Χρειάστηκε να περάσουν τρεις ημέρες και ένα Σαββατοκύριακο που παρά το αρχικό μούδιασμα των συστημικών μέσων ενημέρωσης, ο ορυμαγδός αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα τα ανάγκασε να αναδείξουν τις εξευτελιστικές για τις ελληνικές κυβερνήσεις δηλώσεις του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη, για να υπάρξουν τη Δευτέρα οι πρώτες ουσιαστικές επίσημες αντιδράσεις, με εξαίρεση αυτή του Βαγγέλη Μαρινάκη, που μέσω μίας από τις εφημερίδες του δεν δίστασε να ζητήσει ακόμα και κυρώσεις στο πρόσωπο του εφοπλιστή από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Αρχικά, τη Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος αρκέστηκε σε ένα λακωνικό πλην αιχμηρό σχόλιο για το υβρεολόγιο του εφοπλιστή, δηλώνοντας σε συνέντευξή της στα Παραπολιτικά πως «το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι απαράδεκτες δηλώσεις, οι οποίες δεν επιδέχονται καμίας διόρθωσης». Φαίνεται πως η δήλωση αυτή της Αριστοτελίας Πελώνη αρκούσε για να δώσει το σήμα και στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών να αντιδράσει επίσημα, με αποτέλεσμα λίγες ώρες αργότερα να έρθει και η δική της ανακοίνωση καταδίκης.

«Τις τελευταίες μέρες, είδαν το φως της δημοσιότητας μη αποδεκτές δηλώσεις του κ. Π. Λασκαρίδη, επιφανούς μέλους της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, που έχει και την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), του θεσμικού αντιπροσωπευτικού οργάνου της ελληνικής ναυτιλίας, για τις οποίες ο ίδιος έχει προβεί σε επεξηγήσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ένωσης των εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, αναλαμβάνοντας εξ ονόματος και των υπολοίπων Ελλήνων εφοπλιστών να καταδικάσει τις επίμαχες δηλώσεις του εφοπλιστή, ο οποίος στο παρελθόν έχει βρεθεί ακόμα και στη θέση του αντιπροσώπου του πανίσχυρου λόμπι των Ενώσεων Εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Υπενθυμίζεται πως έπειτα από την ανάδειξή τους από το ThePressProject το μεσημέρι της Παρασκευής, και αφού αυτές συγκέντρωσαν τεράστιο ενδιαφέρον και αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ο ίδιος ο εφοπλιστής επιχείρησε από την πλευρά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δίχως να τις διαψεύδει, αλλά απειλώντας και συκοφαντώντας τους δημοσιογράφους στους οποίους παραχώρησε την συνέντευξη. Ο Π. Λασκαρίδης, στη δήλωσή του υποστηρίζει πως αυτές δεν αφορούν το πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού και υπουργού Ναυτιλίας, πως αυτές «διέρρευσαν από διάφορους παραναυτιλιακούς κύκλους» και προέρχονται από αντιπάλους του στη ναυτιλία, πως πρόκειται για «συρραφές», και πως οι «ανεκδιήγητοι Πορτογάλου δημοσιογράφοι» θα «υποστούν τα επίχειρα των πράξεών τους».

Κατηγορεί και απειλεί τους δημοσιογράφους ο Λασκαρίδης – Σιωπή του Μεγάρου Μαξίμου για τις υβριστικές δηλώσεις του εφοπλιστή

Ακόμα, ο επικεφαλής των εφοπλιστών υπογράμμισε πως οι δηλώσεις Λασκαρίδη «δεν εκφράζουν τα γνήσια και βαθιά πατριωτικά αισθήματα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών», τονίζοντας παράλληλα πως «εκπροσωπώντας σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής, αλλά και προσωπικά ως Έλληνας πολίτης και επιχειρηματίας, νιώθω την υποχρέωση να δηλώσω προς κάθε κατεύθυνση ότι τα λεχθέντα εκ μέρους του αποτελούν προσωπικές απόψεις του, τις οποίες σε κάθε περίπτωση καταδικάζουμε απερίφραστα». Στη συνέχεια, διατρανώνει τον σεβασμό και την τιμή προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, των μελών της κυβέρνησης και των αξιωματούχων της, «πρεσβεύοντας στον υπερκομματικό χαρακτήρα της ναυτιλίας ως εθνικό κεφάλαιο για τον τόπο».

