Ταλαιπωρία επεφύλασσε το τέλος των διακοπών μιας οικογένειας στην Αλόννησο, καθώς η μητέρα υποβλήθηκε σε rapid test προκειμένου να επιβιβαστεί στο πλοίο της επιστροφής και βρέθηκε θετική στον κορoνοϊό. Η υπόθεση πήρε άσχημη τροπή όταν διαπιστώθηκε ότι στο νησί δεν έχει οριστεί ξενοδοχείο καραντίνας για θετικά περιστατικά κορoνοϊού, με αποτέλεσμα η οικογένεια παρά λίγο να μείνει στο δρόμο. Η οικογένεια τελικά θα μείνει σε κατάλυμα ιδιώτη, ο οποίος θα αποζημιωθεί από την Πολιτική Προστασία.

Ο πατέρας της οικογένειας, Αθανάσιος Νάκης, μιλώντας στο Open το πρωί της Δευτέρας μίλησε για την περιπέτεια της οικογένειας, ενώ εξέφρασε την απορία για το που μπορεί να κόλλησε η γυναίκα του τον ιό καθώς όπως είπε δεν πήγαν σε μέρος με συνωστισμό και τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας. «Λυπάμαι που φτάσαμε ως εδώ. Ευτυχώς βρέθηκε ένας άνθρωπος να μας φέρει τρόφιμα και νερό και να μας φιλοξενήσει. Πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι. Ταλαιπωρηθήκαμε αλλά από εδώ και πέρα ελπίζουμε ότι όλα θα είναι καλύτερα. Εγώ με τον γιο μου είμαστε αρνητικοί. Η γυναίκα μου βγήκε θετική, χωρίς συμπτώματα. Εγώ με τον γιο μου είμαστε αρνητικοί. Δεν ξέρω που κολλήσαμε γιατί τηρούσαμε τα μέτρα και τις αποστάσεις» είπε ενώ σημείωσε πως ούτε εκείνος ούτε η σύζυγός του είχαν κάνει το εμβόλιο κάτι που ήταν στις προθέσεις του μόλις θα επέστρεφαν.

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Πολιτικής Προστασίας

Όλα ξεκίνησαν σύμφωνα με την καταγγελία που έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου και  Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, σύμφωνα με την οποία, «οικογένεια παραμένει εγκλωβισμένη στους δρόμους στην Αλόννησο καθώς τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ δεν επιτρέπουν το ταξίδι της επιστροφής με το πλοίο και ταυτόχρονα δεν έχει προβλεφθεί ξενοδοχείο καραντίνας για “μικρά” όπως η Αλόννησος, διότι ο σχεδιασμός προβλέπει τη μεταφορά των κρουσμάτων σε μεγαλύτερα νησιά, στην προκειμένη περίπτωση στη Σκιάθο!»

Αναλυτικά η κοινή δήλωση Κατερίνας Νοτοπούλου και Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου:

«Μόνο ντροπή προκαλούν τα όσα εκτυλίσσονται από χθες στην Αλόννησο με οικογένεια πολιτών από το Βόλο με μικρό παιδί να περιφέρεται στην Αλόννησο χωρίς να έχει πού να μείνει, έπειτα από τεστ που έδειξε τη μητέρα θετική πριν την αναχώρηση από το νησί. Μετά τα περιστατικά ντροπής στη Μύκονο που έκαναν το γύρο του κόσμου, η ανασφάλεια σε τουρίστες και κατοίκους στην Αλόννησο κυριαρχεί. Δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας στην Αλόννησο, καθώς μόνο 40 ξενοδοχεία υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, πολύ λιγότερα από τις πραγματικές ανάγκες όπως ήδη αποδείχθηκε. Ο αρμόδιος Υπουργός Τουρισμού αυτοθαυμαζόταν γιατί έκανε έναν φωτογραφικό διαγωνισμό για ξενοδοχεία καραντίνας ενώ  το μόνο που εξασφάλισε ήταν η επανάληψη της περσινής αποτυχίας.

Η δε Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Υγείας άφησαν την πρόσκληση ενδιαφέροντος για ορισμό ξενοδοχείων καραντίνας στη μέση. Η Πολιτική Προστασία ισχυρίζεται ότι δεν έχει υπάρξει μέριμνα για τα μικρά νησιά, γιατί ο στόχος είναι τα κρούσματα να μεταφέρονται στα μεγάλα, δηλαδή στην προκείμενη περίπτωση στη Σκιάθο. Από τον «άριστο» σχεδιασμό τους, όμως, φαίνεται ότι διέφυγε το πώς θα διακομίζονται τα κρούσματα και οι κοντινές επαφές στα μεγαλύτερα νησιά. Ο ΕΟΔΥ δεν επιτρέπει μετακίνηση με το πλοίο της γραμμής, ούτε υπάρχει πρόβλεψη για μίσθωση σκάφους ή συνδρομή του Λιμενικού Σώματος. Υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά η οικογένεια,  μάλιστα, τους προέτρεψε να τηλεφωνήσουν Σάββατο βράδυ στο Υπουργείο Τουρισμού για να τους κλείσει δωμάτιο!

Αυτή τη στιγμή η οικογένεια βρίσκεται κυριολεκτικά στους δρόμους, αφού κανένα ξενοδοχείο δε δέχεται να τους φιλοξενήσει, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τους ασκηθεί ποινική δίωξη και να τους επιβληθεί πρόστιμο για την παραβίαση περιοριστικών μέτρων. Μεταξύ σφύρας και άκμονος παραμένουν «παρατημένοι» και παγιδευμένοι σε ένα ατελείωτο πινγκ – πονγκ αρμοδιοτήτων και ευθυνών που δεν αναλαμβάνει μέχρι στιγμής ούτε ο ΕΟΔΥ ούτε η Πολιτική Προστασία.

