της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ο συνήγορος υπεράσπισης θυμάτων, Βασίλης Καπερνάρος, πήρε τον λόγο καλώντας τον εισαγγελέα «να πει επιτέλους πότε θα λήξει η επιφυλακτικότητά του». Όπως τόνισε, «ο εισαγγελέας ποτέ δε μας αιτιολόγησε την πρότασή του. Το ‘’επιφυλάσσομαι’’ δε συμβαδίζει με το γράμμα του νόμου και τον κώδικα δικονομίας. Ο εισαγγελέας ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να αιτιολογεί την πρότασή του και ποτέ δεν το έκανε».  Δήλωσε πολλές φορές σίγουρος πως κάποιο «αόρατο χέρι» προστατεύει τους κατηγορουμένους. «Είναι μια στημένη υπόθεση από την αρχή».

«Συνεχίζω να επαναλαμβάνω τη θέση μου ότι θέλω να έχω περισσότερα στοιχεία» είπε ο εισαγγελέας, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να επαναφέρουν συνεχώς το αίτημα να κληθούν συγκεκριμένοι μάρτυρες-κάτοικοι-εθελοντές να καταθέσουν. Μάλιστα, στη δικαστική αίθουσα ήρθε το αίτημα να κληθεί να καταθέσει ο σύντροφος της Ρ. Δούρου, Γιάννης Μπενίσης, που κατά τη διάρκεια δικασίμων «έπιανε τα θύματα για να επηρεάσει τη γνώμη τους».

Η μάρτυρας Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την κατάθεσή της, αναφέρθηκε και πάλι στους κατηγορούμενους που όχι μόνο δεν ετέθησαν σε διαθεσιμότητα, αλλά αναβαθμίστηκαν σε αξιώματα. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «τον κ. Κολοκούρη, τον αρχηγό της ΕΜΑΚ, που ενώ ειδοποιήθηκε να πάει στις 17.00, πήγε στις 21.30». Τα βέλη της έστρεψε, έπειτα, και κατά της σημερινής διοίκησης της περιφέρειας Αττικής. «Η σημερινή περιφερειακή αρχή πληρώνει δικηγόρους να καλύπτουν την προηγούμενη διοίκηση. Η νομική υπηρεσία της περιφέρειας έχει 13 νομικούς συμβούλους, αλλά τα στελέχη της περιφέρειας δηλώνουν αδυναμία να τοποθετηθούν κατά την ανακριτική διαδικασία και Πατούλης-Δούρου αναθέτουν (με αμοιβή 300.000 κρατικού χρήματος) σε εξωτερικό δικηγόρο (τον κ. Κουκούτση, δικηγόρο του κ. Πατούλη στον δήμο Αμαρουσίου) να γράψει τις εξηγήσεις και να παρίσταται για την περιφέρεια εναντίον των θυμάτων».

“Η Διοίκηση του κ. Πατούλη με τη σύμπραξη της κυρίας Δούρου και της παράταξής της ενέκριναν στις 15/1/2021 αμοιβή 297.600 ευρώ (με ΦΠΑ) σε ιδιώτη δικηγόρο για να εκπροσωπήσει δικαστικά την Περιφέρεια Αττικής κατά των θυμάτων που ζητούν αποζημίωση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα”. (Διαβάστε εδώ)

Περιέγραψε με στοιχεία τη μηδαμινή ετοιμότητα. «Δεν υπήρξαν καν από την αρχή -κι αυτό το ομολόγησε και ο κ. Τερζούδης- υπερπτήσεις πάνω από την Αττική για εντοπισμό εστιών φωτιάς. Δεν υπήρξε ετοιμότητα σε εναέρια κι επίγεια μέσα. Δεν υπήρχε ετοιμότητα δράσης. Δεν υπήρχε κανενός είδους ανταπόκριση στην ευθύνη για την οποία είχε χτυπήσει καμπάνα από την προηγούμενη μέρα, που είχε βγει πρόβλεψη για κίνδυνο πυρκαγιάς 4 (πολύ υψηλός). Δεν υπήρξε καν ενημέρωση από τα ΜΜΕ».

«Ο μηχανισμός έπρεπε να είχε τεθεί σε ετοιμότητα από τις 12 το μεσημέρι, από όλη την επιχείρηση που έγινε για τη φωτιά στην Κινέτα, κι όχι στις 17.00» τόνισε η μάρτυρας. Σύμφωνα με το πόρισμα της γενικής αρχής διαφάνειας, της οποίας προΐσταται ο κ. Μπαρδάκης, στη 13.00 η Αττική ετέθη σε μερική επιφυλακή και στις 17.30 σε γενική επιφυλακή. Η γενική επιθεώρηση δημόσιας διοίκησης δεν έλαβε υπόψιν καθόλου αυτά τα θέματα. «Είναι δεδομένου ότι δεν έσπευσε για διάσωση καμία κρατική υπηρεσία» συμπλήρωσε. «Οι κάτοικοι είπαν ότι ακόμα κι ενώ καίγονταν εστίες και καλούσαν στην πυροσβεστική για βοήθεια, τους έλεγαν ότι έχουν εντολή να μην παρέμβουν. Το λιμενικό δεν έσπευσε για διάσωση αυτών που έτρεξαν στη θάλασσα να σωθούν -οι ψαράδες πήγαιναν» κατέθεσε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας πως η εντολή στους πυροσβέστες “μην μπαίνετε μέσα” ήταν εγκληματική.

Η μάρτυρας έκανε λόγο για κάποιους που έχουν «διδακτορικό στα κουκουλώματα», μιλώντας συγκεκριμένα για τον «Χαράλαμπο Χιώνη, διοικητή Ανατολικής Αττικής και τώρα κατηγορούμενο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος να μας πει για τις εκκενώσεις στο Μάτι κι αν όλα έγιναν σωστά -ο ίδιος άνθρωπος που στην υπόθεση Μάντζιου τα είχε βρει, κατά την ΕΔΕ της πυροσβεστικής, όλα καλώς καμωμένα…». «Υπάρχει και σ’ αυτή την υπόθεση -όπως σε όλες που εμπλέκονται υψηλά ιστάμενα πρόσωπα- αλλοίωση στοιχείων. Έλεγαν ότι υπήρχε αδυναμία απογείωσης εναέριων μέσων, ενώ πετούσαν κάποια κατά το δοκούν…» πρόσθεσε.

Η ίδια έκανε ειδική αναφορά στη «χυδαία επινόηση και κατασκευή» ευθυνών των αυθαιρέτων. «Η κατάπτυστη λειτουργός, Ξένη Δημητρίου Βασιλακοπούλου, τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έσπευσε να ζητήσει να ερευνηθούν τα αυθαίρετα και η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μάρη Παπασπύρου, σφύριζε στον ίδιο σκοπό. Εμπλέκονται και πολιτικοί… Υπήρχε μυστική συνάντηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, με την κα. Δημητρίου για τα αυθαίρετα».