της Νεκταρίας Ψαράκη

Όλο και περισσότερες μαρτυρίες αναφέρουν ότι η χθεσινή αστυνομική έφοδος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατέληξε σε μπαράζ αναίτιων προσαγωγών. Το αφήγημα της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο αναφέρει ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ και ΜΑΤ προχώρησαν σε προσαγωγές υπόπτων οι οποίοι εμπλέκονταν σε επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών με μάρμαρα έρχεται να το καταρρίψει άλλη μία καταγγελία υποψηφίου διδάκτορα στο TPP ο οποίος ήταν ανάμεσα στους 23 που προσάχθηκαν στη ΓΑΔΑ.

«Είχα βγει για να κάνω διάλειμμα από τη δουλειά μου…»

«Δουλεύω στο Πολυτεχνείο. Είμαι υποψήφιος διδάκτορας. Είχα βγει για να κάνω διάλειμμα από τη δουλειά μου και ήρθε ένας φίλος μου, πήγαμε φάγαμε και στη συνέχεια πήραμε ένα καφέ και καθίσαμε στους πάγκους του κυλικείου της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Το κυλικείο ήταν κλειστό λόγω καλοκαιριού. Καθόμασταν εκεί και τα λέγαμε. Μετά ήρθαν και κάτι άλλα παιδιά που μόλις είχαν δώσει εξετάσεις, ήταν και ένα ζευγάρι παραδίπλα, ενώ μέσα στις αίθουσες της σχολής είχε κι άλλο κόσμο. Ξαφνικά ακούμε μία ένταση και κραυγές. Η κεντρική πλατεία με τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ενώνεται με μία ανηφόρα. Ξαφνικά εμφανίζονται από εκεί μηχανές της ομάδας ΔΡΑΣΗ», περιγφράφει.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ThePressProject (@thepressproject)

Όπως διηγείται, οι αστυνομικοί κύκλωσαν το σημείο ενώ άρχισαν να κυνηγούν κόσμο που μπήκε στο κτίριο της Σχολής: «Ζήτησαν σε όλους εμάς, σε εμένα με τον φίλο μου, στο ζευγάρι και στην παρέα των 4 ατόμων να τους ακολουθήσουμε. Ζητήσαμε τον λόγο, τους είπαμε ότι εμείς δουλεύουμε στο Μετσόβιο, ότι τα παιδιά έδιναν μάθημα. Τους εξήγησα ότι μου ζητούν να φύγω από τη δουλειά μου. Μου έλεγαν ότι θα “το συζητήσουμε και θα το λύσουμε”, “θα τα πεις στον υπεύθυνο” και άλλα τέτοια. Ένας αστυνομικός μου είπε “κι εγώ τη δουλειά μου κάνω εδώ”».

«Μας ανάγκασαν να καθίσουμε στοιχισμένοι στην καυτή άσφαλτο, δεν μας έδιναν νερό και εν τέλει μας προσήγαγαν»

Ο υποψήφιος διδάκτορας του ΕΜΠ καταγγέλει ότι οι αστυνομικοί στη συνέχεια δεν κράτησαν την υπόσχεσή τους. Αντί να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για φοιτητές και εργαζόμενους του Πολυτεχνείου και να αφεθούν ελεύθεροι για να επιστρέψουν στις δουλειές τους ακολούθησε μία σειρά από καψόνια. Η κατάληξη ήταν η μεταφορά των 10 και 13 επιπλέον φοιτητών που βρίσκονταν σε άλλα σημεία του περικυκλωμένου από τον αστυνομικό κλοιό ΕΜΠ στη ΓΑΔΑ.

