Μετά από σχεδόν έναν χρόνο χωρίς live, πέντε χιλιάδες Γάλλοι απόλαυσαν, το απόγευμα του Σαββάτου, την πρώτη συναυλία μετά από πολύ καιρό, με τα μέτρα προσαρμοσμένα στην κατάσταση, χωρίς αποστάσεις, αλλά με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Η συναυλία στο Μπερσί του Παρισιού εντάσσεται στο γενικότερο πείραμα που έχει πραγματοποιηθεί ήδη σε άλλες χώρες για να διαπιστωθεί το κατά πόσο είναι εφικτή η επανέναρξη των συναυλιών σε κανονική κλίμακα και οι χιλιάδες θεατές απόλαυσαν τους βετεράνους της γαλλικής pop/rock Indochine.  Εκτός από τους 5.000 θεατές, στο πείραμα συμμετέχουν και άλλοι 2.500 εθελοντές, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως ομάδα σύγκρισης.

Η έρευνα στοχεύει να δείξει ότι εάν έχουν αρνητικό τεστ Covid-19 από πριν, οι θεατές δεν διατρέχουν πλέον τον κίνδυνο να μολυνθούν κατά τη διάρκεια της συναυλίας όσο και υπό κανονικές συνθήκες. Το πείραμα, τα πρώτα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται στα τέλη Ιουνίου, είναι ανοικτό σε άτομα ηλικίας 18-45 ετών, που δεν παρουσιάζουν κινδύνους να νοσήσουν σοβαρά (υπέρταση, παχυσαρκία) σε περίπτωση που μολυνθούν. Εκ των 20.000 εθελοντών, μια ομάδα 7.500 ανθρώπων επιλέχθηκε έπειτα από ένα αρνητικό τεστ αντιγόνου, που έκανε μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής, στην αρένα του Bercy, η οποία είχε μετατραπεί για την περίσταση σε ένα τεράστιο εργαστήριο.

Μεταξύ αυτών, 5000 άνθρωποι θα μπορέσουν να χορέψουν με τη μουσική του συγκροτήματος Indochine, ενώ 2.500 εθελοντές, η ομάδα «ελέγχου», θα μείνουν στα σπίτια τους. Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν ένα τεστ σάλιου σήμερα, κατόπιν άλλο ένα επτά ημέρες αργότερα. Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων θα συγκριθεί μεταξύ των δύο ομάδων. Εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας η συναυλία ξεκίνησε περίπου στις 5 το απόγευμα και είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Μια δοκιμαστική συναυλία στη Βαρκελώνη τον Μάρτιο, όπου 5000 άνθρωποι έκαναν rapid τεστ Covid-19 και κατέκλυσαν έναν χώρο χωρίς να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, δεν οδήγησε σε μολύνσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές, δίνοντας ελπίδα στον τομέα της ζωντανής μουσικής. Οι θεατές χόρευαν φορώντας προστατευτικές μάσκες, χωρίς όμως να τηρούν αποστάσεις, με τους διοργανωτές της συναυλίας να δηλώνουν ότι θέλησαν να αποδείξουν ότι οι συναυλίες είναι εφικτές παρά την πανδημία.


Μετά τη δοκιμαστική συναυλία στη Βαρκελώνη στις 27 Μαρτίου, που όπως φάνηκε δεν προκάλεσε κρούσματα, το πείραμα επανέλαβε και η Ισπανία. οι κάτοικοι στη Χιρόνα θα μπορούσαν για μία βραδιά να αποκτήσουν ένα ψηφιακό πάσο που θα τους επέτρεπε να πάνε σε μια συναυλία ή να δειπνήσουν σε πέντε εστιατόρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι κάτοικοι στη Χιρόνα θα μπορούσαν για μία βραδιά να αποκτήσουν ένα ψηφιακό πάσο που θα τους επέτρεπε να πάνε σε μια συναυλία ή να δειπνήσουν σε πέντε εστιατόρια. Για να το κάνουν αυτό, έπρεπε να «κατεβάσουν» μια εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνά τους και να υποβληθούν σε τεστ αντιγόνων Covid-19, να επιδείξουν ένα αρνητικό μοριακό τεστ ή να αποδείξουν ότι έχουν ήδη περάσει τον νέο κορονοϊό. Περίπου 250 άνθρωποι έσπευσαν μέσα σε 20 λεπτά να προμηθευτούν τα εισιτήρια για τη βραδιά στο κλαμπ το Σάββατο. «Η πρωτοβουλία Open Girona είναι ένα σχέδιο που στοχεύει να δοκιμάσει ένα μοντέλο ψηφιακών πάσων διενέργειας τεστ και εμβολιασμού προκειμένου να ανοίξουμε ξανά τη Zιρόνα, με έναν ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο», σημείωσαν, σε ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές Blockchain Centre of Catalonia, ένας δημόσιος οργανισμός.