Πληροφορίες για πενιχρή και συμβολικού τύπου αύξηση του κατώτατου μισθού διαρρέουν τις τελευταίες ώρες. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση που προβλέπεται αγγίζει το 2% που πρακτικά σημαίνει πως από 650 ευρώ θα είναι 663. Αντίστοιχα και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του imerisia.gr δύο ενδεχόμενα υπάρχουν σχετικά με την αύξηση. Είτε πάγωμα του μισθού έως το καλοκαίρι του 2022 είτε οριακή αύξηση, με το δεύτερο σενάριο να είναι το επικρατέστερο. Το σύνολο των εργοδοτικών φορέων έχει ταχθεί υπέρ του παγώματος του μισθού στα τωρινά δεδομένα, με την πρόφαση πως το ενδεχόμενο της αύξησης θα είναι δυσμενές για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία. Το σκεπτικό της συμβολικής αυτής αύξησης είναι πως θα τονώσει την ψυχολογία της αγοράς και βασιζεται στο παράδειγμα άλλων χωρών.

Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, μετά το υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις με τη διευκρίνηση εάν η αύξηση θα ισχύσει άμεσα ή από τον Ιανουάριο του 2022 και θα αρχίσει να καταβάλλεται υποχρεωτικά μόλις υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.