Διωκόμενος «για μια διαδικασία κατά την οποία το Δημόσιο δεν δαπάνησε αλλά εισέπραξε» δηλώνει ο Παππάς
«Είμαι περήφανος που ανεβαίνω σε αυτό το βήμα με αφορμή τη διάτρητη αποσπασματική, προσβλητική για τον κοινό νου διαδικασία» δήλωσε αρχικά ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας την ίδια τη διαδικασία της σύστασης προανακριτικής ως προϊόν αδυσώπητου πολιτικού ανταγωνισμού, και κατηγορώντας την κυβέρνηση πως εργαλειοποιεί την υπόθεση για να καλύψει την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και την κατάρρευση της οικονομίας.
«Κινείστε εναντίον μου για μια διαδικασία κατά την οποία το Δημόσιο δεν δαπάνησε αλλά εισέπραξε» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Νίκος Παππάς, περιγράφοντας πως «μας κατηγορείτε για μια υπόθεση, που το δημόσιο είχε όφελος 200 εκατ. ευρώ από φόρο διαφήμισης και τέλη χρήσης συχνοτήτων», και τονίζοντας πως «εάν δεν συνεχίσετε να απαλλάσσετε τα κανάλια από την υποχρέωσή τους να πληρώνουν για τις τηλεοπτικές άδειες, άλλα 250 εκατ. ευρώ».
«Έχω κάνει το καθήκον μου απέναντι στο συμφέρον του ελληνικού λαού όπως ορκίστηκα να το κάνω, όπως οφείλω να το κάνω, απέναντι στις ιδέες μου και την παράταξη που υπηρετώ. Η επιλογή της ΝΔ είναι προϊόν ενός αδυσώπητου ανταγωνισμού, μεταξύ εθελοδουλείας στα συμφέροντα και θράσους προς το λαό» ανέφερε ακόμα.
Μάλιστα, στο σημείο αυτό επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για μία σειρά δικές της σκιώδεις αποφάσεις με κόστος για τα δημόσια ταμεία, αφού τονίζοντας πως «το Δημόσιο δεν έχασε λεφτά από τον διαγωνισμό μας» την κατηγόρησε πως «έχασε στις απευθείας αναθέσεις της κυρίας Νικολάου, στην Τράπεζα Πειραιώς που ετοιμάζετε μεγάλη ληστεία σε βάρος του Δημοσίου, στο ξεπούλημα του Ερημίτη, στη σκοτεινή σύμβαση με την Palanir, στην παράδοση δεδομένων και μεταδεδομένων στη Cisco».
«Αν θέλετε να μιλήσετε για δωροληψίες για τις εκατοντάδες επαφές της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Χριστοφοράκο που είχε γίνει οικογενειακή φάμπρικα» αντέτεινε, βάζοντας στο κάδρο ακόμα και τις καταγγελίες του Αριστείδη Αλαφούζου κατά του πατρός Μητσοτάκη για συνεχή αιτήματα χρηματισμού.
Αναφορικά με τις κατηγορίες της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Ν. Παππάς χαρακτήρισε την υπόθεση ως μία αστική διαφορά μεταξύ δύο επιχειρηματιών, στην οποία η κυβέρνηση δρα «επιλεκτικά» και παίρνει το μέρος του ενός υιοθετώντας μέρος των επιχειρημάτων του, αγνοώντας τόσο τις θέσεις της άλλης πλευράς, όσο -κυρίως- τις δικαστικές αποφάσεις, όπως του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Ελβετίας. «Τι άλλο αγνοείτε; τις δικαστικές αποφάσεις εις βάρος του Καλογρίτσα» ανέφερε, απόφαση που δεν υπάρχει στο κατηγορητήριο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ έριξε τα βέλη του και στους «συνεργάτες» Καλογρίτσα, τονίζοντας πως ο μεν πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έχει συνεργαστεί μαζί του, ενώ δικηγόρος του είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, του Κινήματος Αλλαγής.
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός υπογράμμισε πως ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας αποκλείστηκε από τη διαγωνιστική διαδικασία επειδή δεν κατέβαλε την πρώτη δόση για την άδεια, ενώ και η εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ εξέπεσε υπέρ του Δημοσίου. «Τόσο πολύ τον βοηθήσαμε. Του δεσμεύσαμε τα χρήματα και τον αποκλείσαμε από τον διαγωνισμό» σημείωσε, για να προσθέσει πως «εάν θέλαμε τόσο πολύ να δώσουμε κανάλι στον κύριο, θα μπορούσαμε να δεχθούμε την αρχική λύση που μας πρότειναν οι καναλάρχες, δηλαδή να μη γίνει κανένας διαγωνισμός, και να υπάρξει ένα χαμηλό τίμημα 5-7 εκατ. για τον καθένα».
Επίσης, ο Ν. Παππάς ανέφερε ακόμα πως τα χρήματα που είχαν καταθέσει οι υποψήφιοι υπερθεματιστές είχαν ελεγχθεί από τις ελληνικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ τόνισε πως τα όσα υποστήριξε ο επιχειρηματίας για τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης ήρθαν αφού ο ίδιος είχε δηλώσει πως χάνει 3 εκατ. ευρώ, μετά την απόρριψή του από τον διαγωνισμό.
Μάλιστα, αναφορικά με τον ίδιο τον διαγωνισμό, ο Ν. Παππάς ειρωνεύτηκε την κυβέρνηση υπενθυμίζοντας τα όσα έλεγε γι’ αυτόν ως αντιπολίτευση, απευθύνοντας κάποια στιγμή το ερώτημα «γιατί δεν τον καταργείτε; Γιατί δεν πάτε τα κανάλια σε 24 από αύριο, όπως είχατε πει;», ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως σήμερα συνεχίζει να ισχύει ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4339) γα τις τηλεοπτικές άδειες, και πως δεν είναι αντισυνταγματικός.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, προκαλώντας αντιδράσεις στις τάξεις του συμπολιτευόμενου τύπου, ο πρώην υπουργός προειδοποίησε την κυβερνητική πλειοψηφία πως «σύντομα θα κληθείτε να λογοδοτήσετε για όσα κάνετε αυτή τη στιγμή», ενώ σε άλλο σημείο δήλωσε ακόμα πως «όταν μιλάτε για την παράταξη μας πρέπει να προσέχετε. Έχετε τη φωλιά σας λερωμένη, και η ώρα που θα πληρώστε βαρύ τίμημα για τις συκοφαντίες σας, πλησιάζει».