Η Ουγγαρία ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη τα σχέδιά της να διεξαγάγει δημοψήφισμα για «θέματα προστασίας των παιδιών» προκειμένου να αντιπαλέψει την πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με νόμο ο οποίος, σύμφωνα και με την Ένωση, εισάγει διακρίσεις σε βάρος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Πρόκειται για τον ομοφοβικό νόμο που απαγορεύει στα σχολεία να χρησιμοποιείται υλικό που θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία και την επιβεβαίωση φύλου.

Εντείνοντας μια μάχη νοοτροπιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν κατηγόρησε την Κομισιόν ότι καταχράται τις εξουσίες της με το να θέτει υπό αμφισβήτηση τις πρόσφατες τροπολογίες στους νόμους της Ουγγαρίας «για την εκπαίδευση και την προστασία των παιδιών». «Διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας, δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε αυτό το θέμα», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook. «Τις προηγούμενες εβδομάδες οι Βρυξέλλες επιτέθηκαν ξεκάθαρα στην Ουγγαρία για τον νόμο της για την προστασία των παιδιών. Οι ουγγρικοί νόμοι δεν επιτρέπουν τη σεξουαλική προπαγάνδα στα νηπιαγωγεία, στα σχολεία, στην τηλεόραση και στις διαφημίσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Ορμπάν.

Όπως αναφέρεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι νομικές ενέργειες που ξεκίνησαν οι Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για τον νόμο αυτόν θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη χρηματοδότηση της Βουδαπέστης από την ΕΕ. Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε πότε θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα αλλά είπε ότι θα περιλαμβάνει πέντε ερωτήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν το αν οι Ούγγροι δέχονται για παράδειγμα το σχολείο «να μιλά για τη σεξουαλικότητα στα παιδιά τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους», αν υποστηρίζουν «την προώθηση διαδικασιών επαναπροσδιορισμού του φύλου για τους ανήλικους» ή την «παρουσίαση χωρίς περιορισμούς στους ανήλικους μιντιακού περιεχομένου σεξουαλικού χαρακτήρα που επηρεάζει την ανάπτυξή τους». Ο Ορμπάν κάλεσε τους Ούγγρους να απαντήσουν «όχι» σε όλες τις ερωτήσεις, οι οποίες παρουσιάζονται ως απαιτήσεις που η ΕΕ θέλει να επιβάλει στην Ουγγαρία.

Ο οικολόγος δήμαρχος της Βουδαπέστης Γκεργκέλι Καρατσόνι αντέδρασε στην ανακοίνωση του δημοψηφίσματος εκτιμώντας πως πρόκειται για μια στρατηγική προκειμένου να στρέψει την προσοχή των Ούγγρων αλλού από άλλα θέματα. «Οργανώνω το δικό μου δημοψήφισμα» ώστε οι Ούγγροι να απαντήσουν τι σκέπτονται για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, την εγκαθίδρυση ενός «κινεζικού πανεπιστημίου» στην πρωτεύουσα και για την «πώληση των αυτοκινητοδρόμων», έγραψε ειρωνικά στο Facebook.

Υπενθυμίζεται πως αμετακίνητος στην ακροδεξιά πολιτική του παραμένει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, προχωρώντας στην εφαρμογή του ομοφοβικού νόμου . Ο Βίκτορ Ορμπάν, παρά τις κυρώσεις με τις οποίες απειλείται από την ΕΕ, δήλωσε ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να αναγκάσει την Ουγγαρία να εγκαταλείψει τον νόμο θα είναι μάταιες, επιμένοντας πως η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει την είσοδο ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών μέσα στα σχολεία. Ο Βίκτορ Ορμπάν έχει τονίσει ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να αναγκάσει την Ουγγαρία να εγκαταλείψει τον νέο νόμο που απαγορεύει την προώθηση της ομοφυλοφιλίας στα σχολεία θα είναι μάταιες. Η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει στους ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές να εισέλθουν στα σχολεία, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Ο νόμος, που συνδυάζει λανθασμένα την παιδεραστία με ζητήματα που αφορούν στην ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητα, έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών στην Ουγγαρία. Ομάδες για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κάλεσαν το κόμμα Fidesz του Ορμπάν να αποσύρει το νομοσχέδιο. Την ίδια ώρα η Ευρωπαία Επίτροπος, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν διαμήνυσε στην Ουγγαρία ότι πρέπει να καταργήσει τη συγκεκριμένη νομοθεσία ή να αντιμετωπίσει πλήρη επιβολή του ευρωπαϊκού δικαίου. «Αν η Ουγγαρία δεν διορθώσει αυτό το σφάλμα, η Κομισιόν θα κάνει χρήση των εξουσιών που της έχουν δοθεί ως τοποτηρητή των συνθηκών», δήλωσε  χαρακτηρίζοντας και πάλι «όνειδος» τον νόμο που απαγορεύει την δημοσίευση περιεχομένου για την ομοφυλοφιλία προς τους ανήλικους.