Ήταν 8 Φεβρουαρίου και ημέρα Δευτέρα, μία ημέρα μετά την συγκέντρωση 20 και πλέον ατόμων στο σπίτι βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ικαρία, όταν ο διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ, Φώτης Καφαράκης απέφευγε να αναλάβει την ευθύνη για το έγγραφο λογοκρισίας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, με οδηγίες τόσο για το ταξίδι της Ικαρίας, όσο και για το ζήτημα του Δημήτρη Λιγνάδη, που σύστηνε στους παραγωγούς της κρατικής τηλεόρασης να χρησιμοποιεί μόνο φωτογραφίες όπου ο τέως διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου είναι μόνος.

Υπενθυμίζεται πως με σημείωμα που έχει κολληθεί στην αίθουσα παραγωγής της ΕΡΤ δίνονταν οδηγίες προς τους δημοσιογράφους να μην παίζουν ούτε τη φωτογραφία αλλά ούτε το βίντεο από την βεράντα του σπιτιού του Στεφανάδη στην Ικαρία με το γλέντι στο οποίο συμμετείχε ο πρωθυπουργός αλλά ούτε πλάνα του Δ. Λιγνάδη με άλλους. Λίγες ώρες αργότερα, ο διευθυντής ειδήσεων, προσπάθησε να απαντήσει στις αντιδράσεις, ωστόσο παρέλειψε να αναφερθεί σε ορισμένα βασικά σημεία.

«Απαντήσεις» από τον διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ, χωρίς διάψευση για το έγγραφο λογοκρισίας

Σε ανάρτησή του, το υψηλόβαθμο στέλεχος της κρατικής τηλεόρασης απαντούσε πως τα πλάνα από την Ικαρία έπαιξαν κανονικά στο δελτίο, παρότι εμφανίστηκαν μόνο φωτογραφίες και με διάρκεια 2 δευτερολέπτων, σε ένα ρεπορτάζ συνολικού χρόνου 2 λεπτών και 10 δευτερολέπτων, αφού είχαν περάσει 36 λεπτά από την έναρξη του δελτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απάντηση του ο κ. Φώτης Καφαράκης επιλέγει να μην αναφερθεί στην «οδηγία» ως προς το σκέλος του Δ. Λιγνάδη.

Χρειάστηκε να περάσει ένας μήνας και να προηγηθεί μία ερώτηση από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νατάσσα Γκαρά και Μάριου Κάτση, στην οποία ζητούν εξηγήσεις για το συγκεκριμένο σημείωμα οδηγιών.

Στην απάντησή του, ο Φ. Καφαράκης παραδέχεται την ύπαρξη του σημειώματος, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο «συνηθίζεται» στην ΕΡΤ και άλλα τηλεοπτικά κανάλια, «όταν αλλάζουν βάρδια για να ενημερώνουν τους συναδέλφους τους που τους αντικαθιστούν σχετικά με την οπτικοποίηση των θεμάτων».

Αναφορικά με τα πλάνα της Ικαρίας, αντικρούοντας την ανάρτηση στην οποία προχώρησε προ ενός μηνός, ο ίδιος παραδέχεται πως τα πλάνα δεν έπαιξαν αρχικά στο δελτίο της κρατικής τηλεόρασης, υποστηρίζοντας πως «η ΕΡΤ δεν μεταδίδει άγνωστης προέλευσης οπτικοακουστικό υλικό από το διαδίκτυο χωρίς προηγουμένως να έχει ελέγξει την αξιοπιστία του- ιδιαίτερα όταν το υλικό αυτό αφορά σε πρόσωπα με σημαντική θεσμική ιδιότητα». Μάλιστα, όχι τυχαία, κάνει ειδική αναφορά στα πλάνα από την επίσκεψη Τσίπρα στην Πάτρα για την οποία επιτέθηκε η Νέα Δημοκρατία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στη φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει εφημερίδα με τον Α. Τσίπρα σε σκάφος.

Πρωτοφανές σημείωμα λογοκρισίας της ΕΡΤ για να «θαφτούν» πλάνα από Ικαρία και Λιγνάδη

Για τον δε Δ. Λιγνάδη, ο Φ. Καφαράκης επίσης επιβεβαίωσε την οδηγία, υποστηρίζοντας πως «η μόνη οδηγία που όντως εδόθη ήταν να προτιμηθούν προσωπικές φωτογραφίες του ηθοποιού, όπως συμβαίνει παγίως με τα πρόσωπα που ελέγχονται ή και ακούγεται ότι θα ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη με πλέον πρόσφατο παράδειγμα και αυτό του κ. Χαικάλη».

Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση του διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ:

Σχετικά με την υπ’αριθμ. 3988/08-02-2021 ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελα να σας ενημερώσω τα εξής:

Η είδηση για το γεύμα του Πρωθυπουργού στην Ικαρία και την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταδόθηκε για πρώτη φορά στο δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ1 το Σάββατο 6/2/21 στις 21.00. Η μετάδοση της είδησης αυτής έγινε δίχως να έχει προηγηθεί κυβερνητική αντίδραση, όπως αναληθώς αναφέρεται στην Ερώτηση.

Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι με την εξαίρεση του τηλεοπτικού σταθμού Open, η ΕΡΤ ήταν το μοναδικό κανάλι που μετέδωσε το Σάββατο την συγκεκριμένη είδηση. Επισημαίνεται ότι κατά πάγια τακτική της, και λόγω του θεσμικού της ρόλου, η ΕΡΤ δεν μεταδίδει άγνωστης προέλευσης οπτικοακουστικό υλικό από το διαδίκτυο χωρίς προηγουμένως να έχει ελέγξει την αξιοπιστία του- ιδιαίτερα όταν το υλικό αυτό αφορά σε πρόσωπα με σημαντική θεσμική ιδιότητα. (Για τον ίδιο λόγο άλλωστε στις Ειδήσεις της ΕΡΤ δεν προβλήθηκε διαδικτυακό υλικό από πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πάτρα, παρά τις εκατοντάδες σχετικές αναρτήσεις και την σχετική επικριτική ανακοίνωση της ΝΔ).

Για δική σας ενημέρωση, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι στο παρελθόν (επί της προηγούμενης Διοίκησης) για το θέμα της παρουσίας του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο σκάφος της κυρίας Παναγοπούλου η ΕΡΤ είχε παρουσιάσει την είδηση με καθυστέρηση δύο ημερών, και αφότου είχε προηγηθεί σχολιασμός του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Σχετικά με τους καθ όλα αναληθείς ισχυρισμούς περί ‘Πρωτοφανών φαινομένων λογοκρισίας και απόκρυψης ειδήσεων’ θα ήθελα επίσης να σας υπενθυμίσω ότι πολύ πρόσφατα η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα μέσα που προέβαλαν από την πρώτη στιγμή την φωτογραφία του Πρωθυπουργού στην Πάρνηθα- ενώ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας όλα σχεδόν τα ΜΜΕ για απόκρυψη της φωτογραφίας απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι η ΕΡΤ την προέβαλε.

Ως προς το χαρτί που αναρτήθηκε στο γραφείο των Παραγωγών, και κατόπιν των αναφορών από τους συναδέλφους που εργάστηκαν το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Φεβρουάριου 2021, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πρόκειται για ένα ανυπόγραφο κείμενο με δήθεν οδηγίες που άλλωστε ουδέποτε εφαρμόστηκαν, όπως φάνηκε και στην πράξη. Είναι προφανές ότι υπήρξε παρανόηση μεταξύ των συντελεστών των δελτίων σχετικά με την οπτικοποίηση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρξε καμία εντολή και από πουθενά για απόκρυψη της είδησης, καθώς αυτή αναδείχθηκε σε όλα ανεξαιρέτως τα δελτία μας. Η ίδια παρανόηση άλλωστε αφορούσε στο ίδιο χαρτί και την περίπτωση του Δημήτρη Λιγνάδη και την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν δόθηκε εντολή στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να μην τον «συνεμφανίσουν» σε φωτογραφία είτε με την κ. Μενδώνη είτε και με τον πρωθυπουργό. Η μόνη οδηγία που όντως εδόθη ήταν να προτιμηθούν προσωπικές φωτογραφίες του ηθοποιού, όπως συμβαίνει παγίως με τα πρόσωπα που ελέγχονται ή και ακούγεται ότι θα ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη με πλέον πρόσφατο παράδειγμα και αυτό του κ. Χαικάλη.

Σημειώνω τέλος ότι άτυπα τέτοια χαρτιά είθισται να αναρτούν οι παραγωγοί -όχι μόνον στην ΕΡΤ αλλά σε όλα τα κανάλια- όταν αλλάζουν βάρδια για να ενημερώνουν τους συναδέλφους τους που τους αντικαθιστούν σχετικά με την οπτικοποίηση των θεμάτων. Κατόπιν ωστόσο της παρανόησης που σας ανέφερα και έμελλε να μετεξελιχθεί ακόμη και σε πολιτικό θέμα, έχω δώσει εντολή στους παραγωγούς να υπογράφουν τις σχετικές ενημερώσεις τους, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρανοήσεις -σκόπιμες ή μη.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πρόσθετη διευκρίνιση. ·

Με εκτίμηση,

Φώτης Καφαράκης,
Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης ΕΡΤ