Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λαϊκού Μετώπου, το δικαστικό συμβούλιο επικαλέστηκε πως «ένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας δεν ήταν διαθέσιμο στις 14 Δεκεμβρίου και δεν μπορούσε να παραστεί στην ακρόαση». Οι κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας, διεκδικώντας την αφαίρεση της καταδίκης με τον τρομονόμο, να ονόματα των βασανιστών τους αστυνομικών και την επιστροφή των χρημάτων του ταμείου των προσφύγων και τον εξοπλισμό που κατασχέθηκε από την αστυνομία. Επίσης, ζητούν την αντικατάσταση της κράτησης, με περιοριστικούς όρους, καθώς ως πολιτικοί πρόφυγες έχουν σταθερή κατοικία. Όπως έχουν καταγγέλλει στο ΤΡΡ, διεκδικούν μια δίκαιη δίκη, καθώς η πρωτόδικη απόφαση βασίστηκε σε ανύπαρκτα και παράλογα στοιχεία, ενώ πριν ξεκινήσει το δικαστήριο «η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει πως είμαστε τρομοκράτες» και «ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε σε ένα κανάλι ότι η Τουρκία ζήτησε να συλληφθούμε και να φυλακιστούμε και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση, που το έπραξε». Ακόμα, κατήγγειλαν πως έχουν δεχθεί επανειλημμένα αστυνομικά βασανιστήρια.

Στη προηγούμενη δικάσιμο, απορρίφθηκε το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης για λήψη πρακτικών με ηχοληψία, αφού ανέφεραν πως στη πρωτόδικη διαδικασία οι κρατούμενοι καταδικάστηκαν με αλοιωμένη διατύπωση που προστέθηκε στα γραπτά πρακτικά. Ο κατηγορούμενος Σενάν Οκτάι ανέλαβε την ευθύνη για την τσάντα με τα όπλα, που βρέθηκε στα Σεπόλια, ξεκαθαρίζοντας πως οι συγκατηγορούμενοι του δεν γνώριζαν τίποτα. Οι συνήγοροι ανέδειξαν τις αντιφάσεις του κατηγορητηρίου, επιχειρώντας να αποδομήσουν τους ισχυρισμούς του αστυνομικού μάρτυρα κατηγορίας. Όπως δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου, που μετέδωσε το TPP, οι 11 αγωνιστές από την Τουρκία το κατηγορητήριο, το παραπεμπτικό βούλευμα και η πρωτόβαθμη απόφαση βασίστηκε στη λογική συλλογικής ευθύνης, με μοναδικό στοιχείο την αντίληψη και όχι τα στοιχεία του συγκεκριμένου μάρτυρα, με λογικές συλλογικής ευθύνης. Επεσήμαναν πως ένας από τους απεργούς πείνας βρίσκεται ήδη κοντά στα 47 κιλά, ενώ η πίεσή του είναι συνεχώς χαμηλή.

Η μετάθεση της επόμενης δικασιμου δημιουργεί κίνδυνο για τη ζωή των κατηγορουμένων- Η υπεράσπιση επιφυλάσσεται για αίτημα αναστολής ποινής

Έξω από το δικαστήριο, το Λαϊκό Μέτωπο κατήγγειλε την αυθαίρετη απόφαση, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των απεργών πείνας, καλώντας τον κόσμο να δείξει την αλληλεγγύη του στους αγωνιστές από την Τουρκία. Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η συνήγορος Ιωάννα Κούρτοβικ θέτουν το ζήτημα του κινδύνου κατά της ζωής, που επιφέρει η αναβολή της δίκης, ενώ οι κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργίας πείνας. Οι συνήγοροι υπεράσπισης επιφυλάσσονται να υποβάλλουν στο δικαστήριο αίτημα αναστολής της ποινής. Η συνήγορος Αλέκα Ζορμπαλά επισημαίνει κατηγορούμενοι κινδυνεύουν να μην έχουν τις αισθήσεις τους στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η συνήγορος Βούλα Γιαννακοπούλου ρωτάει τον μάρτυρα αστυνομικό κατηγορίας, πως ήρθε στην υπηρεσία του η πληροφορία για τους κατηγουμενους. Δεν γνωρίζω, απαντά ο μάρτυρας. Η συνήγορος ρωτάει αν όταν ήρθε η πληροφορία υπήρχαν τα όπλα σπίτι. Δεν γνωρίζει. Παραδέχεται πως τα όπλα μεταφέρθηκαν μετά την παρακολούθηση. Η κα. Γιαννακοπούλου ρωτάει αν ο μάρτυρας κατάλαβε αν ο σάκος είχε κάτι μέσα του, με τον ίδιο να απαντά πως δεν παρατήρησε. Τον ρωτάει τη διαρρύθμιση του σπιτιού στα Σεπόλια και αν είδε κάτι στο εσωτερικό του σπιτιού, που να κινεί υποψίες. Απαντά πως δεν πρόσεξε. Ο αστυνομικός δηλώνει πως αναγνώρισε τον κατηγορούμενο Σενάν Οκτάι, αποκαλώντας τον «σεσημασμένο». Η συνήγορος ρωτάει τον μάρτυρα τι καθιστά παράνομη την κατοχή μιας αφίσας του Καρατάς. Από μονή της τίποτα, απαντά ο μάρτυρας.