«Μας στοίχισαν και μας ζήτησαν να περπατήσουμε παρατεταγμένα και πήγαμε έτσι ως ένα κτίριο της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, ακριβώς έξω από το εργαστήριο στο οποίο εργάζομαι μάλιστα. Είναι ο κεντρικός δρόμος του Πολυτεχνείου. Οι αστυνομικοί μας ακολουθούσαν είτε πεζοί είτε με τα μηχανάκια και φέρονταν προκλητικά. Γκάζωναν δεξιά αριστερά, έκαναν σφήνες με τα μηχανάκια, δηλαδή εκεί που περπατούσαμε παρατεταγμένα περνούσαν ανάμεσά μας και έσπαγαν τη σειρά. Μόλις φτάσαμε ο θυρωρός του κτιρίου, ο οποίος γνωρίζει και εμένα και τον φίλο μου διότι έρχεται και δουλεύουμε μαζί, με κοίταξε σε σοκ. Θυμόταν ότι περίπου στις 15:30 βγήκα για να φάω και ξαφνικά με είδε σε αυτή την κατάσταση. Αγχώθηκε πάρα πολύ ο άνθρωπος, έτρεξε φώναξε τους καθηγητές. Το καψόνι δεν τελείωσε. Οι αστυνομικοί μας πήγαν λίγο πιο κάτω, μας χώρισαν σε ομάδες αγοριών και κοριτσιών, και τα αγόρια μας έβαλαν να κάνουμε το εξής: να καθίσουμε στην άσφαλτο η οποία έκαιγε, ήταν 4 η ώρα το μεσημέρι, να ανοίξουμε τα πόδια μας και να καθίσει ο μπροστινός μας στο κενό που σχηματίσαμε και πάει λέγοντας. Σαν καροτσάκια του σούπερ μάρκετ στη σειρά, το ένα μέσα στο άλλο. Τα κορίτσια τα έβαλαν να καθίσουν κάτω, στο πεζοδρόμιο. Δεν ξέρω γιατί το έκαναν αυτό. Μας ανάγκασαν με τραμπουκισμό – δεν σήκωσαν χέρι, δεν τόλμησαν, ήταν οι καθηγητές μπροστά – να καθόμαστε μισή ώρα σε θέση κωπηλασίας. Οι καθηγητές έχουν τρελαθεί. Δεν το πίστευαν αυτό που έβλεπαν. Φώναζαν “τα παιδιά δουλεύουν σε εμάς!“, “πού τους πάτε;”, άρχισαν να παίρνουν τηλέφωνα». αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονταν για περισσότερη από μισή ώρα στην άσφαλτο εκτεθειμένοι στον ήλιο, ενώ οι εκκλήσεις τους για να μεταφερθούν τουλάχιστον σε ένα σκιερό μέρος απορρίφθηκαν. Μάλιστα, μία διμοιρία ΥΜΕΤ τους είχε περικυκλωμένους με τις ασπίδες τους προκειμένου να μη διαφύγουν.

«Ζητούσαμε νερό και μας πουλούσαν τρέλα. Μας έλεγαν “ούτε εγώ έχω νερό”. Τους λέγαμε “εσύ κάνεις τη δουλειά σου, εμάς μας έχετε περιορίσει και δεν μας λέτε και γιατί”. Μετά πέρασε η ώρα και μας έβαλαν σε μία κλούβα η οποία έβραζε, ήταν στον ήλιο με τη μηχανή στο ρελαντί να δουλεύει όλη την ώρα, παρακαλούσαμε τον οδηγό να ανοίξει την πίσω πόρτα και εν τέλει άνοιξε και τον αεραγωγό», εξηγεί.

«Δεν είδα πουθενά μάρμαρα»

Γύρω στις 17:30 οι προσαχθέντες έφτασαν στη ΓΑΔΑ όπου παρέμειναν για περίπου 5 ώρες. «Μας έλεγαν ότι πρέπει να γίνει η εξακρίβωση στοιχείων και στη συνέχεια θα μας αφήσουν όλους ελεύθερους. Όλη η διαδικασία ήταν να δώσουμε τις ταυτότητές μας, να τις βάλουν στο σύστημα, ζήτησαν από όλους μας ένα κινητό και μία διεύθυνση. Αυτό. Εγώ συγκεκριμένα ήμουν εκεί ως τις 22:00. Μας έδωσαν νερό και το επόμενο μπουκαλάκι μας ζήτησαν να το πληρώσουμε. Δεν μας έδωσαν φαγητό. Φαγητό έφεραν οι δικηγόροι που είχαν κληθεί από τις οικογένειες των παιδιών που έφτασαν κατά τις 21:00. Πάλι καλά είχα πάρει από το κυλικείο ένα απογευματινό σνακ για να φάω στη δουλειά και το μοιραστήκαμε 23 άτομα», καταγγέλει.

