Το ανώτερο δικαστήριο του Λονδίνου (High Court of Justice) αποφάσισε σήμερα, και ανακοίνωσε στις 12:45 η ώρα Ελλάδος, ότι επιτρέπει στον Τζούλιαν Ασάνζ να προσφύγει για να εφεσιβάλλει την απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ. Η απόφαση δεν επιτρέπει άμεσα την υποβολή και εξέταση της έφεσης, αλλά ουσιαστικά αφήνει στα χέρια του ανωτάτου δικαστηρίου (Supreme Court) το θέμα, καθώς το ίδιο το δικαστήριο θα αποφασίσει αν αποδέχεται ή όχι να εξετάσει την έφεση. Η αίτηση, από πλευράς Ασάνζ, οφείλει να κατατεθεί εντός δύο εβδομάδων (14 ημερών).

Να υπενθυμίζουμε εδώ ότι τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, διαβλητοί δικαστές του ανώτερου δικαστηρίου αποφάσισαν την έκδοση του Ασανζ στις ΗΠΑ, ανατρέποντας την απόφαση της δικαστού Μπαράιτσερ, που, πρωτοβάθμια και πριν ένα χρόνο, αν και είχε αποδεχθεί όλο το αμερικάνικο σκεπτικό, είχε αρνηθεί την έκδοση για λόγους ψυχικής υγείας του εκδότη και δημοσιογράφου. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης Μπαράιτσερ, οι ΗΠΑ υπέβαλαν έφεση και, δια της διπλωματικής οδού, προσέφεραν διαβεβαιώσεις στους Βρετανούς, περί του «ανθρώπινου» χαρακτήρα των φυλακών τους και των συνθηκών κράτησης του Ασάνζ – διαβεβαιώσεις που σε άλλες περιπτώσεις, και πάλι προς τη Βρετανία, δεν τήρησαν. Παρ’ όλα αυτά το διμελές δικαστήριο αποδέχθηκε τις διαβεβαιώσεις αυτές χωρίς καν να τις εξετάσει, και αποφάσισε την έκδοση του Ασανζ. Με τη σειρά του, ο ιδρυτής των Wikileaks άσκησε έφεση, η οποία και οδήγησε στη σημερινή μεσοβέζικη απόφαση.

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου απλώς δίνει χρόνο παραμονής στη Βρετανία στον Ασάνζ – παραμονής στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς. Όπως ανέφερε μετά την απόφαση και η σύντροφος του δημοσιογράφου, Στέλλα Μόρις, το βέβαιον είναι ότι τα βασανιστήρια που υφίσταται ο Ασανζ δεν θα τελειώσουν άμεσα και ότι κάθε μέρα που παραμένει στη φυλακή, υποφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι, σε περίπτωση έκδοσής του, ο Τζούλιαν Ασανζ αντιμετωπίζει ποινές ως και 175 ετών φυλάκισης, καθώς διώκεται με τον ψυχροπολεμικό Νόμο Περί Κατασκοπείας των ΗΠΑ, γιατί αποκάλυψε τα εγκλήματα πολέμου που αυτές διέπραξαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Στα παραλειπόμενα της σημερινής διαδικασίας οφείλουμε να αναφέρουμε πως 16 από τους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαμε μέσω video link δεν είχαμε εικόνα, ενώ το ίδιο το video link μας δόθηκε μόλις τέσσερα λεπτά πριν την έναρξη της διαδικασίας. Η απόφαση να επιτραπεί η παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα, δε, μας ανακοινώθηκε και πάλι σήμερα στις 8πμ Λονδίνου. Η αντιμετώπιση των δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί και που καλύπτουν την οδύσσεια του Τζούλιαν Ασάνζ συνεχίζει να είναι αν μη τι άλλο προβληματική, για να μην πω ενδεικτική.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως, επίσης σήμερα, άλλο βρετανικό δικαστήριο αρνήθηκε να εκδόσει στις ΗΠΑ τον κρυπτο-χάκερ Κόρεϊ ντε Ρόουζ γιατί η έκδοση του «θα είναι άδικη και/‘η καταπιεστική» και η τιμωρία του «δυσανάλογη με όσα προβλέπει η συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ο 22χρονος χάκερ είναι βρετανός υπήκοος.

Το πρόσωπο της Βρετανικής «Δικαιοσύνης» σε δύο πράξεις: Αουγκούστο Πινοτσέτ, Τζούλιαν Ασσάνζ