της Νεκταρίας Ψαράκη
Το TPP επικοινώνησε με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, προκειμένου να λάβει απαντήσεις -έστω και εβδομάδες μετά- για τις σκηνές απρόκλητης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στο campus του ΑΠΘ, που είχαν ως αποκορύφωμα τη νοσηλεία στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη του φοιτητή Γιάννη Ντουσάκη με κάταγμα στην άνω γνάθο, απώλεια ακοής και άλλα τραύματα κατόπιν επίθεσης ευθείας βολής με κροτίδες κρότου λάμψης από τα ΜΑΤ.
Όταν κλήθηκε να φιλοξενηθεί στην εκπομπή του The Press Project «Κοινωνία Ώρα Press», με την αναμενόμενη εριστικότητα, ο Νίκος Παπαϊωάννου ξεκαθάρισε ότι δεν μιλάει «σε όποιο site να΄ ναι» ενώ απαίτησε να μάθει τι θα ερωτηθεί. Ο Πρύτανης απέρριψε την πρόταση για τη ραδιοφωνική συνέντευξη και έτσι του ζητήθηκε να προχωρήσει σε τηλεφωνικές δηλώσεις. Σαφώς σε άβολη θέση που κλήθηκε να απολογηθεί για τις σκηνές χάους στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας στο οποίο πρυτανεύει, αρχικά ανέφερε ότι έχει τοποθετηθεί «πολλές φορές» για το συγκεκριμένο ζήτημα ενώ ισχυρίστηκε ότι «η Σύγκλητος εξέδωσε ανακοίνωση».
Η τελευταία ανακοίνωση της Συγκλήτου, αφορά το περιστατικό της 7ης Μαΐου όταν «άγνωστοι» έσπασαν με βαριοπούλες μία μεσοτοιχία που είχε κατασκευαστεί στο χώρο του στεκιού στο Βιολογικό, η οποία ανέφερε τα εξής:
«Η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνεδρίασε εκτάκτως στις 10 Μαΐου με μοναδικό θέμα την εγκληματική επίθεση που έλαβε χώρα ξημερώματα της 7ης Μαΐου στον ισόγειο χώρο του Κτιρίου Βιολογίας, όπου έχει ξεκινήσει η κατασκευή της νέας ενοποιημένης βιβλιοθήκης και αιθουσών διδασκαλίας της Σχολής Θετικών Επιστημών, την αποτίμηση των καταστροφών και τον σχεδιασμό που αφορά την άμεση δρομολόγηση της αποκατάστασής τους και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του έργου και περάτωσής του εντός των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο. Οι ομάδες των αντιεξουσιαστών, επιτέθηκαν σήμερα και στο κτήριο διοίκησης, όπου και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ολόκληρο το χώρο του ισογείου του», ενώ στη συνέχεια κάλεσαν τη δικαιοσύνη να παρέμβει για όσα συνέβησαν για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, ενώ δήλωσαν αποφασισμένοι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βιβλιοθήκης.
Από εκεί και έπειτα, ακόμη και μετά την επίθεση κατά του Ντουσάκη, άκρα του τάφου σιωπή. Ούτε η Σύγκλητος, αλλά ούτε και ο Πρύτανης του ΑΠΘ προχώρησαν σε κάποια δήλωση, με τον Νίκο Παπαϊωάννου να αναφέρει σε σχετική ερώτηση της τοπικής εφημερίδας Voria.gr ότι υπάρχει σοβαρός λόγος που υπάρχει αστυνομία μέσα στο campus του πανεπιστημίου, καλώντας τους πολίτες να αναρωτηθούν «γιατί δεν υπήρχαν ΜΑΤ μέσα στο campus τον προηγούμενο καιρό», κρίνοντας ότι μεγαλύτερη σημασία έχουν οι λόγοι που κινητοποίησαν την αστυνομία μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους, παρά το γεγονός ότι αυθαιρετούν, επιτιθέμενοι με κροτίδες στα κεφάλια των φοιτητών.
Το αφήγημα ότι «το μόνο σίγουρο ότι τα ΜΑΤ δεν αποφάσισαν χωρίς λόγο, μία ωραία πρωία να μπουν στο ΑΠΘ», αλλά και η λανθασμένα αυταπόδεικτη ερώτηση του Πρύτανη «γιατί δεν αναρωτιέστε για ποιο λόγο υπάρχουν ΜΑΤ μέσα στα Πανεπιστήμια ενώ νωρίτερα δεν υπήρχαν» συλλογισμός που γέννησε και το δίλημμα «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλες», καταρρίπτεται από την ίδια την πραγματικότητα. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δεν γέμισε αστυνομικές δυνάμεις την ημέρα της καταστροφής της μεσοτοιχίας. Ήδη, από τις 18 Απριλίου, αστυνομικές δυνάμεις παρήλαυναν στον πανεπιστημιακό χώρο, με τους διδάσκοντες του ΑΠΘ να απαιτούν να μάθουν για ποιο λόγο τα ΜΑΤ παραμένουν χωρίς κανέναν λόγο μέσα στο campus.
