Μιλώντας για την τεράστια και συνεχή αύξηση που βλέπουν τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, o πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, θύμισε την έρευνα στις χώρες μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες χρειάζονται το 50% ενός βασικού μισθού για τα κύρια καταναλωτικά αγαθά, όταν οι Ρουμάνοι θέλουν 40%, ενώ Γάλλοι ή Γερμανοί μόλις το 19%.

«Ακόμη κι εγώ που εκπροσωπώ τις επιχειρήσεις θεωρώ ότι πολλές φορές αυτή η τεράστια αύξηση των τιμών δεν δικαιολογείται. Έχουμε το τελευταίο διάστημα μείωση στο ενεργειακό κόστος, αλλά αύξηση τιμών. Οι ενώσεις των καταναλωτών βλέπουν ότι πλέον 55% δεν εμπιστεύεται το “καλάθι του νοικοκυριού”, το 65% αρνείται να ψωνίσει αυτά τα είδη και κατευθύνεται κυρίως στις προσφορές. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Το λέγαμε, όσο δεν μπορείς να χτυπήσεις την πηγή του προβλήματος, το ενεργειακό, όσο δεν έχεις εποπτικούς μηχανισμούς για να δεις αν δικαιολογούνται οι αυξήσεις των τιμών, όλα αυτά είναι επόμενο να συμβαίνουν … Είναι παράλογο παρά την μείωση του ενεργειακού κόστους να έχουμε αυξήσεις τιμών, ουσιαστικά φαίνεται ότι υπάρχει απουσία ελεγκτικών μηχανισμών. Θα μπορούσαμε να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό» τόνισε.

Υπογράμμισε, δε, ότι σε «750 προϊόντα όπου το ΙΝΚΑ εντοπίζει μειώσεις ποσοτήτων, μια απάτη σε βάρος του κοινού να ξέρεις ότι μια συσκευασία έχει π.χ. 500 γραμμάρια και τώρα να αγοράζεις 300-350 γραμμάρια … είναι ανήθικο. Δεν είναι παράνομο αλλά είναι ανήθικο».