της Νεκταρίας Ψαράκη 

Οι 26 των γεγονότων του 2018 κάθονται στο εδώλιο του Τριμμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης μετά από 4,5 χρόνια. Το κατηγορητήριο με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι ωστόσο, ελάχιστα αποτυπώνει τις φρικαλεότητες των όσων συνέβησαν στις 22 Απριλίου 2018, όταν 200 μετανάστες που για μήνες βίωναν τον εξευτελισμό και την ανέχεια στο camp της Μόριας κινητοποιήθηκαν στην πλατεία Σαπφούς διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Η απάντηση στα αιτήματά τους δεν ήρθε από την πολιτεία. Ήρθε από μία ομάδα 200 ατόμων, οι οποίοι βροντοφωνάζοντας συνθήματα μίσους επιτέθηκαν με αντικείμενα και δια εμπρησμού, αλλά και με σαφή ρατσιστικά κίνητρα στους μετανάστες καταφέρνοντας βαριά τραύματα σε βάρος τους. Στη συνέχεια, συνεπλάκησαν με δυνάμεις των ΜΑΤ, μετατρέποντας εντός ολίγων ωρών την πλατεία Σαπφούς σε πεδίο μάχης.

Στην αυριανή δίκη, οι σωματικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών που συντελούν κακουργηματικό αδίκημα δεν θα απασχολήσουν το δικαστήριο. Ουσιαστικά, οι δικαστικές αρχές επέλεξαν να διαχωρίσουν τη δικογραφία σε πράξεις πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα. Η δικογραφία για τις πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, που αποτυπώνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα αναίτια βασανιστήρια που υπέστησαν εκείνη την ημέρα οι πρόσφυγες, και που θέτουν τους κατηγορούμενους αντιμέτωπους με τις κατηγορίες της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και του εμπρησμού με ρατσιστικά κίνητρα, ακόμη εκκρεμεί, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος σε περίπτωση που μετατραπεί σε πλημμέλημα να παραγραφεί, καθώς θα έχουν παρέλθει τα πέντε έτη.

Αύριο επομένως οι 26 δικάζονται μόνο για πλημμελήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι πέντε κατηγορούνται για αδικήματα στα οποία προσδίδονται ρατσιστικά χαρακτηριστικά, και συγκεκριμένα παραπέμπονται σε δίκη για τα αδικήματα της εξύβρισης και της απειλής με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Όλοι, κατηγορούνται ακόμη για αντίσταση κατά της αρχής, τελεσθείσα από πρόσωπα που φέρουν αντικείμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σωματική βλάβη, για περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας τελεσθείσα με φωτιά, παράνομη χρήση κροτίδων και φωτοβολίδων και διατάραξη κοινής ειρήνης. Εν ολίγοις, οι 26 είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες που αφορούν τη δράση τους εναντίον αστυνομικών και μόλις έξι από αυτούς περιλαμβάνονται στις επιβαρυντικές διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου. 15 μάρτυρες, θα βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα για να πιστοποιήσουν τα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα, εκ των οποίων οι οκτώ είναι αστυνομικοί, ενώ οι υπόλοιποι πρόσφυγες.

Τα ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που ήταν παρόντες στις βιαιοπραγίες της 22ης Απριλίου του 2018 είναι αναρίθμητα και δημόσια. Πρόσφυγας – θύμα της ρατσιστικής επίθεσης περιέγραψε εκτενώς στο The Press Project την εμπειρία του, καθώς εκείνη την ημέρα βρέθηκε στην Πλατεία Σαπφούς για να μοιράσει φαγητό – ως εθελοντής – στους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες. «Εκείνο το βράδυ, πήγαμε εκεί ως εθελοντές να μοιράσουμε φαγητό σε ανθρώπους. Και ξαφνικά, ξεκίνησα όλα. Έχω περάσει πολλές δυσκολίες στη ζωή μου, κατάλαβα αμέσως ότι όλο αυτό που πάει να γίνει έχει ρατσιστικό κίνητρο. Είχα αντιμετωπίσει και στο Ιράν 2-3 φορές ρατσιστική συμπεριφορά. Και το ίδιο είδα να συμβαίνει κι εκείνη τη νύχτα. Ήταν τρομακτικό αυτό που γινόταν. Φοβήθηκα για τη ζωή μου. Δεν έφυγα, ενώ είχαμε εκεί ως εθελοντές αυτοκίνητο και μπορούσαμε να φύγουμε. Έμεινα. Φοβήθηκα. Υπήρχαν και γυναίκες και παιδιά και οικογένειες εκεί. Σοκαρίστηκα. Απογοητεύτηκα. Δεν περίμενα ότι αυτή τη συμπεριφορά τη ρατσιστική που έβλεπα στη Μέση Ανατολή θα τη συναντούσα σε Ευρωπαϊκή χώρα. Έγινα καχύποπτος μετά από αυτό, δεν εμπιστευόμουν εύκολα ανθρώπους και η ψυχική μου υγεία διαταράχθηκε. Επισκέφτηκα ψυχολόγο», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ντοκιμαντέρ σκηνοθεσίας του Μιχάλη Κατσούρη και της Νατάσας Παπανικολάου αποτυπώνει καρέ καρέ τα όσα συνέβησαν εκείνη τη νύχτα. Από την οργάνωση των ρατσιστών μέσω social media, μέχρι τη δράση τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ασφαλείς πληροφορίες του TPP αναφέρουν ότι οι φασίστες ετοιμάζουν συγκέντρωση αλληλεγγύης στους ομοϊδεάτες κατηγορούμενους αύριο στα δικαστήρια της Μυτιλήνης, γεγονός που σφραγίζει την πολιτική ταυτότητα των δραστών.