Σχετικά με τους ισχυρισμούς της αστυνομίας, ότι οι 23 προσαγωγές αφορούν σε άτομα τα οποία επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με μάρμαρα αναφέρει: «Εγώ μπορώ να πω ότι τα 10 άτομα που προσαχθήκαμε στη ΣΕΜΘΕ καθόμασταν και πίναμε καφέ. Ακόμη, ξέρω από άλλα παιδιά που βρίσκονταν στην πλατεία ότι η αστυνομία απλώς επιτέθηκε στον κόσμο. Αν έγινε κάτι άλλο εγώ δεν το ξέρω. Δεν ήμουν – όπως και οι υπόλοιποι 10 – σε αυτό το συγκρότημα κτιρίων καν. Γνωρίζω ότι δεν είδα πουθενά μάρμαρα. Αρχικά εκεί δεν έχει μάρμαρα. Έχει μόνο τσιμέντα. Ενδεχομένως να υπάρχουν ελάχιστα σε κάποια σκαλοπάτια αλλά μου φαίνεται εντελώς απίθανο. Δεν είναι σαν το Σύνταγμα που τα μάρμαρα είναι παντού και μόλις δουν την αστυνομία τα σπάνε και τα πετούν».

Από τις 23 προσαγωγές οι 3 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Συνελήφθησαν τρεις κοπέλες και «μάλιστα η μία ήταν στο δικό μας γκρουπ προσαγωγής. Νομίζω την είδα να κάθεται κιόλας στα παγκάκια του κυλικείου. Οι άλλες δύο κοπέλες δεν γνωρίζω πού βρίσκονταν», είπε.

«Εδώ σπουδάσαμε, εδώ δουλεύουμε – Κάτι πάει πολύ λάθος…»

«Εκτιμώ ότι ήταν μία επιχείρηση σκούπα και απλώς ήθελαν να συμπληρώσουν κάποια νούμερα προσαγωγών. Θεωρώ ότι το πώς το διαχειρίστηκε η Πρυτανία εκ του αποτελέσματος, κρίνεται εγκληματικό. Ήταν πολύ λάθος. Ευτυχώς που δεν έχουμε σοβαρά τραυματισμένους. Η κοπέλα που χτυπήθηκε χθες φαίνεται να είναι καλά. Το γεγονός ότι επιτέθηκαν αδιάκριτα σε εργαζόμενους, φοιτητές, φοιτήτριες, μου φαίνεται πραγματικά απίστευτο. Σήμερα το πρωί ήρθα στη δουλειά, μίλησα με συναδέλφους και καθηγητές, δεν μπορούν να χωνέψουν τι συνέβη. Γενικά τα πράγματα δεν είναι καλά. Δεν είμαστε καλά. Προσπαθούμε να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε εσωτερικά. Ζούμε μία παράνοια. Εδώ σπουδάσαμε, εδώ δουλεύουμε. Εγώ είμαι 7ο χρόνο εδώ μέσα. Άλλα παιδιά πάνε για 10 χρόνια. Κάτι πάει λάθος. Πολύ λάθος…», καταλήγει.