«Για την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία, αποτελεί επιλογή, αλλά και ηθικό καθήκον, να διατηρεί διαχρονικά στενούς δεσμούς με την πατρίδα, καθώς και να διαθέτει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που πηγάζουν από την ποσοτική και ποιοτική υπεροχή της, ως η πρώτη ναυτιλία στην Ευρώπη και στον κόσμο, στη διάθεση αυτής. Απτή απόδειξη των ανωτέρω αποτελεί το γεγονός ότι κοινό όραμα πολιτείας και ναυτιλιακής οικογένειας παραμένει η μεγιστοποίηση των ωφελειών του τόπου από τον μεγάλο αυτό παραγωγικό πυλώνα» αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση των Ελλήνων εφοπλιστών, καταλήγοντας σε μία ακόμα δήλωση καταδίκης για τις χυδαίες δηλώσεις του εφοπλιστή.

«Επιπροσθέτως, οποιαδήποτε αναφορά του κ. Π. Λασκαρίδη στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) ουδεμία σχέση έχει με το σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την ειλικρινή συνεργασία που διέπει τις πάγιες σχέσεις της ΕΕΕ μαζί τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αξίζει ωστόσο να υπενθυμίσουμε πως η παραπάνω δεν ήταν η πρώτη αντίδραση από τον εφοπλιστικό κλάδο στις δηλώσεις του εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη, καθώς το Σάββατο, σε δημοσίευμα της εφημερίδας των Νέων του Β. Μαρινάκη υπήρξε παρέμβαση του εφοπλιστή-εκδότη-ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, η οποία μεταξύ άλλων καλούσε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών «αμέσως να πάρει θέση και να επιβάλει μέτρα. Δεν είναι δυνατόν, με τέτοιες δηλώσεις, να διασύρονται οι Έλληνες εφοπλιστές και ένας ολόκληρος κλάδος με σημαντική συμβολή στην ελληνική οικονομία και να μην υπάρξει ισχυρή αντίδραση», φτάνοντας στο σημείο να ζητάει ακόμα και την αποπομπή του από την Ένωση.

Παρέμβαση Μαρινάκη για τις εξευτελιστικές δηλώσεις Λασκαρίδη που «πλήττουν τους εφοπλιστές»

Η ανακοίνωση όμως της Ένωσης δεν ήταν και η τελευταία από τον εφοπλιστικό κλάδο, καθώς την ίδια ημέρα, με δήλωσή του επιχείρησε να τηρήσει σαφείς αποστάσεις ακόμα και ο αδερφός του εφοπλιστή, επίσης εφοπλιστής, Αθανάσιος Λασκαρίδης, ο οποίος έσπευσε να τονίσει πως «επιθυμώ να δηλώσω ότι αυτές είναι προσωπικές του απόψεις τις οποίες όχι μόνο δεν συμμερίζομαι, αλλά με βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετο».

«Η Ελληνική Ναυτιλία οφείλει την μετεωρική άνοδο και εξαιρετική επιτυχία της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, κατά κύριο λόγο, στην προστασία και υποστήριξη που επέδειξαν όλες ανεξαιρέτως οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις προς αυτήν. Κάθε άλλος σχολιασμός εκ μέρους μου για το θέμα αυτό περιττεύει» καταλήγει η δήλωση του Αθ. Λασκαρίδη.

Διαβάστε και παρακολουθήστε το επίμαχο ντοκιμαντέρ:

«Μαύρα Φουγάρα»: Το «μαύρο αποτύπωμα» της ναυτιλιακής βιομηχανίας και η κλιματική αλλαγή