Η σημερινή δίκη είναι πιθανό να αναβληθεί, καθώς ένας εκ των δύο κατηγορουμένων θα υποβάλει σχετικό αίτημα.

Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί είχαν αθωωθεί τελεσίδικα στον πρώτο βαθμό με πλειοψηφία 4-3 και δεν δικάζονται σε δεύτερο βαθμό. H μητέρα του Ζαλ, Ελένη Κωστοπούλου, διαμαρτυρήθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για την αστυνομική ατιμωρησία από την ελληνική Δικαιοσύνη ξεκαθαρίζοντας τον ρόλο των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. στο λιντσάρισμα του γιου της. Η αίτησή της έγινε δεκτή και θα συζητηθεί στις 26 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, όταν ο 33χρονος επιχείρησε να συρθεί για να βγει από τη τζαμαρία του καταστήματος δέχτηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση τα αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα που δέχτηκε, συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου.

Θυμίζουμε πως στα τέλη του 2022 έγινε δεκτή η αίτηση της μητέρας του Ζακ στο Ευρωκοινοβούλιο κι έτσι στην Επιτροπή θα συζητηθεί το ζήτημα της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας με αφορμή τον ρόλο των αστυνομικών στο φονικό λιντσάρισμα του ακτιβιστή και την αθώωσή τους από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.