιάννης ζητάει από την γιατρό να περιγράψει την κλινική εικόνα των ασθενών, με την ίδια να το τονίζει πως βρίσκονται σε κατάσταση λιμοκτονίας. Μάλιστα επισημαίνει πως και τα παιδάκια στην Αφρική, τα βλέπουμε όρθια και ξαφνικά καταρρέουν.

Ο κατηγορούμενος Σάντι Νάτσι Οζπολάτ επαναλαμβάνει πως είναι θύμα σκευωρίας μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης και ξεκαθαρίζει πως θα σταματήσει την απεργία πείνας αν αποφυλακιστεί. Υπενθυμίζει πως πολλοί απεργοί πείνας δεν καταφέρνουν να επανέλθουν εύκολα ακόμα και μετά την λήξη της απεργίας τους. Ο Χαλίλ Ντεμίρ θυμίζει τη δέσμευση της έδρας για μια δίκαιη δίκη, αναφέροντας πως είναι ήδη σχεδόν τρία χρόνια στη φυλακή και έχουν ζήσει ήδη μια μεγάλη αδικία στην πρωτόδικη απόφαση. Εξηγεί πως δεν είναι εύκολο για κάποιον να πάρει την απόφαση να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του. Αναφέρει πως έκανε αίτηση στο υπ. Προστασίας του Πολίτη και το υπ. Υγείας, πως δεν επιθυμεί αναγκαστική σίτιση, καθώς είναι βασανιστήριο. Με αναφορές στην ιστορία του ελληνικού λαού, τονίζει πως για να θυσιαστεί κάποιος υπάρχει μια προσβολή της αξιοπρέπειας του.

Η Σεκέρ Χαζάντ, 25 χρόνων, αναφερόμενη στην άδικη μεταχείριση, θυμίζει ότι στην πρώτη δίκη η εισαγγελέας την ρώτησε γιατί δεν παντρεύτηκε και δεν έκανε παιδιά. Πλέον δυσκολεύεται να πιεί και νερό, λόγω της απεργίας πείνας. Η Χάρικα Κιζιλκαγια εξηγεί πως φοβάται για τις επιπτώσεις της απεργίας πείνας, καθώς είναι κάθε μέρα και χειρότερα και δεν μπορεί να ολοκληρώσει καν τις φράσεις της από τον πονοκέφαλο, αλλά ήταν μονόδρομος για να δείξουν την αδικία σε βάρος τους. Ο Μπουράκ Αγαρμίς εξηγεί πως ήρθε για διακοπές και ξαφνικά άλλαξε η ζωή του. Στην ερώτηση της προέδρου αν μετά την αναστολή ποινής θα μείνει Ελλάδα ή θα επιστρέψει Ολλανδία, οι δικηγόροι εξηγούν πως δεν μπορεί να επιστρέψει γιατί δεν έχει τα έγραφα του. Ο ίδιος εξηγεί πως ήρθε νόμιμα στην Ελλάδα και θέλει να επιστρέψει νόμιμα, οπότε μέχρι να τελειώσει η δίκη θα είναι στη χώρα.

Ο κατηγορούμενος Αλί Ερκαν Γκόκουγλου, δημοσιογράφος, αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στη δικογραφία εις βάρος του. Εξηγεί πως μέσα στη φυλακή δεν απολαμβάνουν τις κατάλληλες συνθήκες υποστήριξης της απολογίας τους. Επαναλαμβάνει πως είναι πολιτικοί πρόσφυγες, με δηλωμένες διευθύνσεις κατοικίας και δεν υπάρχει περίπτωση διαφυγής. Το δικαστήριο κάνει παύση μέχρι να δει η εισαγγελέας τα έγγραφα που προσκόμισαν οι συνήγοροι.

«Εκβιασμό» της έδρας από την απεργία πείνας βλέπει η εισαγγελέας – Η υπεράσπιση ζητά την απομάκρυνση της αστυνομίας

Η έδρα επανέρχεται. Η εισαγγελέας αναφέρει πως η παρούσα σύνθεση δεν έχει λάβει καμιά πολική πίεση. Προσθέτει πως η δίκη γίνεται στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η δίκαιη δίκη. Αναφέρει πως η υπέρμετρη βλάβη είναι μια κατάσταση, που πρέπει να εξεταστεί για κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά. Ξεκαθαρίζει πως κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει τη λήξη της απεργίας πείνας, αλλά δεν πρέπει να συνδέεται με την ενοχή ή την αθωότητα των κατηγουμένων. Ισχυρίζεται ότι οι κατηγορούμενοι δεν είναι σε πλήρη απεργία πείνας , αφού παίρνουν υγρά, βιταμίνες κα. Μάλιστα αναφέρει πως οι εξετάσεις στο νοσοκομείο φυλακών δεν επιβεβαιώνουν τη γνωμάτευση της γιατρού, η οποία -κατά την ίδια- δεν είναι συμβατή με την κλινική εικόνα των κατηγορουμένων. Η ίδια δεν βλέπει κάποιο δεδομένο που να επιβεβαιώνει πως συντρέχει ανεπανόρθωτη βλάβη για την υγεία των κατηγουμένων. Κάνει λόγο για εκβιασμό της έδρας μέσω της απεργίας πείνας. Απορρίπτει το αίτημα αναστολής.

