Σχέδιο απόφασης για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού ενέκρινε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσία και του γενικού διευθυντή του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, με συντριπτική πλειοψηφία 115 ψήφων υπέρ και 2 κατά.

Η Συνέλευση ενέκρινε ένα σχέδιο απόφασης που περιλαμβάνει μία σειρά ηθικών, νομικών και πρακτικών συστάσεων για την ασφαλή και δίκαιη παγκόσμια ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορονοϊόυ, αποφεύγοντας τον «εθνικισμό των εμβολίων» και ενθαρρύνοντας την πρόσληψή τους ενόψει της «διστακτικότητας εμβολιασμού».

«Η ισότητα των εμβολίων δεν είναι απλώς ηθική επιταγή. Ο τερματισμός της πανδημίας εξαρτάται από αυτή» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΟ, ενώ τόνισε πως το 75% των δόσεων που χορηγήθηκαν μέχρι σήμερα, έχουν αναπτυχθεί μόλις σε δέκα χώρες. «Μια πρώτη προσέγγιση αφήνει τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου σε κίνδυνο. Είναι επίσης αυτοκαταστροφικό. Αυτές οι ενέργειες μόνο θα παρατείνουν την πανδημία» ανέφερε ακόμα ο Τ. Γκεμπρεγεσούς.

Μεταξύ των τροπολογιών που έλαβαν την έγκριση των μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, περιλήφθηκε και τροπολογία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την εξαγορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση της πατέντας για τα εμβόλια και για την αντιμετώπιση του εμβολίου κατά του κορονοϊού ως δημόσιο αγαθό.

Συγκεκριμένα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση καλεί τα κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση «να ξεπεράσει τα εμπόδια και τους περιορισμούς που απορρέουν από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρεία παραγωγή και η διανομή εμβολίων σε όλες τις χώρας και όλους τους πολίτες».

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την μεγάλη πλειοψηφία που στήριξε την επίμαχη τροπολογία, οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη και Ευριπίδης Στυλιανίδης αποφάσισαν να απέχουν, παρότι η τροπολογία ψηφίστηκε ακόμα και από αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Τέλος, η πλειοψηφία αποφάσισε να απορρίψει με ψήφους 99-10 την πρόταση Μητσοτάκη για τη θέσπιση «πιστοποιητικού εμβολιασμού» για μη ιατρικούς σκοπούς, λίγες μόλις ημέρες μετά την απόρριψη της επίμονης πρότασης του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. Ακόμη, τροπολογία που ψηφίστηκε ανέφερε πως η ΕΕ θα πρέπει να «διασφαλίσει ότι οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν πιέζεται πολιτικά, κοινωνικά ή με άλλο τρόπο να εμβολιαστεί εάν δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί».