Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή, με βάση τα δεδομένα, τα χαμηλότερα τιμολόγια θα κινηθούν στα επίπεδα των 60 λεπτών/κιλοβατώρα, έναντι περίπου 48 τον Αύγουστο. Προκειμένου το τελικό κόστος για τον καταναλωτή να περιοριστεί στα 15-17 λεπτά, η κρατική επιδότηση θα πρέπει να ξεπεράσει τα 400 ευρώ/μεγαβατώρα, από 337 ευρώ τον Αύγουστο.

Την ίδια στιγμή, στην ευρωπαϊκή αγορά, χτυπάνε τιμές-ρεκόρ στο ρεύµα για τις καταναλώσεις Σεπτεµβρίου µε οδηγό την τιµή του φυσικού αερίου, που κινείται σταθερά πλέον πάνω από τα 200 ευρώ η µεγαβατώρα.

Πάντως, στην Ελλάδα, οι προβλέψεις των εταιρειών προµήθειας για τις τιµές ρεύµατος τον Σεπτέµβριο είναι δυσοίωνες, όπως τονίζεται στην Καθημερινή, ενώ έκδηλη είναι και η ανησυχία της κυβέρνησης για το τελικό κόστος των επιδοτήσεων καθώς το ράλι των τιµών έχει ανατρέψει τους υπολογισµούς του.

Το κόστος των κυβερνητικών µέτρων για την αντιµετώπιση της ενεργειακής κρίσης από τα 800 εκατ. ευρώ το δεύτερο εξάµηνο του 2022, έφτασε τον Αύγουστο το 1,35 δισ. ευρώ και όπως εκτίµησε χθες ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας, αν η τιµή του φυσικού αερίου παραµείνει στα επίπεδα των 230 ευρώ, το κόστος θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό κόστος για το 2022 στα 6 δισ. ευρώ.

Οι Χρ.Σταϊκούρας και Θ. Σκυλακάκης παραδέχτηκαν μάλιστα σε συνέντευξή τους ότι η εξέλιξη της τιµής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύµατος είναι η µεγαλύτερη πηγή ανησυχίας του οικονοµικού επιτελείου. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, δεν θα µπορούσε να ήταν αλλιώς, όχι µόνο γιατί οι τιµές ενέργειας είναι η βασική πηγή τροφοδότησης του πληθωρισµού, αλλά και λόγω του επαπειλούµενου δηµοσιονοµικού εκτροχιασµού που προκαλεί το ολοένα και πιο αυξανόµενο κόστος των µέτρων κοινωνικής στήριξης. Για παράδειγµα, και µε βάση τις προβλέψεις των εταιρειών προµήθειας για τις τιµές ρεύµατος τον Σεπτέµβριο, η επιδότηση, προκειµένου να διατηρηθούν τα τιµολόγια στα επίπεδα των 15-17 λεπτά η κιλοβατώρα όπως έχει δεσµευθεί η κυβέρνηση, θα πρέπει να ανέβει πάνω από τα 400 ευρώ η µεγαβατώρα από τα 337 ευρώ του Αυγούστου.

Οι εταιρείες προµήθειας το Σάββατο 20 Αυγούστου θα πρέπει να ανακοινώσουν τα τιµολόγια για τις καταναλώσεις του Σεπτεµβρίου που οι καταναλωτές θα δουν στους λογαριασµούς του Οκτωβρίου και σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις που µετέφεραν στην εφημερίδα δεν πρόκειται να δούµε τιµή χαµηλότερη από τα 60 λεπτά η κιλοβατώρα, όταν τον Αύγουστο το χαµηλότερο τιµολόγιο ήταν στα 48,6 λεπτά και µόλις δύο εταιρείες είχαν τιµολογήσει πάνω από τα 60 λεπτά. Οι τιµοκατάλογοι των εταιρειών θα οριστικοποιηθούν στο παρά πέντε προκειµένου να ελαχιστοποιήσουν κατά το δυνατόν το ρίσκο της πρόβλεψης µέσα στην εντεινόµενη αβεβαιότητα της αγοράς, χωρίς να αναµένουν ωστόσο κάποιο ευχάριστη έκπληξη που θα οδηγούσε σε αποκλιµάκωση. Αντιθέτως, εκτιµούν ότι θα υπάρξει σηµαντική αύξηση της τιµής στη χονδρεµπορική αγορά τις επόµενες ηµέρες για δύο λόγους που θα εκλείψουν και που ήταν αυτοί που συγκράτησαν τις τιµές το πρώτο δεκαπενθήµερο του Αυγούστου.

