Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και ενώ όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, το υπουργείο Ανάπτυξης ενέταξε προς χρηματοδότηση με περίπου 3,4 εκατομμύρια ευρώ στον αναπτυξιακό νόμο υπό ανέγερση πολυόροφο ξενοδοχείο του οποίου η οικοδομική άδεια κατέπεσε λίγους μήνες πριν.
Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2019 η αδειοδότηση της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας είχε απασχολήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας με Πρόεδρο, μάλιστα, την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου. Η αδειοδότησή της, μετά από αίτηση ακυρώσεως της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των όρων δόμησης και χρήσεων γης στου Μακρυγιάννη-Κουκάκι, κατέπεσε.
Μπλόκο ΣτΕ στα σχέδια για πολυώροφα ξενοδοχεία δίπλα από την Ακρόπολη
Κατά την απόφαση, η ανάγκη ελέγχου της δόμησης ήταν εν προκειμένω επιτακτικότερη διότι η Διοίκηση, παρά την πάροδο μακρού χρόνου από την ένταξη της περιοχής, η οποία ευρίσκεται στις παρυφές του Ιερού Βράχου, στον αρχαιολογικό χώρο των Αθηνών δεν μερίμνησε για την θέσπιση ειδικών όρων δόμησης, με αποτέλεσμα την ελλιπή προστασία του μνημείου.
Έτσι, μετά την απόφαση του ΣτΕ, οι όποιοι όροι δόμησης και χρήσεις γης στου Μακρυγιάννη-Κουκάκι δεν είναι σε ισχύ, λόγω της 14μηνης αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (από 12/03/2019 έως και 05/05/2020) ενώ έχουν ανακληθεί όλες οι διοικητικές πράξεις που αφορούν στην ανέγερση της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας.
Παρόλα αυτά, το υπουργείο Ανάπτυξης ενέταξε προς χρηματοδότηση με 3.370.000 εκατομμύρια ευρώ στον αναπτυξιακό νόμο το πολυόροφο ξενοδοχείο. Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού εκφράζει την έκπληξή της για την επιδότηση ενός επενδυτικού σχεδίου το οποίο δεν έχει πλέον νόμιμο έρεισμα.
«Η μονάδα αυτή δεν διαθέτει νομικό έρεισμα αν η διοίκηση του υπουργείο Περιβάλλοντος δεν συμμορφωθεί προς την απόφαση του ΣτΕ και προβεί σε αποσαφήνιση των ισχυόντων όρων δόμησης, ή ισχύουσα διοικητική πράξη αν δεν υποβληθεί νέος φάκελλος συμμόρφωσης προς την απόφαση του ΣτΕ, και οπωσδήποτε καμία νομιμοποίηση με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και το Άρθρο 24 του Συντάγματος. Το Άρθρο 24 επιτάσσει την προστασία της περιοχής Μακρυγιάννη, κηρυγμένης από το 2004 ως αρχαιολογικός χώρος της πόλης των Αθηνών, πόσο δε μάλλον του πολιτιστικού περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Συμβόλου του Δυτικού Πολιτισμού, του Μνημείου της Ακρόπολης», αναφέρει η ΕΛΛΕΤ η οποία απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό για το θέμα, ενώ κατέθεσε αίτηση θεραπείας στο υπουργείο Ανάπτυξης.