Η Κυβέρνηση είναι άφαντη και επιδεικνύει για άλλη μια φορά πρωτοφανή αδιαφορία τόσο για την ασφάλεια της οικογένειας όσο και για τους υπόλοιπους πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αλόννησο. Ανεπανόρθωτη η ζημία για την κοινωνία και την οικονομία της Αλοννήσου και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σφυρίζει αδιάφορα. Αυτή είναι η θωράκιση της χώρας απέναντι στην πανδημία; Αυτή είναι η στρατηγική της Κυβέρνησης για ασφαλή και καθαρό τουρισμό; Αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού;»

Στο θέμα απάντησε η Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας κάνοντας λόγο για ανυπόστατες και αστήρικτες κατηγορίες καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο προσεκτικός στα συμπεράσματά του γιατί φέρνει σε δύσκολη θέση την ίδια την οικογένεια που υποτίθεται ότι «υπερασπίζεται».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας:

«Σχετικά με τους ισχυρισμούς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αφορούν σε οικογένεια στην Αλόννησο, μέλος της οποίας βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει ότι η εν λόγω οικογένεια φιλοξενείται στην ξενοδοχειακή μονάδα όπου αρχικά διέμενε και δεν βρίσκεται ούτε «περιφερόμενη στο δρόμο» ούτε «σε απόγνωση», όπως αναληθώς διατείνονται στην ανακοίνωσή τους η κα Κ. Νοτοπούλου και ο κ. Α. Μεϊκόγλου.

Από την πρώτη στιγμή που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώθηκε ότι μεταξύ των μελών της οικογένειας υπάρχει κρούσμα, έδωσε σαφείς οδηγίες τόσο προς την οικογένεια, όσο και προς τον ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας για την παραμονή της στο χώρο έως την ολοκλήρωση της ενδεδειγμένης υγειονομικής απομόνωσης, καθώς στην Αλόννησο δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας.

Η δε εικόνα περί «περιφοράς» της οικογένειας στο νησί που με τόση γλαφυρότητα περιγράφεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφορά στην αυτόβουλη μετάβασή της στο λιμάνι της Αλοννήσου προς αναχώρηση, όπου ενημερώθηκε από τις αρμόδιες Αρχές ότι αυτό δεν ήταν δυνατό για το προβλεπόμενο διάστημα της υγειονομικής απομόνωσης, καθώς μια τέτοια κίνηση επιφέρει σοβαρές διοικητικές, αλλά και ενδεχόμενες ποινικές κυρώσεις.

Ως εκ τούτου, καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι πιο προσεκτικός στα συμπεράσματά του και ελπίζουμε να κατανοεί ότι με τις αστήρικτες κατηγορίες του φέρνει σε δύσκολη θέση την ίδια την οικογένεια που υποτίθεται ότι «υπερασπίζεται».

«Θα έχουμε κι άλλες Μυκόνους χωρίς αυστηρούς ελέγχους»

Να αντιληφθούμε όλοι ότι φέτος και ο τουρισμός και η διασκέδαση και η ψυχαγωγία θα είναι στο πλαίσιο της πανδημίας, ζήτησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλοκαίρι Μαζί». «Όλοι πρέπει να συντονιστούμε με το πνεύμα αυτό αλλιώς δεν θα έχουμε σωτηρία από το νέο κύμα που οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα» τόνισε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. «Ο οδηγία ήταν ότι μπορούμε να φοράμε μάσκα εκεί που δεν υπάρχει συγχρωτισμός» υπογράμμισε, ενώ σχολιάζοντας το ζήτημα της σύστασης τήρησης μέτρων σημείωσε πως «η κοινωνία μας χρειάζεται να προχωρήσει σε ωριμότητα και να καταλάβει τη σημασία της σύστασης», πετώντας ακόμη μία φορά το μπαλάκι των ευθυνών στους πολίτες. «Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η μάχη με την COVID-19 θέλει υπομονή από όλες τις πλευρές και αυτοπειθαρχία» σχολίασε κυνικά. Εξήγησε ότι το σύστημα υγείας δεν πιέζεται καθώς τα κρούσματα είναι σε μικρές ηλικίες, ενώ αναφορικά με τα γεμάτα δωμάτια covid υπογράμμισε πως «τέτοια τεχνικά προβλήματα σε μία πανδημία θα προκύψουν». Τέλος, όσον αφορά στη Μύκονο και τα μέτρα που ελήφθησαν εκεί εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμία τιμωρητική διάθεση, ενώ σημείωσε ότι σε όποια νησιά προκύψουν παρόμοια φαινόμενα, θα ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.

Ο ιός επελαύνει και γι’ αυτό δεν ευθύνεται μόνο η μετάλλαξη Δέλτα επεσήμανε ο ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μη αποκλείοντας αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή, lockdown τύπου Μυκόνου και σε άλλα νησιά όπως είναι η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ίος και η Κρήτη. Ο καθηγητής Βατόπουλος μιλώντας στο OPEN, υποστήριξε ότι αν και το άνοιγμα του τουρισμού ήταν αναμενόμενο να έχει και ρίσκο δεν ήταν προβλέψιμη η άμεση «έκρηξη» μετάδοσης του κορονοϊού. Ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επεσήμανε ότι τα rapid test δεν εξασφαλίζουν σε ποσοστό 100% ότι κάποιος δεν νοσεί με κορονοϊό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι εάν δεν εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός δεν μπορεί να επιστρέψει ο τρόπος διασκέδασης στις προ κορονοϊού συνήθειες.