Δημοσιογραφία και αλληλεγγύη κάτω από τις μπότες ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στη Λέσβο
Από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της νέας κρίσης και της καταστροφικής πυρκαγιάς της Μόριας, η αντίδραση της κυβέρνησης να αποστείλει πλήθος διμοιριών και ομάδων της ΟΠΚΕ στο νησί ήταν ενδεικτική της τακτικής με την οποία σκοπεύει να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Το επόμενο πρωί της καταστροφής του ΚΥΤ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή τριών διμοιριών των ΜΑΤ στο νησί, την επόμενη ημέρα, δημοσιεύματα διαφήμιζαν την αποστολή επιπλέον έξι διμοιριών των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, μαζί με τέσσερις ομάδες ΟΠΚΕ και άλλα κλιμάκια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ μόλις το πρωί της Κυριακής αποβιβάστηκαν ακόμη πέντε διμοιρίες ΜΑΤ, αλλά και ειδικά τεθωρακισμένα οχήματα σαν αυτά που έδρασαν στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο. Έτσι, μόνιμη και προσωρινή αστυνομική δύναμη του νησιού εκτιμάται σε περισσότερους από 1.500 άνδρες, χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες πληροφορίες.
ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, μαζί με γνωστούς «αγανακτισμένους κατοίκους» ήταν τελικά οι πρωταγωνιστές της πορείας αλληλεγγύης που έλαβε χώρα την Παρασκευή το απόγευμα στην Επάνω Σκάλα Λέσβου με τη συμμετοχή μερικών δεκάδων αλληλέγγυων στους αιτούντες άσυλο. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν αναιτιολόγητα στην πορεία με χημικά και βομβίδες κρότου λάμψης και κυνήγησαν τους ειρηνικούς διαδηλωτές στα γύρω στενά, με τη συμβολή κατοίκων που όπως προκύπτει είναι γνωστοί για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες στις αρχές.
Το περιστατικό που επιβεβαιώνει περίτρανα την στρατηγική της έντασης και της στοχοποίησης της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Λέσβο, κατέληξε με τις βίαιες προσαγωγές πολιτών το απόγευμα της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της πορείας αλληλεγγύης στους αιτούντες άσυλο στην παραλία της Επάνω Σκάλας Λέσβου. Μαρτυρίες στο TPP περιγράφουν την βίαιη και αναιτιολόγητη επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στην πορεία, που είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την χωρίς αιτία βίαιη προσαγωγή πολιτών, καθώς και τραυματισμούς από την ρίψη δακρυγόνων και βομβίδων κρότου λάμψης, σε αγαστή σύμπραξη με γνωστούς «αγανακτισμένους» του νησιού.
Διαβάστε περισσότερα για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής:
«Κομμένα αυτά, θα φύγετε όλοι από το νησί, δεν θα σας αφήσουμε εδώ πέρα»
«Η πορεία δέχτηκε απρόκλητη επίθεση στην διασταύρωση της ΔΕΗ από τα ΜΑΤ. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε τραυματίες από ευθείες βολές κρότου λάμψης στο κεφάλι και γκλοπιές. Επίσης μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εννέα προσαγωγές που έγιναν με τη βοήθεια φασιστικών ομάδων» επιβεβαιώνει την αστυνομική βαρβαρότητα με ανακοίνωσή της η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ Λέσβου, που είχε απευθύνει το κάλεσμα για την πορεία αλληλεγγύης, από κοινού με την Κατάληψη του Μπινείου, την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Λέσβου και το Δίκτυο Αλληλοβοήθειας.
Στο τέλος ολοκλήρωσαν την επιχείρηση κατατρομοκράτησης με τη βίαιη προσαγωγή τους, μεταξύ των οποίων βρισκόταν ο διεθνούς φήμης δημοσιογράφος της γερμανικής Welt, Ιάσωνας Αθανασιάδης, ο οποίος μίλησε στο TPP.
Δημοσιογράφος κάτω από την μπότα ΟΠΚΕ
Ο δημοσιογράφος, ειδικευμένος στα θέματα Μέσης Ανατολής που στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ειδησιογραφικά δίκτυα του κόσμου, όπως το BBC, το Al Jazeera και την Guardian, έγινε από πρώτο χέρι μάρτυρας της αστυνομικής ασυδοσίας, όταν κινούμενος στην παραλιακή οδό της περιοχής, επιχείρησε να καλύψει δημοσιογραφικά την βίαιη προσαγωγή από άνδρες της ΟΠΚΕ των εννέα ατόμων που είχαν αποσπαστεί από την πορεία, μετά από την επίθεση των ΜΑΤ.
«Είδα κομάντος της αστυνομίας που ανήκουν στην ΟΠΚΕ να φωνάζουν και να ρίχνουν στο έδαφος τουλάχιστον τέσσερις Έλληνες άνδρες και γυναίκες. Σταμάτησα τη μοτοσικλέτα μου και προσπάθησα να τραβήξω βίντεο από το περιστατικό, δήλωσα στην αστυνομία την δημοσιογραφική μου ιδιότητα και επιχείρησα να μιλήσω με τον άνδρα απέναντί μου, ο οποίος είχε μόλις συλληφθεί» περιγράφει στο TPP ο δημοσιογράφος, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε ο ίδιος στο στόχαστρο των αστυνομικών, παρά το γεγονός πως -όπως δηλώνει- είχε ξεκαθαρίσει πως είναι δημοσιογράφος.