Ο συνήγορος Πατρίκιος Πατρικουνάκος ρωτάει τον μάρτυρα, ποτέ ξεκίνησε η παρακολούθηση. Τον ζητάει λεπτομέρειες σχετικά με το χρονικό της παρακολούθησης, καθώς και αν γνωρίζει πότε μπήκαν στο σπίτι ο κάθε κατηγορούμενος ξεχωριστά. Δεν γνωρίζει. Ο συνήγορος επισημαίνει πως ο μάρτυρας έχει δηλώσει επικεφαλής του τμήματος διεθνούς τρομοκρατίας. Θα έγινε λάθος απαντά ο μάρτυρας, εξηγώντας πως ήταν επικεφαλής της συγκεκριμένης επιχείρησης. Τον ρωτάει αν άκουσε τον ήχο κάποιου εκσκαφτικού μηχανήματος, με τον ίδιο να απαντά όχι. Τον ρωτάει πως κατάλαβε πως ο δεύτερος παρακολουθούμενος είναι ο Σαγιάρ Αμίν, με τον μάρτυρα να απαντά πως πλησίασαν. Ο κ. Πατρικουνάκος επισημαίνει πως προηγουμένως είχε πει πως η παρακολούθηση γινόταν από απόσταση.ζητάει από τον μάρτυρα αστυνομικό να περιγράψει τον Καρατάς.

Ο μάρτυρας αστυνομικός δεν θυμάται αν ο εισαγγελέας της επιχείρησης ήταν άνδρας ή γυναίκα, καθώς και τα ονόματα των γύρω δρόμων

Η κα. Κούρτοβικ ρωτάει από ποιο στάδιο τέθηκε ο μάρτυρας επικεφαλής της επιχείρησης, καθώς και ποια ήταν σχέση του με την υπόθεση μέχρι τη σύλληψη των κατηγορουμένων. Τον ρωτάει αν η υπηρεσια του παρακολουθούσε τους κατηγουμενους προηγουμένως. Από το 2015, απαντάει. Νωρίτερα δεν γνωρίζατε, ρωτά η συνήγορος. Όχι απαντά, ο μάρτυρας, ισχυριζόμενος πως στην υπηρεσία δεν υπάρχει κανένα τμήμα που να ασχολείται με τους Τούρκους πρόσφυγες, αλλά με τρομοκράτες. Η συνήγορος επισημαίνει πως η επιτροπή αλληλεγγύης παρακολουθείται εδώ και δεκαετίες. Ο μάρτυρας λέει πως οι κατηγορούμενοι έχουν ξανασυλληφθεί και επαναλαμβάνει πως σύμφωνα με τη λογική του ειναι όλοι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, επειδή μένουν όλοι μαζί σπίτι. Ωστόσο, στις ερωτήσεις της κας. Κούρτοβικ παραδέχεται πως δεν γνωρίζει πότε άρχισε να μένει ο καθένας στο σπίτι. Δηλώνει πως ένα τόσο μεγάλο τούνελ θέλει πολλά χέρια. Η κα. Κούρτοβικ επισημαίνει στον μάρτυρα πως ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν έχει δει το τούνελ.