ΕΛ.ΑΣ: «Η τραυματίας απλώς συνοδεύτηκε στο νοσοκομείο όπως κάθε πολίτης» – Σχηματίστηκε δικογραφία για τροχαίο

Το ΤPP επικοινώνησε με την ΕΛ.ΑΣ ξανά, ώστε να ενημερωθεί εκ νέου για το κατά πόσο η τραυματίας προσήχθη, όπως καταγγέλθηκε στο ΤPP. Η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ απάντησε: «Δεν υφίσταται προσαγωγή ενός ανθρώπου αν δεν μπει σε αστυνομική υπηρεσία. Το να συλληφθεί και να βρίσκεται στο νοσοκομείο ναι έχει συμβεί. Ο προσαγόμενος όμως δεν είναι κρατούμενος. Σημαίνει ότι μπαίνει σε μία υπηρεσία για κάποιους λόγους που θεωρήθηκε ύποπτος. Επομένως δεν μπορεί να έχει προσαχθεί αυτή η κοπέλα. Συνοδεύτηκε στο νοσοκομείο όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις όταν υπάρχει ατύχημα πολίτη. Είτε τροχαίο, είτε οτιδήποτε άλλο. Γίνεται δικογραφία για τροχαίο ατύχημα όπως ενημερώθηκα, η οποία περιλαμβάνει την κοπέλα και το δίκυκλο της ομάδας ΔΡΑΣΗ το οποίο ενεπλάκη», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή που η αστυνομία παραδέχεται ότι αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ χτύπησαν με το δίκυκλό τους φοιτήτρια η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, περιστατικό για το οποίο μάλιστα έχει σχηματιστεί σχετική δικογραφία, κυκλοφορούν δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο «για το ανθρώπινο πρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ» με αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ να προσφέρουν «πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένη κοπέλα» και μάλιστα «εν ώρα έντασης μέσα στην Πανεπιστημιούπολη», χωρίς να αναφέρεται πουθενά ότι οι ίδιοι προκάλεσαν τον τραυματισμό της στο κεφάλι. Αντιθέτως, αναφέρεται ότι «την εντόπισαν», αναπαράγοντας μάλιστα το αφήγημα της «επίθεσης σε βάρος αστυνομικών από αγνώστους».

ΕΛ.ΑΣ: «Γιατί δεν έκαναν μήνυση;»

Ακόμη, αναφέραμε στην εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ ότι ενώ χθες στην επικοινωνία που είχαμε εκείνη μας διαβεβαίωσε ότι οι προσαγωγές αφορούν σε 23 άτομα τα οποία επιτέθηκαν με μάρμαρα στους αστυνομικούς, φτάνουν στο site μας καταγγελίες οι οποίες αναφέρουν πως οι προσαγωγές αφορούσαν σε τυχαίο κόσμο που έκανε μεσημεριανό διάλειμμα στο κυλικείο, φοιτητές που ολοκλήρωσαν την εξέτασή τους και σε υποψήφιους διδάκτορες του Πανεπιστημίου. Εκείνη απάντησε: «Έτσι μου είπαν από την αρμόδια υπηρεσία. Αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν μέσα στην αστυνομική υπηρεσία; Γιατί δεν υπέβαλαν κάποια μήνυση σε βάρος των αστυνομικών που τους συμπεριφέρθηκαν έτσι; Προσωπικά δεν μπορώ να δώσω κάποια απάντηση για αυτά. Κάθε Έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα να υποβάλει μήνυση είτε σε πολίτη είτε σε αστυνομικό αν αισθάνεται ότι προσβάλεται η τιμή του ή η ελευθερία του. Εγώ δεν έχω καμία ενημέρωση από το χθεσινό περιστατικό για πολίτες που είτε τραυματίστηκαν είτε υπέβαλαν κάποια μήνυση για κάτι. Μου ανέφεραν 23 προσαγωγές εκ των οποίων οι 3 μετατράπηκαν σε συλλήψεις».

 

Το μεσημέρι της Παρασκευής φοιτητές κρατώντας πανό που έγραφε «είναι επικίνδυνοι», συγκεντρώθηκαν στην Πολυτεχνειούπολη εκφράζοντας την οργή τους για την χθεσινή αστυνομική καταστολή.