«Ένας κομάντο μπήκε ανάμεσα σε εμένα και αυτόν, με έσπρωξε μακριά και μου είπε να φύγω. Προσπάθησα να τον αποφύγω ενώ συνέχισα να προσπαθώ να ακούσω τι μου απάντησε ο άνδρας για το πως τον κακοποιούσαν. Ο κομάντο φώναξε “Αντιστέκεται!” και μετά με πέταξε στο έδαφος και επανέλαβε “συνάδελφοι αντιστέκεται, στηρίξτε με” προς τους υπόλοιπους» συνεχίζει ο Ιασ. Αθανασιάδης, περιγράφοντας την βιαιότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε. Σημειώνεται πως ο εν λόγω δημοσιογράφος είναι πολύπειρος στο πεδίο, αφού η σύλληψη και η κράτησή του για 20 ημέρες από τις ιρανικές αρχές τον Ιούνιο του 2009 είχε γίνει γνωστή παγκοσμίως, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις των διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων και πλήθους παραγόντων.
«Αμέσως, τρία ή τέσσερα άτομα έπεσαν επάνω μου, παλεύοντας με τα χέρια και τα πόδια και σπρώχνοντάς με, πιέζοντας με τα γόνατά τους την πλάτη και τα πόδια μου. Φώναξα επανειλημμένα ότι δεν αντιστέκομαι και μετά φώναξα με πόνο καθώς με κακοποιούσαν. Στη συνέχεια έσφιξαν τα χέρια μου πολύ σφικτά πίσω από την πλάτη μου, χωρίς να μου ανακοινώσουν σύλληψη, ή ότι σκόπευαν να με συλλάβουν ή ότι θα μου έβαζαν χειροπέδες» αναφέρει ο Ιασ. Αθανασιάδης.
Το βίντεο της «διαδικασίας χειροπέδησης» ήρθε στη δημοσιότητα, ακούγονται αστυνομικοί των ΟΠΚΕ ουρλιάζουν στον δημοσιογράφο, με τον ίδιο να ακούγεται να απαντά «δεν σε έσπρωξα, δεν αντιστέκομαι», ενώ στη συνέχεια κραυγάζει για βοήθεια:
«Στην πραγματικότητα, το μόνο που έκανα ήταν αν περπατήσω σε μια σκηνή δημόσιας αστυνομικής βίας, να δηλώσω τη δημοσιογραφική μου ταυτότητα και να προσπαθήσω να μιλήσω με ένα από τα θύματα» δηλώνει στο δημοσιογράφος, επιβεβαιώνοντας την χθεσινή μαρτυρία μίας εκ των προσαχθέντων στο ίδιο περιστατικό στο TPP, πως τους κράτησαν εκεί για περισσότερο από μία ώρα, ώσπου δύο αστυνομικά βαν τους παρέλαβαν, τους μετέφεραν στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα, και έπειτα τους άφησαν ελεύθερους χωρίς να γίνει καμία σύλληψη.
«Το θέμα είναι πως μας κράτησαν χωρίς κανέναν λόγο, εκείνη τη στιγμή απλά περπατούσαμε, χωρίς να μας απαντούν για ποιον λόγο μας είχαν εκεί πέρα. Απλά δεν είχαμε κανένα δικαίωμα» δήλωσε η ίδια προσαχθείσα.
Πεδίο βολής οι πρόσφυγες για αστυνομικούς, και έπειτα απαγόρευση δημοσιογράφων
Ακόμα μία επιβεβαίωση της αστυνομικής ασυδοσίας προσφέρουν οι εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα το πρωί του Σαββάτου, όταν αστυνομικοί έριχναν δακρυγόνα κατά των διαμαρτυρόμενων προσφύγων και μεταναστών, σε ευθεία βολή. Οι εικόνες που καταγράφουν άνδρες των ΜΑΤ και πάλι να στοχεύουν σε ευθεία βολή και να εκτοξεύουν δακρυγόνα, αυτή τη φορά προς το πλήθος προσφύγων και μεταναστών, την ώρα που οι τελευταίοι πραγματοποιούσαν ειρηνική διαμαρτυρία κοντά στο Καρά Τεπέ, έκαναν τον γύρω του κόσμου και προκάλεσαν επιπλέον προβληματισμό για την στρατηγική των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί.
Οι εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα είναι αποκαλυπτικές της ανεξέλεγκτης δράσης της αστυνομίας στο νησί, αφού από τα πρώτα δευτερόλεπτα φαίνεται η εγκληματική δραστηριότητα των αστυνομικών:
https://www.facebook.com/johana.hanna.35/videos/1044444609307154/?t=0
Όπως περιέγραψαν ρεπόρτερ και αλληλέγγυοι που βρέθηκαν στο σημείο, η κίνηση των αστυνομικών να ρίξουν χημικά προκάλεσε πανικό στους εξαθλιωμένους ανθρώπους που μένουν εδώ και μέρες σε εκείνο το σημείο του δρόμου και άρχισαν να τρέχουν για να ξεφύγουν.
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τις εικόνες του Σαββάτου, δημοσιογράφοι περιγράφουν την Κυριακή τον αποκλεισμό τους από το σημείο όπου βρίσκονται αποκλεισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, στον κεντρικό δρόμο Θέρμης – Μυτιλήνης, αποκαλύπτοντας τον σχεδιασμό κυβέρνησης και αστυνομίας για την επιβολή σιωπητηρίου για τα όσα συμβαίνουν στο νησί.
Μάλιστα, όπως περιγράφουν οι ανταποκριτές της Εφημερίδας των Συντακτών και του Documento από το πεδίο, οι μόνες εικόνες που «επιτρέπονται» να βγαίνουν προς τα έξω, είναι αυτές της εισόδου του νέου καταυλισμού στο Πεδίο Βολής, την ώρα που έχει επιβληθεί ρητή απαγόρευση πρόσβασης όλων των δημοσιογράφων στο σημείο που βρίσκονται αποκλεισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αντίστοιχες καταγγελίες παρεμπόδισης του έργου τους καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, με μπλόκα σε τροφοδοσία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.