Πως γίνεται οι κατηγορούμενοι να γνωρίζουν μεθόδους αντιπαρακολούθησης και να μην καταλαβαίνουν πως τους παρακολουθούν;

Η συνήγορος επισημαίνει στον μάρτυρα πως στην πρώτη κατάθεση του είχε κάνει λόγο για οικοδομικά υλικά και μπάζα και όχι νωπό χώμα. Ο αστυνομικός λέει πως εννοούσε χώμα. Η συνήγορος διαβάζει τις αντικρουόμενες καταθέσεις του μάρτυρα, θέτοντας τες στην κρίση του δικαστηρίου. Τον ρωτάει το όνομα του εισαγγελέα, με τον ίδιο να μην θυμάται καν αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Η κα. Κούρτοβικ εξηγεί πως δεν αναφέρεται πουθενά εισαγγελέας στις αναφορές, εκφράζοντας επιφυλάξεις αν θα κινητοποιούταν εισαγγελέας, με μόνο στοιχείο μια τσάντα, αφού το τούνελ το έμαθαν μετά. Τον ρωτάει αν θυμάται τους γύρω δρόμους. Δεν θυμάται. Του επισημαίνει πως η μνήμη του είναι μάλλον ασθενής. Επισημαίνει ότι η αλληλουχία των γεγονότων, όπως περιγράφεται στα έγγραφα του κατηγορητηρίου, δεν βγαίνει χρονικά και τον ρωτάει αν είναι βέβαιος πως βρισκόταν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Η συνήγορος ρωτάει πως η γειτονιά δεν πρόσεξε την παρακολούθηση στο σπίτι και μάλιστα οι φερόμενοι κατά τον μάρτυρα ως εκπαιδευμένοι τρομοκράτες, που υποτίθεται ακολουθούν μεθόδους αντιπαρακολούθησης. Τον ρωτάει πως γίνεται σε άδειους δρόμους, σε μια περίοδο λοκντάουν, οι παρακολουθούμενοι να μην κατάλαβαν τίποτα. Άρα δεν κάνουν αντιπαρακολούθηση, συμπεραίνει η κα. Κούρτοβικ.

Η συνήγορος ρωτάει από που προέκυψε η βεβαιότητα ότι η τσάντα είχε όπλα, αφού ο μάρτυρας παραδέχεται ότι δεν είχε απασχολήσει για πολλά χρόνια τις αρχές. Η κα. Κούρτοβικ ρωτάει πως μια ανώνυμη πληροφορία θεωρήθηκε αξιόπιστη από την αντιτρομοκρατική, ρωτώντας τον μάρτυρα αν μπορεί να φανταστεί ποιος θα μπορούσε να τη δώσει (πράκτορας, κουτσομπολιά γείτονας κα.) Όχι, απαντάει ο μάρτυρας. Ρωτάει τον μάρτυρα αν οι κατηγορούμενοι δοκίμασαν να αποδράσουν, από άλλες εξόδους. Δεν πρόλαβαν, απαντά. Άρα, γιατί λέτε ότι αντιστάθηκαν, ρωτάει η συνήγορος, ρωτώντας τον αν η διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης θεωρείται αντίσταση κατά της αρχής. Εσείς αν ήσασταν για παράδειγμα στην Αλβανία και έμπαινε η αστυνομία με κριό στο σπίτι σας, δεν θα διαμαρτυρόσασταν; Θα σήκωνα τα χέρια, απαντά. Τον ρωτάει για τους σπασμένους δίσκους και ο μάρτυρας παραδέχεται πως δεν είδε τις κατηγορούμενες κοπέλες να τους σπάνε. Άρα δεν ξέρετε αν τελικά έσπασαν τους δίσκους οι κατηγορούμενες ή τα ΕΚΑΜ, διαπιστώνει.

Η κα. Κούρτοβικ ρωτάει τον μάρτυρα αν θα προλάβαιναν οι κατηγορούμενοι να πετάξουν το φτυάρι, με το οποίο υποτίθεται έσκαψαν το τούνελ. Δεν γνωρίζω, απαντά. Είχανε χρόνο να φύγουν, από τη στιγμή που είχανε κάμερες, ρωτάει. Ο μάρτυρας ισχυρίζεται πως δεν είχαν έξοδο. Η συνήγορος του επισημαίνει πως έχει έξοδο σε ακάλυπτους, αυλή κλπ. Θα μπορούσαν να κρυφτούν στο τούνελ, ρωτάει. Θα μπορούσαν να δεν το έκαναν, απαντά ο αστυνομικός. Τον ρωτάει αν έχει κάποιο στοιχείο ότι ο Οκτάι ηγείται μιας οργάνωσης. Ο αστυνομικός αναφέρει την ύπαρξη όπλων. Η συνήγορος εξηγεί πως αυτό δεν αποδεικνύει ούτε ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και μάλιστα πως ο Οκτάι είναι επικεφαλής της. Ο αστυνομικός λέει πως μόνο ένα ηγετικό στέλεχος θα έκανε μια ευαίσθητη επιχείρηση.

