Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα Τετάρτη 9 Απριλίου δασμούς ύψους 25% σε ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών προϊόντων, ως απάντηση στους δασμούς 25% που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από το μπλοκ. Οι δασμοί της ΕΕ θα τεθούν σε ισχύ μεταξύ 15 Απριλίου και 1 Δεκεμβρίου, με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής για το εμπόριο, Olof Gill, να τονίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή, εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο και ισορροπημένο αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης».

Μετά από ένα σημαντικό διάστημα διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών, της Επιτροπής της ΕΕ και των βιομηχανιών, η ΕΕ ενέκρινε τελικά σήμερα Τετάρτη αντίμετρα κατά των αμερικανικών δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο της ΕΕ. Ειδικότερα, ψήφισαν δασμούς 25% σε ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων, του χυμού πορτοκαλιού, των πουλερικών, της σόγιας, του χάλυβα και του αλουμινίου, του καπνού και των σκαφών αναψυχής, σε αντίποινα για τους δασμούς 25% που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από το μπλοκ.

Η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία εξασφάλισαν την αφαίρεση του ουίσκι Μπέρμπον από τον κατάλογο των στοχευμένων προϊόντων, καθώς ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι η συμπερίληψή του θα προκαλούσε την επιβολή αντιτίμου 200% στο ευρωπαϊκό αλκοόλ.

Πρόκειται για τα πρώτα αντίποινα της Ευρώπης στον εμπορικό πόλεμο που διεξάγει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των εμπορικών εταίρων του σε όλο τον κόσμο. «Η ΕΕ θεωρεί τους δασμούς των ΗΠΑ αδικαιολόγητους και επιζήμιους, προκαλώντας οικονομική ζημιά και στις δύο πλευρές, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως τάσσεται υπέρ μιας «ισορροπημένης και αμοιβαίας επωφελούς» λύσης, μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ακόμα, ότι οι δασμοί θα είναι σε ισχύ από 15 Απρίλη έως και 1 Δεκέμβρη, και θα μπορούν να ανασταλούν ανάλογα τις πολιτικές εξελίξεις και διαπραγματεύσεις. «Αυτά τα αντίμετρα μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή, εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο και ισορροπημένο αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις» αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με ανάρτησή του στο Χ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για το εμπόριο, Olof Gill, επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα αυτά «μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή».

Σύμφωνα με το Euronews, ο όγκος των αμερικανικών εισαγωγών που επηρεάζονται από τους δασμούς της ΕΕ θα είναι ελαφρώς μικρότερος από τις εξαγωγές που πλήττονται από τους αμερικανικούς δασμούς. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι περίπου 22 δισ. ευρώ ετησίως αμερικανικών προϊόντων αναμένεται να πλήξει η ΕΕ, ενώ οι αμερικανικοί δασμοί που τέθηκαν σε ισχύ στις 12 Μαρτίου στις εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα της ΕΕ ανέρχονται σε 26 δισ. ευρώ ετησίως.

Εκτός από το αλουμίνιο και τον χάλυβα, η πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα της ΕΕ και «αμοιβαίους» δασμούς 20% σε όλες τις εισαγωγές της ΕΕ. Συνολικά, επηρεάζεται το 70% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ.

Η Ουγγαρία ψήφισε «όχι» – «Εάν υιοθετηθεί ο κατάλογος των Βρυξελλών, αυτό θα σημάνει αμέσως αύξηση των τιμών»

Σύμφωνα με το HungaryToday, κατά τη συνάντηση, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ κατά των πρόωρων αντιδράσεων και των αντίποινων μέτρων ενόψει της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων με τις δύο χώρες, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ για το εξωτερικό εμπόριο, ο υπουργός τόνισε ότι στην παρούσα κατάσταση δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη για δράση ή αντίποινα, αλλά αντίθετα στρατηγική ψυχραιμία για την αποφυγή ακόμη πιο σοβαρών ζημιών.

Η Ουγγαρία δεν υποστηρίζει τα αντίποινα της ΕΕ, διότι θα καταστήσουν ακριβότερες τις αμερικανικές εισαγωγές, πράγμα που σημαίνει ότι θα προκαλέσουν σημαντική αύξηση των τιμών για τους πολίτες της ηπείρου, όπως δήλωσε ο πολιτικός. Επεσήμανε ότι εάν υιοθετηθεί ο κατάλογος που συνέταξε η επιτροπή των Βρυξελλών, αυτό θα σήμαινε αμέσως αύξηση των τιμών στην Ουγγαρία κατά 18 δισεκατομμύρια φιορίνια (44 εκατομμύρια ευρώ) για ορισμένα προϊόντα.

Μάλιστα, άσκησε έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συγκεκριμένα την Πρόεδρο Ursula von der Leyen, σημειώνοντας ότι «σοβαρές προτάσεις θα μπορούσαν να είχαν τεθεί στο τραπέζι της αμερικανικής κυβέρνησης πριν από μήνες και θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί συμφωνία με βάση αυτές τις προτάσεις». Έκρινε ότι η ΕΕ θα έπρεπε να είχε μειώσει τους εισαγωγικούς δασμούς για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία από το σημερινό 10% σε 2,5%, καθώς ο ίδιος συντελεστής ισχύει αντίστροφα.

«Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις που θα καθιστούσαν δυνατή την αποφυγή των δασμών 20 και 25 τοις εκατό που επιβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (…) Με άλλα λόγια, αυτό που συνέβη θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» συμπλήρωσε ακόμα.