Προηγουμένως, η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Αυτόνομης Περιφέρειας των Γιαμάλων Νένετς της Ρωσίας ανακοίνωσε τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, που είχε φυλακιστεί το 2021 με τις κατηγορίες της ξένης χρηματοδότησης και υποκίνησης εξτρεμισμού.

Ο Ναβάλνι, σφοδρός επικριτής του προέδρου Πούτιν, είναι φυλακισμένος από τον Ιανουάριο του 2021, όταν επέστρεψε στη Μόσχα αφού ανάρρωσε στη Γερμανία από δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα για την οποία ο ίδιος είχε κατηγορήσει το Κρεμλίνο.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την απόλυτη θυσία», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, προσθέτοντας ότι «η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικό υπεύθυνο γι’ αυτό τον τραγικό θάνατο».

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Και σε αυτούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο στις πιο σκοτεινές συνθήκες» προσθέτει και καταλήγει πως «οι μαχητές πεθαίνουν. Αλλά ο αγώνας για ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ».

«Βαθιά λυπημένος και ταραγμένος» από την είδηση του θανάτου του Ναβάλνι δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως «η Ρωσία είναι ανάγκη να απαντήσει σε όλα τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του».

Ο πρόεδρος της Λετονίας Εντγκαρς Ρίνκεβιτς κατήγγειλε ότι ο Ναβάλνι «δολοφονήθηκε βίαια από το Κρεμλίνο», ενώ εξόριστος Ρώσος επιχειρηματίας Μιχαήλ Χοντορκόφκσι υποστήριξε ότι για αυτήν την εξέλιξη «υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο Πούτιν».

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του για την αντίστασή του σε ένα σύστημα καταπίεσης. Ο θάνατός του στη φυλακή μας υπενθυμίζει την πραγματικότητα υπό το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ έκανε λόγο για «άλλο ένα έγκλημα του πουτινικού καθεστώτος».

Η απάντηση της Ρωσίας

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε: «Η άμεση αντίδραση των ηγετών του ΝΑΤΟ στο θάνατο του Ναβάλνι με τη μορφή άμεσων κατηγοριών κατά της Ρωσίας είναι αποκαλυπτική για τους ίδιους».

«Δεν υπάρχει καν ιατροδικαστική εξέταση, αλλά τα συμπεράσματα της Δύσης είναι ήδη έτοιμα» σημείωσε η Ζαχάροβα.