Η κα. Κούρτοβικ ρωτάει τι στοιχείο έχει ο μάρτυρας για έναν από τους κατηγορουμένους, πέρα από τη παρουσία του στο σπίτι, καθώς και αν γνωρίζει τη δημόσια πολιτική παρουσία του. Όχι, απαντά ο μάρτυρας. Σας φαίνεται λογικό ένα δημόσιο πρόσωπο με επαφές με πολιτικούς να εμπλέκεται, ρωτάει. Δεν είναι πρώτη φορά που βουλευτές μιλούν με παραβατικούς, απαντά.

Η κα. Ζορμπαλά κάνει διευκρινιστική ερώτηση πόσες ώρες διαρκούσαν οι παρακολουθήσεις. Η συνήγορος λέει πως οι παρακολουθήσεις ξεκινούσαν το μεσημέρι και τελείωναν το βράδυ, πρόκειται δηλαδή για παρακολούθηση οκταωρου. Δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάποια παράνομη ενέργεια το πρωί, ρωτάει η συνήγορος. Θα μπορούσαν, απαντά ο μάρτυρας. Μου αρκεί που παραδέχεστε, πως τόσο επικίνδυνους υποτιθέμενους τρομοκράτες, δεν κρινατε σκόπιμο να τους παρακολουθήσατε πρωί. Τον ρωτάει αν τραβήχτηκαν φωτογραφίες στη παρακολούθηση στο βουνό. Θα ήταν στη δικογραφία απαντά ο αστυνομικό, που θεωρεί περιττή τη λήψη φωτογραφιών. Για αυτό ερχόμαστε οι αστυνομικοί ως μάρτυρες, απαντάει. Η συνήγορος ρωτάει αν υπήρχαν γυναίκες αστυνομικοί να συλλάβουν γυναίκες, με τον ίδιο απαντά πως δεν θυμάται. Δεν θυμάται αν ήταν γυναίκα ή άνδρας ο εισαγγελέας και αν υπήρχαν γυναίκες αστυνομικοί, διαπιστώνει η συνήγορος.

Η υπεράσπιση παρουσιάζει στον αστυνομικό φωτογραφίες του σπιτιού της Τζαβέλας, με τον αστυνομικό να μην βρίσκει την υποτιθέμενη φωτογραφία με του Οκτάι με τη στρατιωτική στολή

Ο Σενάν Οκτάι ζητάει από τον μάρτυρα κατηγορίας να του περιγράψει τη φωτογραφία, στην οποία ο κατηγορούμενος φέρεται να φοράει στρατιωτική στολή. Τον ρωτάει αν έχει κάποιο οπτικό ντοκουμέντο, με τον ίδιο να απαντά όχι. Μάλιστα, του επισημαίνει πως στις επαναλαμβανόμενες καταθέσεις του πριν το δικαστήριο, δεν αναφέρεται στη φωτογραφία. Το θυμήθηκα, καθώς με ρωτούσαν οι συνήγοροι, απαντά ο αστυνομικός. Δεν υπάρχει τέτοια φωτογραφία, αντιτείνει ο Σενάν Οκτάι. Ο κατηγορούμενος Σάντι Νάτσι Οζπολάτ ρωτάει τον αστυνομικό πως κατηγορεί τον ίδιο για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, αφού δεν έχουν κατασχεθεί στοιχεία. Τον ρωτάει αν υπάρχει υλικό παρακολουθήσεων τηλέφωνο, που να το αποδεικνύει. Ο μάρτυρας απαντά πως δεν γνωρίζει. Ο κατηγορούμενος Χασάν Καγιά ρωτάει τον μάρτυρα τι στοιχείο υπάρχει σε βάρος του. Ο αστυνομικός αναφέρει μόνο πως το σπίτι είχε νοικιαστεί το όνομα του.