Ακολουθεί η αγόρευση των δικηγόρων υπεράσπισης επί του αιτήματος, αφού συνήγορος Ιωάννα Κούρτοβικ διαμαρτύρεται για την παρουσία αστυνομικού της ομάδας μεταγωγών μπροστά στους δικηγόρους υπεράσπισης, κάνοντας λόγο για επιτήρηση τους κατά την επικοινωνία τους με τους κατηγουμένους. Ο συνήγορος Πατρικουνάκος δηλώνει πως η υπεράσπιση δεν αμφισβητει την πρόθεση της παρούσας σύνθεσης να κάνει μια δίκαιη δίκη, αλλά η πρωτόδικη διαδικασία δημιουργεί στους κατηγορουμένους την ανάγκη να δώσουν ένα μήνυμα στην κοινωνία. Εξήγησε πως η εικόνα των κατηγουμένων δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως η γιατρός προειδοποιεί πως με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία η κατάσταση τους είναι οριακή. Θύμισε πως Μπόμπι Σαντς πέθανε σε 66 μέρες απεργίας πείνας, ενώ οι κατηγορούμενοι είναι στις 96 και καθώς η διαδικασία προχωρά θα φτάσουν σχεδόν τον μισό χρόνο χωρίς τροφή. Εξηγεί πως οι κατηγορούμενοι από την Ολλανδία θα μπορούσαν να είχαν φύγει παράνομα αν το ήθελαν πριν αρχίσει η πρωτόδικη διαδικασία, οπότε δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Ο συνήγορος Καμπαγιάννης εξηγεί τη δύσκολη θέση των δικηγόρων, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να επιβάλουν στους κατηγορουμένους να σταματήσουν απεργία πείνας. Ξεκαθαρίζει πως κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η πραγματοποίηση απεργίας πείνας επί τόσες μέρες αποτελεί κάποιο παιχνίδι, αλλά αντίθετα είναι αντικειμενικά μια κατάσταση ανάγκης. Για αυτό το λόγο αναφέρει πως οι συνήγοροι έχουν κάνει προσπάθειες να επισπεύσει η διαδικασία. Προσθέτει πως αν οι κατηγορούμενοι σηκώσουν τις μπλούζες τους, η έδρα θα διαπιστώσει πως τα κόκκαλα τους φαίνονται σαν ακτινογραφία. Επισημαίνει πως κατά την εξέταση του βασικού μάρτυρα αστυνομικού κατέρρευσε το σκεπτικό συλλογικής ευθύνης, στο οποίο βασίστηκε η πρωτόδικη απόφαση. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος κάποιοι να αθωωθούν, αλλά να καταστραφεί η υγεία τους.  Ξεκαθαρίζει πως οι κατηγορούμενοι είναι αγωνιστές και δεν υπάρχει περίπτωση να διαφύγουν χωρίς να δικαστούν.

Η έδρα αποδέχεται το αίτημα αναστολής – Η μαρτυρία του ιδιοκτήτη του σπιτιού έρχεται σε αντίθεση με όσα δήλωσε ο αστυνομικός

Μετά από διακοπή για να συσκευθεί η έδρα, η πρόεδρος ανακοινώνει πως γίνεται τελικά δεκτό το αίτημα αναστολής της ποινής των 10 εκ των κατηγορουμένων, οι οποίοι πραγματοποιούν την απεργία πείνας, με τους όρους να μην φύγουν από τη χώρα, να μένουν στις οικίες που θα δηλώσουν και να προσέρχονται τρεις φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα. Οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Ακολουθεί η εξέταση του ιδιοκτήτη του ακινήτου στα Σεπόλια, όπου βρέθηκε το τούνελ με τον οπλισμό. Η κα. Ζομπαλά του δείχνει φωτογραφίες του σπιτιού από τις κάμερες ασφαλείας, με τον ίδιο να το αναγνωρίζει. Αναφέρει πως η πίσω πόρτα ήταν σπασμένη, προφανώς από τους αστυνομικούς, που καταρρίπτει την κατάθεση του μάρτυρα αστυνομικού πως η αστυνομία μπήκε από την μπροστική πόρτα. Επίσης η μαρτυρία του ιδιοκτήτη και το υλικό αποδεικνύουν ότι το σπίτι είναι διόροφο με διαφορερικά διαμερίσματα και όχι μεζονέτα όπως κατέθεσε ο αστυνομικός. Ο μάρτυρας ρωτάται αν θα μπορούσαν να γίνονται εργασίες στο ισόγειο και να μην ακούγεται στον επάνω όροφο και απαντά καταφατικά.

Υπό το φως των νέων στοιχείων, οι συνήγοροι υπεράσπισης επανέλαβαν στις αγορεύσεις τους τα σημεία, όπου η μαρτυρία του αστυνομικού αντιφάσκει. Σύμφωνα με πληροφορίες του TPP η αποφυλάκιση  των αγωνιστών, ο οποίοι πραγματοποιούν μέχρι σήμερα απεργία πείνας, πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο. Το δικαστήριο θα συνεχιζτεί στην Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, στις 9.30 π.μ. στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.