«Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών λέει ουσιαστικά ότι δεν πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες στους 13 πρόσφυγες για απόπειρα εμπρησμού. Κατηγορία που υπήρχε σε βάρος τους , ενώ δεν υπήρχε κανένα σοβαρό στοιχείο στην πραγματικότητα. Μοναδικό στοιχείο ήταν αυτό που έλεγαν οι μαρτυρίες. Οι μαρτυρίες, δηλαδή, των κατηγορουμένων για την αρπαγή τους. Έλεγαν ότι είχαν προσπαθήσει να κάνουν σπινθήρα με μαχαίρι και δέχτηκε το βούλευμα ότι αυτό είναι ενάντια στα διδάγματα της κοινής πείρας και της λογικής και επίσης δε βρέθηκε ποτέ μαχαίρι, απ’ την έρευνα της αστυνομίας. Επίσης. δε βρέθηκε γενετικό υλικό κανενός από τους 13 ούτε στις παλέτες ούτε στα λάστιχα που υπήρχαν στο σημείο. Και ο τρίτος λόγος που κρίθηκαν αθώοι ήταν οι φωτογραφίες αυτών  των ανθρώπων μαζί με γυναίκες και παιδιά στο ίδιο σημείο, που δείχνει ότι είναι πρόσφυγες και όχι άνθρωποι που ήρθαν για να μας βάλουν φωτιά» αναφέρει ο Γ. Πατζανακίδης.

Τις φωτογραφίες είχε φέρει στο φως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΤΡΡ, το οποίο συμπεριελήφθη στη δικογραφία.

Η δικογραφία, τώρα, που εκκρεμεί είναι εκείνη που περιλαμβάνει ως κατηγορούμενους τους αυτόκλητους «σερίφηδες», τον Απόστολο Τότα και τους συνεργούς τους. «Το γεγονός ότι οι πρόσφυγες θεωρούνται αθώοι και απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες επιβαρύνει τη θέση των άλλων των δραστών για την αρπαγή τους. Η νεότερη εξέλιξη που είχαμε γι’ αυτή τη δικογραφία είναι ότι είχε διαταχθεί η κατάσχεση των κινητών τους τηλεφώνων. Δεν ξέρουμε κάτι παραπάνω» σημειώνει ο ίδιος.

Στο σημείο αυτό θυμίζουμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σπεύσει τότε, από το βήμα της Βουλής μάλιστα, να υιοθετήσει μία ρατσιστική και άκρως επικίνδυνη ρητορική ότι η φωτιά είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει μπει από ανθρώπινο χέρι και σχεδόν βέβαιο ότι έχει μπει στους δρόμους της μετανάστευσης. Ο κ. Πατζανακίδης θα πει σχετικά: «ήταν ένας απαράδεκτος τρόπος να δημιουργήσει η κυβέρνηση εξιλαστήρια θύματα στην προσπάθειά της να κρύψει τις δικές της ευθύνες. Το να λες ότι φταίνε οι πιο ευάλωτοι για να ξεπλύνεις τις ευθύνες σου κανονικοποιεί την ακροδεξιά βία και την ακροδεξιά ρητορική».

Για το κλείσιμο και τη δικογραφία που αφορούσε τους πρόσφυγες και έκλεισε με την πανηγυρική αθώωσή τους, επισημαίνει πως «θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα πράγματα η αστυνομία, ο φάκελος ήταν ελλιπής» και μας ευχαριστεί καθώς «στοιχεία της έρευνας του ΤΡΡ μπήκαν στη δικογραφία και μπόρεσε να γίνει η ανάκριση με τον τρόπο που έπρεπε να γίνει».

Διαβάστε τα σχετικά ρεπορτάζ