Ο κατηγορούμενος Χαλίλ Ντεμίρ διαβάζει στον αστυνομικό τις προηγούμενες καταθέσεις του, επισημαίνοντας πως έχει καταθέσει τρία διαφορετικά σενάρια, για το πώς μπήκε ο ίδιος και άλλοι κατηγορούμενοι στο σπίτι. Ο κ. Ντεμίρ επισημαίνει πως το υλικό από τις κάμερες δείχνουν ότι δεν μπήκαν όλοι μαζί, όπως ισχυρίζεται ο αστυνομικός. Τον ρώτησε πώς ξέρει πως ο γνώριζε πως οι σημαίες είναι το DHKP-C, με τον μάρτυρα να λέει πως τις αναζήτησε στο google. Ο κ. Ντεμίρ αναρωτήθηκε αν είναι δυνατόν αστυνομικός μιας ευρωπαϊκής χώρας, να επικαλείται αποκλειστικά στοιχεία από το ίντερνετ. Ο κατηγορούμενος διαβάζει τη κατάθεση του αστυνομικού, ο οποίος ισχυρίζονταν πως το σπίτι στη Τζαβέλα ήταν κεντρικά γραφεία της οργάνωσης DHKP-C. Ποτέ το είπα, αναρωτιέται ο αστυνομικός. Του το ξαναδιαβάζει. Ο αστυνομικός επικαλείται την αφίσα του Καρατάς. Ο κ. Ντεμίρ επισημαίνει ότι ο Καρατάς πέθανε το 2008, ενώ το DHKP-C μπήκε στη λίστα τρομοκρατίας της ΕΕ το 2012, προσθέτοντας πως ακόμα και στη Τουρκία γίνονται πορείες με εικόνες του Καρατάς. Πώς γίνεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα, να θεωρείται επιλήψιμο. Επισημαίνει ότι ο μάρτυρας στην αρχή έλεγε για σπασμένους σκληρού δίσκους, οι οποίοι καταστρέφονται δύσκολα. Ο αστυνομικός ειρωνεύεται, λέγοντας θα έχετε σπάσει πολλούς. Ωστόσο, στη συνέχεια ο αστυνομικός λέει για CD, με τον κατηγορούμενο να ζητά να προσκομίσουν τους υπολογιστές, καθώς κανένας δεν παίρνει CD. Καταγγέλλει πως ο μάρτυρας δεν ήταν παρόν στην επιχείρηση.

Ο συνήγορος κ. Καμπαγιάννης παρουσιάζει 13 φωτογραφίες της Διεύθυνσης Αντιεγκληματολογικών Ερευνών από τη Τζαβέλα, ζητώντας από τον μάρτυρα να επιδείξει που βρίσκεται η φωτογραφία, στην οποία υποτίθεται πως ο Σενάν Οκτάι απεικονίζεται με στρατιωτικά ρούχα. Δεν τη βρίσκει.

Ο κατηγορούμενος Αλί Ερκαν Γκόκουγλου διαβάζει την απόφαση του δικαστηρίου, όπου ο αστυνομικός φέρεται να δηλώνει πως τα όπλα εχουν παρθεί από το οργανωμένο έγκλημα. Με τον αστυνομικό να λέει πως το υποθέτει. Ο κ. Γκόκουγλου αναφέρει πως βρίσκονται φυλακή τόσα χρόνια, όχι με στοιχεία, αλλά με υποθέσεις του μάρτυρα. Επισημαίνει πως ειναι 30 χρόνια δημοσιογράφος, ζητώντας έστω και ένα στοιχείο πως αυτός και οι άλλοι κατηγορούμενοι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο κατηγορούμενος Αμιλ Σαγιάρ διαβάζει την κατάθεση του αστυνομικού στο προηγούμενο δικαστήριο, όπου δηλώνει πως δεν γνωρίζει αν ο κατηγορούμενος γνώριζε για τα όπλα, ενώ τώρα δηλώνει πως είχε συμμετοχή στη μεταφορά του σάκου με τα όπλα. Δεν μπορώ να ξέρω, επαναλαμβάνει ο αστυνομικός. Ο κατηγορούμενος Σινάν Καμ ρωτάει τον μάρτυρα αν γνωρίζει πότε ήρθε στην Ελλάδα, με τον ίδιο να απαντά αρνητικά. Με ποιο ψέμα, όχι στοιχείο, με κατηγορείτε, ρωτάει. Ο αστυνομικός απαντά απλώς πως ήταν στο σπίτι. Δηλαδή αν ήταν οποιαδήποτε στο σπίτι, είναι κατηγορούμενος για τρομοκρατική οργάνωση, ρωτάει.

Ο συνήγορος Δημήτρης Σαραφιανός επισημαίνει πως προηγουμένως ο μάρτυρας αστυνομικός είχε πει πως κάποιοι αφέθηκαν ελεύθεροι ως μέλη του συλλόγου.