Ωστόσο ακόμη και αν ήταν δικαιολογημένη η ύπαρξη των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους, σε καμία περίπτωση η παρουσία τους δεν θα πρέπει να είναι συνυφασμένη με την άσκηση υπέρμετρης βίας. Σε κανένα αστυνομικό εγχειρίδιο δεν αναγράφεται ότι επιτρέπεται η εκτόξευση χειροβομβίδων κρότου λάμψης στα κεφάλια διαδηλωτών – φοιτητών που διαμαρτύρονται για τη διακοπή του διδακτικού προγράμματος από την αστυνομία, ενώ επίσης πουθενά δεν αναγράφεται ότι υπάρχει έγκλημα που αξίζει να τιμωρηθεί με απώλεια ακοής, όπως συνέβη στην περίπτωση του Γιώργου. Στη συνέντευξη τύπου για τον τραυματισμό του Γιάννη Ντουσάκη, ο φοιτητής και μέλος του ΔΣ ΦΣ Πληροφορικής, Λάμπρος Παπανικόπουλος ανέφερε ότι: «Είναι προσχηματικός ο λόγος που είναι εκεί η αστυνομία, για το χτίσιμο μιας βιβλιοθήκης… Το ΑΠΘ έχει αμέτρητους χώρους που μπορούν να χτιστούν βιβλιοθήκες, έχει βιβλιοθήκη, η οποία μάλιστα είναι σε κακή κατάσταση, στάζουν νερά από το ταβάνι και διαχρονικά έχει θέμα με τις κτιριακές υποδομές το πανεπιστήμιο, αλλά επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο για να χτιστούν σκηνικά έντασης. Το αίτημά μας εκείνη τη μέρα ήταν να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ. Μπήκαμε μπροστά τους και μας επιτέθηκαν αναίτια και απρόκλητα. Για λίγα εκατοστά -με την κρότου λάμψης- δεν έχασε τη ζωή του ο Γιάννης». Ακόμη, κατήγγειλε το «φακέλωμα» των φοιτητών από τους αστυνομικούς της ασφάλειας, καθώς οι ίδιοι οι αστυνομικοί απειλούσαν με προσαγωγές άοπλους και ειρηνικούς φοιτητές επειδή «τους έχουν δει σε άλλες κινητοποιήσεις».
Την ώρα που οι καταγγελίες δολοφονικών επιθέσεων από τους αστυνομικούς των ΜΑΤ εναντίον φοιτητών αυξάνουν και πληθαίνουν, με σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα να παρακολουθεί με αποτροπιασμό την μετατροπή των χώρων διδασκαλίας σε πεδίο μάχης, καλώντας τις αστυνομικές δυνάμεις να αποσυρθούν, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αδιαφορούν. Η Σύγκλητος, είναι απούσα. Καμία ανακοίνωση «κόλαφος» αυτή τη φορά για τους φοιτητές που διακυβεύεται η σωματική τους ακεραιότητα. Καμία έκκληση για παρέμβαση της δικαιοσύνης για την άσκηση παράνομης βίας. Καμία προσπάθεια για προστασία των παιδιών που πηγαίνουν για μάθημα και γυρνούν σπίτια τους με μώλωπες και σπασμένες γνάθους. Η μόνη προσπάθεια η οποία καταβάλλεται, είναι η προσπάθεια κατασυκοφάντησης του αγώνα των φοιτητών που έχει ως σκοπό την αποχώρηση των ΜΑΤ από τα πανεπιστήμια και η προσπάθειά για μετατροπή του στα μάτια της κοινής γνώμης «σε αγώνα για λιγότερες βιβλιοθήκες».
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, ωστόσο, Νίκος Παπαϊωάννου, φαίνεται να θεωρεί τα περιστατικά που έχουν κινητοποιήσει χιλιάδες φοιτητές ως μη άξια λόγου, ενώ παρά την έντονη ανησυχία της κοινής γνώμης και τις επανειλημμένες προσπάθειες του TPP να επικοινωνήσει μαζί του, εκείνος ζήτησε να γραφεί ότι απορρίπτει την πρόσκληση για συγκεκριμένη τοποθέτηση «λόγω έλλειψης χρόνου».