Ο ένας είναι η επαναλειτουργία της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης µε την Ιταλία, που είχε τεθεί εκτός για τεχνικούς λόγους. Οι εξαγωγές προς τη γειτονική πανάκριβη αγορά της Ιταλίας (549 ευρώ η µεγαβατώρα χθες) θα συµπαρασύρουν προς τα πάνω και τις τιµές στην εγχώρια αγορά. Ο δεύτερος λόγος είναι η µείωση της παραγωγής των ΑΠΕ λόγω καύσωνα.

Στελέχη εταιρειών προµήθειας εκτιµούν επίσης ότι τις επόµενες ηµέρες οι τιµές θα κινηθούν πάνω από τα 450 ευρώ η µεγαβατώρα και πιθανότατα πάνω από τα 500 ευρώ. Για σήµερα, Πέμπτη, η τιµή στη χονδρεµπορική αγορά σηµείωσε µικρή υποχώρηση σε σχέση µε χθες (κατά 1,4%) και διαµορφώθηκε στα 410 ευρώ ανά µεγαβατώρα, µε τη µέγιστη τιµή να φτάνει τα 656 ευρώ. Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζουν να κινούνται και σήµερα οι τιµές στην Ευρώπη, µε τη µεγαβατώρα να φτάνει στη Γερµανία τα 563 ευρώ, στη Γαλλία τα 553 ευρώ, στην Ιταλία τα 549 ευρώ και πάνω από τα 500 ευρώ σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές µε εξαίρεση τις χώρες των «εξαιρέσεων», δηλαδή την Πολωνία (που διατηρεί τα δωρεάν δικαιώµατα CO2) και η τιµή διαµορφώνεται στα 384,72 ευρώ και τις χώρες της Ιβηρικής (µε την κατ’ εξαίρεσιν επιβολή πλαφόν στην τιµή του φυσικού αερίου) όπου η τιµή διαµορφώνεται στα 134,67 ευρώ.

Παράλληλα η Χρύσα Λιαγγου υπογραμμίζει στο ρεπορτάζ της, ότι οι υψηλές τιµές διαµορφώνουν ακραίες συνθήκες στην αγορά, καθώς εξαντλούν τη ρευστότητα εταιρειών προµήθειας και δυσκολεύουν την αποπληρωµή των λογαριασµών ακόµη και µετά τις επιδοτήσεις. Είναι ενδεικτική η ανησυχία που έχει εκφράσει η ΡΑΕ προς τον αρµόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα µε επιστολή της για τις οφειλές προς τους παρόχους που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, αλλά και τον αυξηµένο αριθµό καταναλωτών που… µετακοµίζουν προς την Καθολική Υπηρεσία, καθώς οι πάροχοι καταγγέλλουν όλο και περισσότερες συµβάσεις λόγω ανεξόφλητων οφειλών.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, στην εν λόγω Υπηρεσία, που φιλοξενεί κατά βάση µπαταχτσήδες, προστέθηκαν µέσα στο δεύτερο τρίµηνο του έτους 35.500 µετρητές, αυξάνοντας κατά 24% τον αριθµό των καταναλωτών που βρίσκονται υπό τη σκέπη της, σε περίπου 182.000. Προκαλεί µάλιστα εντύπωση το γεγονός ότι η ΡΑΕ µε απόφασή της κατέστησε ελκυστικότερη για τους καταναλωτές την Καθολική Υπηρεσία, επιλέγοντας τιµή κιλοβατώρας τη δεύτερη ακριβότερη της αγοράς και όχι την πρώτη όπως συνέβαινε µέχρι πρότινος. Το 70% των καταναλωτών που βρίσκονται στην Καθολική Υπηρεσία, σύµφωνα µε την αγορά, δεν πληρώνει και κληροδοτεί στις εταιρείες επισφάλειες.

Κλείνοντας το δημοσίευμα εκτιμάται ότι πάνω από τα 450 ευρώ, ενδεχοµένως και τα 500 ευρώ, αναµένεται να εκτιναχθεί η µεγαβατώρα τις επόµενες ηµέρες.