«Κατά τη διάρκεια της νόσου Covid-19 αποκαλύπτεται πώς η εξάρτηση των κυβερνήσεων και των αρχών από τη λογοκρισία και την τιμωρία καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης έχει μειώσει την ποιότητα των πληροφοριών που φθάνουν στους ανθρώπους», προειδοποιεί η οργάνωση, προσθέτοντας πως «η πανδημία έχει προκαλέσει μια επικίνδυνη κατάσταση, όπου οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν νέα νομοθεσία για να σταματήσουν την ανεξάρτητη υποβολή εκθέσεων, καθώς και για να επιτεθούν σε άτομα που ήταν άμεσα επικριτικά ή προσπάθησαν ακόμη και να εξετάσουν την αντίδραση της κυβέρνησής τους στην Covid-19».

«Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι κυβερνήσεις εξαπέλυσαν μια πρωτόγνωρη επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης», δήλωσε ο Ραζάτ Κόσλα αξιωματούχος της Διεθνούς Αμνηστίας. «Οι δίαυλοι επικοινωνίας έγιναν στόχος, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λογοκρίθηκαν και όργανα του Τύπου έκλεισαν», ενώ «δημοσιογράφοι και επαγγελματίες της υγείας φιμώθηκαν και φυλακίστηκαν».

«Εν μέσω πανδημίας, δημοσιογράφοι και επαγγελματίες υγείας έχουν φιμωθεί και φυλακιστεί. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου προστασίας των ιδίων και των κοινοτήτων τους. Περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 και η έλλειψη πληροφόρησης θα ήταν πιθανώς ένας πρόσθετος παράγοντας», εξηγεί η οργάνωση.

Πολλές άλλες χώρες έχουν θεσπίσει καταπιεστικούς νόμους, περιορίζοντας το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και αποσιωπώντας την κριτική υπό το πρόσχημα ή στο πλαίσιο της πανδημίας. Εκτός από τις κυβερνήσεις, η μη κυβερνητική οργάνωση επέκρινε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, δεν έκαναν αρκετά για να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση.

«Ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης είναι επικίνδυνος και δεν πρέπει να γίνει το νέο φυσιολογικό. Οι κυβερνήσεις πρέπει να άρουν επειγόντως αυτούς τους περιορισμούς και να εγγυηθούν την ελεύθερη ροή πληροφοριών για την προστασία του δικαιώματος του κοινού στην υγεία», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα κράτη να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την πανδημία ως δικαιολογία για να αποσιωπήσουν την ανεξάρτητη αναφορά, να αρθούν όλοι οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί στο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και να παρέχουν αξιόπιστες, προσβάσιμες πληροφορίες, ώστε το κοινό να μπορεί να ενημερωθεί πλήρως για την πανδημία. Η λογοκρισία δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης: το κάνουν τα ελεύθερα και ανεξάρτητα ΜΜΕ και η ισχυρή κοινωνία των πολιτών.

Με αφορμή την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστία αξίζει να υπενθυμίζουμε πως με αλλαγή στο άρθρο 191 η ελληνική κυβέρνηση κάνει εμφανή την πρόθεση της να περιορίσει την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο, καθώς σύμφωνα με το άρθρο, όποιος διασπείρει ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Ήδη διεθνείς οργανισμοί για την ελευθερία του Τύπου καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο του Ποινικού Κώδικα για τις «ψευδείς ειδήσεις», ενώ το θέμα έχει φτάσει στην Κομισόν.