Η υπεράσπιση υποβάλει αίτημα αναστολής της ποινής

Η κα. Κούρτοβικ επισημαίνει πως κανένας από τους κατηγορουμένους δεν είναι ύποπτοι φυγής, καθώς έχουν πολιτική συνείδηση, επιθυμούν να συνεχίσουν να ενημερώνουν για τη κατάσταση στην Τουρκία και επιζητούν την δικαίωση. Συμπληρώνει πως ήδη έχουν εκτίσει ποινή 5 ετών, ενώ η απεργία πείνας σε συνδυασμό με τη μεταφορά της επόμενης δικασιμου θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο. Κάνει θερμή παράκληση να ανασταλεί η έκτιση της πρωτόδικης ποινής για όλους τους κατηγουμενους, πλην του Σενάν Οκτάι, που δεν βρίσκεται σε απεργία πείνας. Η συνήγορος Βούλα Γιαννακοπούλου προσθέτει πως με τη κατάθεση του αστυνομικού μάρτυρα καταρρέουν οι κατηγορίες περί τρομοκρατίας, αντιπροτεινοντας την παρουσία τρεις φορές την ημέρα σε αστυνομικό τμήμα.

Ο κ. Πατρικουνάκος περιγράφει αναλυτικά την κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας, των οποίων η ζωή θα κινδυνεύσει από την μεταφορά της επόμενης δικασιμου σε άλλη ημερομηνία. Ακόμα, αναφέρει πως θα ζητήσει την εξέταση του πατέρα ενός από τους κατηγορουμένους, ως μάρτυρα. Η κα. Κούρτοβικ επανέρχεται με τα έγγραφα εργασίας και σπουδών σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας μεσα στις φυλακές.

Εξέταση πατέρα κατηγορούμενου: «Ο γιος μου δεν θα έκανε όσα τον κατηγορούν»

Ο πατέρας του κατηγορούμενου Μπουράκ ανέβηκε στο βήμα, διαμένων στην Ολλανδία, απαντά στο ερώτημα, που τέθηκε στην πρωτόδικη διαδικασία γιατί το παιδί του δεν επέστρεψε εκεί, μετά την προηγούμενη αθώωση του. Εξήγησε ότι είχαν κατασχεθεί τα έγγραφα τους και για αυτό έστειλε στο γιο του χρήματα για να εκδώσει καινούργια, καθώς δεν γινόταν δεκτός στην Ολλανδία χωρίς χαρτιά. Ο ίδιος δηλώνει πως βοηθάει οικονομικά το γιο του, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι χρηματοδοτείται από το DHKP-C. Δηλώνει πως αν γίνει αναστολή της πρωτόδικης ποινής του γιου του, ο ίδιος είναι σε θέση να εξασφαλίσει οικονομικά την παρουσία του στην Ελλάδα, μέχρι να ολοκληρωθεί η έφεση.

Ερωτάται από τον κ. Πατρικουνάκο αν ο γιος του ή ο φίλος του από την Ολλανδία είχα ποτέ συλληφθεί για παράνομη ενέργεια εκεί. Όχι, απαντά. Ακόμα ερωτάται αν έχει τον γιο του ικανό για αυτό που περιγράφει το κατηγορητηριο, μεταξύ άλλων κατασκευή οπλισμού, κάτι που ο πατέρας απορρίπτει.

Η εισαγγελέας απορρίπτει το αίτημα αναστολής ποινής

Η εισαγγελέας παρουσιάζει το σκεπτικό της σχετικά με το αίτημα για αναστολή της πρωτόδικης ποινής, που κατέθεσαν οι δικηγόροι επικαλούμενοι τον κίνδυνο κατά της ζωής των απεργών πείνας. Η ίδια αμφισβητεί την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας των κατηγουμένων, καθώς αναφέρει πως το έγγραφο δεν είναι από πιστοποιημένο νοσοκομείο και θα μπορούσε να την παρουσιάζει την υγεία τους με μελανά χρώματα. Μάλιστα, αναφέρει πως η εικόνα των κατηγουμένων δεν είναι εκείνη ανθρώπων προ του σταδίου της νοσηλείας. Επικαλείται μάλιστα ως επιχείρημα το γεγονός, πως οι κατηγορούμενοι ήταν σε θέση να θέσουν ερωτήματα στον μάρτυρα αστυνομικό. Ταυτόχρονα, συμπληρώνει πως δεν υπάρχει δυνατότητα πραγματοποίησης ενδιάμεσης ακροαματικής διαδικασίας πριν τις 10 Ιανουαρίου.