Από 7,5 δισ. ευρώ στα 15 δισ. ευρώ υποστήριξε πως θα φτάσει το κόστος των εφετινών μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος το μεσημέρι θα παρουσίαζε το σχέδιο για την επανεκκίνηση της Οικονομίας στο υπουργικό συμβούλιο. Σημειώνεται πως ο υπουργός υποστήριξε πως το συνολικό ποσό που θα έχει διατεθεί σε βάθος διετίας θα ανέλθει στα 39 δισ. ευρώ

Ο ίδιος εκτίμησε πως το έλλειμμα και το χρέος θα είναι υψηλότερα από τα περσινά, λόγω των μικρότερων εσόδων και των αυξημένων δαπανών για τα μέτρα στήριξης. Ωστόσο, υποστήριξε ότι από το 2022 και μετά θα υπάρχει δημοσιονομική ισορροπία λόγω της υψηλότερης ανάπτυξης και όχι με μέτρα λιτότητας. Ανέφερε, επίσης, ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο από το 2012, με πολύ χαμηλές ανάγκες εξυπηρέτησης. Επεσήμανε ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια η κυβέρνηση υλοποίησε ένα πολύ μεγάλο μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεών της (μείωση ΕΝΦΙΑ, φορολογικών συντελεστών, προκαταβολής φόρου, ασφαλιστικών εισφορών). Και πρόσθεσε ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος το επόμενο έτος, θα μονιμοποιηθούν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες.

Ακόμα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε «ρεαλιστικά αισιόδοξος» ότι η έκθεση των θεσμών για τη 10η αξιολόγηση, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, θα είναι θετική, με αποτέλεσμα να εκταμιευθούν προς τη χώρα περίπου 700 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, που ήταν επίσης αντικείμενο των συζητήσεων με τους θεσμούς, είπε ότι εντός του 2021 θα μηδενιστεί το ποσό που μηδενίζεται.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος ο Χρ. Σταϊκουρας το πλέγμα «βραχυπρόθεσμων πολιτικών» που αναμένεται να επιστρατευτούν για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, προκύπτουν ως εξής:

  • Το πρόγραμμα «Γέφυρα» που επιδοτεί τις δόσεις των τραπεζικών δανείων φυσικών και νομικών προσώπων.
  • Η επιδότηση των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, με 500 εκατ. ευρώ στο πρώτο πρόγραμμα και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ στο δεύτερο πρόγραμμα.
  • Η ενίσχυση με ποσά άνω του 1 δισ. ευρώ αυτήν την εβδομάδα μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής 7». Ειδικά για την εστίαση, ο υπουργός είπε ότι περίπου 53.800 επιχειρήσεις θα λάβουν 167 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ότι περίπου 8.000 επιχειρήσεις του χώρου αυτού άνοιξαν πέρυσι πριν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Συνολικά για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 7», ανέφερε πως από τις 705.000 αιτήσεις θα γίνουν δεκτές περίπου 300.000, καθώς, μεταξύ άλλων, περίπου 250.000 επιχειρήσεις παρουσίασαν αύξηση τζίρου το α’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020.
  • Η ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ (με επισπεύδον το υπουργείο Ανάπτυξης) της εστίασης, του τουρισμού, των παιδότοπων, των γυμναστηρίων κ.ά. Η ενίσχυση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές.
  • Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

«Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να δεσμευτούν για επενδύσεις. Εάν δεν είναι για επενδύσεις, δεν μπορούμε να τα πάρουμε. Υπάρχει πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ για κατάρτιση εργαζόμενων ή για την είσοδο άνεργων σε επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα σε ποσοστό άνω του 50% έχει “πράσινο” και ψηφιακό κομμάτι και αυτά τα ποσά πηγαίνουν εκεί για επενδύσεις» δήλωσε από τη μεριά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης την Κυριακή, δίνοντας επίσης το στίγμα των κυβερνητικών «παρεμβάσεων».

Καμία συζήτηση για Επιστρεπτέα 8 από Σκυλακάκη και αποφυγή απαντήσεων για στήριξη υγειονομικών