Προηγουμένως, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), υποστηρίζοντας ότι η απαίτηση από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς ισοδυναμεί με απαίτηση από το Ισραήλ να αποφασίσει να πάψει να υπάρχει.

Η Νότια Αφρική χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης να σταματήσει το Ισραήλ την επίθεσή του στην πόλη Ράφα της Γάζας και προέτρεψε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να την υποστηρίξουν. «Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ ισχυρότερη, όσον αφορά τη διατύπωση, ένα σύνολο προσωρινών μέτρων, πολύ σαφές αίτημα για παύση», είπε η υπουργός Εξωτερικών Naledi Pandor στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SABC.

Ο Ναουάφ Σαλάμ, πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ) του ΟΗΕ, αποφάσισε ότι «το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια στην επαρχία Ράφα, η οποία μπορεί να επιφέρει στους Παλαιστινίους στη Γάζα, συνθήκες ζωής που θα μπορούσαν να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν όλω ή εν μέρει». Η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος της Ν. Αφρικής, που ζήτησε έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως η πρόσφατη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα άλλαξε την κατάσταση στο πεδίο από την απόφαση του δικαστηρίου τον Ιανουάριο, που προέτρεπε το Ισραήλ να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποτρέψει γενοκτονικές πράξεις στη Γάζα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση, λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής προεδρίας Nabil Abu Rudeina. Η Χαμάς χαιρετίζει επίσης την απόφαση του ICJ, καλώντας, παράλληλα, το δικαστήριο να εκδώσει εντολή, ώστε το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια της Γάζας, όχι μόνο στη Ράφα.