Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής την προσάρτηση 4 περιφερειών (Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια), της Ουκρανίας, στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος την Ρωσίας αρνήθηκε οτι επιδιώκει μια αναβίωση της Σοβιετικής Ενώσης, όταν λίγα λεπτά μετά ανακοίνωσε οτι οι 4 περιοχές της Ουκρανίας προσαρτώνται ύστερα από «δημοψηφισματα». Δήλωσε, μάλιστα, πως η Ρωσία θα υπερασπιστεί αυτά τα εδάφη με οτι μέσα διαθέτει.

«Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως το πυρ, όλες τις εχθροπραξίες και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του ενώπιον μελών του πολιτικού προσωπικού του ρωσικού κράτους στο Κρεμλίνο.

Ο πληθυσμός των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που προσαρτά η Ρωσία θα είναι «πολίτες μας για πάντα», τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του ενώπιον μελών του πολιτικού προσωπικού του ρωσικού κράτους στο Κρεμλίνο, ενώ σε άλλο σημείο δηλώνει πως: «Οι άνθρωποι ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον».

Αντίδραση Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο συγκεντρώνονται οι ηγέτες της ΕΕ, δήλωσε ότι «απορρίπτουμε κατηγορηματικά και καταδικάζουμε απερίφραστα» την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία, η οποία είπε ότι δεν έχει νομικό αντίκτυπο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ότι η Ρωσία παραβίασε «κατάφωρα» τα «θεμελιώδη δικαιώματα της Ουκρανίας για ανεξαρτησία». Προσθέτοντας, μάλιστα ότι «στέκεται αποφασιστικά» στο πλευρό της Ουκρανίας και θα «ενισχύει τα περιοριστικά μέτρα της» στη Ρωσία.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η κίνηση αυτή δεν θα αλλάξει τίποτα και ότι όλα τα εδάφη που «παράνομα κατέχονται από Ρώσους εισβολείς είναι ουκρανική γη».

Αντίδραση ελληνικού ΥΠΕΞ

Την αντίθεση του με το διάγγελμα Πούτιν εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ενώ το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν για την προσάρτηση των 4 εδαφών της Ουκρανίας βρισκόταν σε εξέλιξη, το υπουργείο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Μόσχας ως «παράνομη», ενώ έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Κατρούγκαλος: Επιτακτική ανάγκη ο τερματισμός της εισβολής

Αντίθετη στο διεθνές δίκαιο χαρακτηρίζει την απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει επίσημα τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο ίδιος με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter υπογραμμίζει την «επιτακτική ανάγκη» να σταματήσει η ρωσική εισβολή και να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις.