της Γεωργίας Κριεμπάρδη

«Γνωρίζω πως στη χώρα σας μπορείτε να κάνετε ευθείες ερωτήσεις» είχε πει στην Ίνγκεμποργκ μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης. Δεν είχε άδικο. Ακόμα μία σκαλέτα ερωτήσεων του άλλοτε ευπρεπούς, τηρώντας έστω τα προσχήματα, δημοσιογράφου να το επιβεβαιώσει. Αυτή τη φορά τις κοφτερές ερωτήσεις του Χατζηνικολάου κλήθηκε να απαντήσει ο Βασίλης Κικίλιας. Ο πρώην υπουργός Υγείας, στην πιο κρίσιμη υγειονομική κρίση των τελευταίων πολλών ετών, και νυν υπουργός Τουρισμού, βρέθηκε στο «Ενώπιος Ενωπίω» με καλεσμένη την Τζένη Μπαλατσινού και δέχτηκε τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου. Ήταν μία σύντομη ολιγόλεπτη παρέμβαση ουσιαστικά, σ’ ένα πλαίσιο τηλεόρασης που επιμένει να αναδεικνύει το «προσωπικό προφίλ» πολιτικών, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση των μπουκωμένων με κάμποσα εκατομμύρια Μέσων.

Τώρα, που λέτε, ο Κικίλιας βρέθηκε απέναντι στον αλύγιστο Νίκο Χατζηνικολάου με τις ερωτήσεις του. Κι όταν λέω ερωτήσεις εννοώ αν η Τζένη Μπαλατσινού του μαγειρεύει και ετοιμάζει ταπεράκι ή αν παραγγέλνει. Για την ιστορία, να σας πω ότι του ετοιμάζει, για να λάβει το σχόλιο του δημοσιογράφου για το πόσο τύπος της γυμναστικής φαίνεται. Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη με τις κοφτερές ξαναλέω ερωτήσεις, ο Νίκος Χατζηνικολάου έκανε το σχόλιο «Με τόσο σιρόπι στο στούντιο, μόνο ζαχαροπλάστη δεν έχει βγάλει ακόμη».

«Συνεχίζω να είμαι παραδοσιακός τύπος και άνδρας και θεωρώ ότι ένας άνδρας πρέπει να διεκδικεί τη γυναίκα που θέλει δίπλα του. Από εκεί και πέρα, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι κάτι πολύ δύσκολο, ειδικά στις μέρες μας, υπάρχει πίεση. Εγώ σχετικά αργά στη ζωή μου, πίστεψα ότι βρήκα τον άνθρωπό μου και έτσι τον διεκδίκησα», δήλωσε αρχικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Για τη γνωριμία που εξελίχτηκε σε έρωτα, ο Βασίλης Κικίλιας πρόσθεσε: «Επειδή με την Τζένη δεν μπορούσαμε να παίξουμε μπάσκετ, της ζήτησα να παίξουμε τένις. Όταν είδα πως υπάρχει κάτι πολύ παραπάνω από μια όμορφη γυναίκα, αποφάσισα να προχωρήσουμε και να παντρευτούμε. Η Τζένη είναι ένας πάρα πολύ γλυκός άνθρωπος, φυσικά με έντονες στιγμές και εντάσεις που όλοι έχουν στη ζωή τους. Έχει όμως μέσα της ιεραρχημένες σωστά τις προτεραιότητες. Πρώτα απ΄όλα η Τζένη είναι μητέρα και αυτό εμένα με συγκινεί ιδιαίτερα. Μετά είναι σύντροφος και συνοδοιπόρος», παραδέχτηκε ο Υπουργός Τουρισμού.

«Είναι ότι πιο ωραίο και όμορφο μπορεί να βιώσει ένας άνδρας και εγώ άργησα στη ζωή μου να κάνω οικογένεια γιατί ήθελα να είμαι σίγουρος ότι όλο αυτό προέρχεται από μια σχέσης με βαθιά συναισθήματα και από αγάπη για να μπορεί να πάρει το παιδί την αγάπη και τη ζεστή ατμόσφαιρα προκειμένου να μεγαλώσει σωστά μέσα στην οικογένεια», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

 

Αυτό ήταν ακόμα ένα σχόλιο που ακολούθησε την επεισοδιακή παρουσία της Ολλανδής δημοσιογράφου, Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ στο Μαξίμου, όταν ρώτησε ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις παράνομες επαναπροωθήσεις που κάνει η χώρα. Η ερώτησή της προκάλεσε την οργή του Έλληνα πρωθυπουργού, μιας και πρώτη φορά βρέθηκε αντιμέτωπος με ερώτηση που όχι μόνο δε γνώριζε από πριν αλλά είχε βάση και η απάντησή της θα φανέρωνε την αντιπροσφυγική πολιτική που ασκεί υπογείως -ή όχι και τόσο- η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Χατζηνικολάου ήταν ένας από τους δημοσιογράφους που «έπεσαν να φάνε» τη δημοσιογράφο. Βλέπετε, η συναδελφική αλληλεγγύη λείπει από τα λεξικά ορισμένων. Όπως και η δημοσιογραφική δεοντολογία. Όπως και η ηθική. Η ανθρωποφαγία που σημειώθηκε σε βάρος της Ίνγκεμποργκ μεταξύ άλλων και από το σινάφι των δημοσιογράφων ήταν πρωτόγνωρη.

Ο Νίκος Χατζηνικολάου έκανε λόγο για μία «φιλότουρκη» δημοσιογράφο, που με τα «χυδαία ψέματά της» και την «άθλια τουρκική προπαγάνδα» προσέβαλε τη χώρα μας. Ο Νίκος Χατζηνικολάου, επίσης, σχολίασε πως η δημοσιογράφος έλαβε την «αποστομωτική απάντηση» του πρωθυπουργού. Λες και είδε κάτι άλλο, κι όχι αυτό που είδαμε όλοι: έναν αμήχανο πρωθυπουργό που χωρίς να ξέρει τι να απαντήσει αντιμίλησε, διακόπτοντας και μη ακούγοντας τι λέει η δημοσιογράφος, υψώνοντας τον τόνο της φωνής του, με μία παραπανίσια αλαζονεία, λες και το Μαξίμου είναι τσιφλίκι του.

«Γνωρίζω πως στη χώρα σας μπορείτε να κάνετε ευθείες ερωτήσεις» είχε πει στην Ίνγκεμποργκ μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης. Δεν είχε άδικο. Πέντε θέσεις κατηφόρησε η Ελλάδα τη χρονιά που πέρασε σε ζητήματα ελευθερίας του τύπου, σύμφωνα με τον δείκτη που ανακοίνωσαν για το 2021 οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα. Η χώρα μας βρέθηκε από την 65η στην 70ή θέση στην κατάταξη των 180 χωρών που διερευνά ο δείκτης φτάνοντας ουσιαστικά στα επίπεδα που βρισκόταν περίπου δέκα χρόνια πριν, το 2012. Μεταξύ των 27 πλέον χωρών της ΕΕ καταλαμβάνει την τέταρτη θέση από το τέλος συγκεντρώνοντας καλύτερη βαθμολογία μόνο από τη Βουλγαρία, τη Μάλτα και την Ουγγαρία του Ορμπάν.

«Γνωρίζω πως στη χώρα σας μπορείτε να κάνετε ευθείες ερωτήσεις» είχε πει στην Ίνγκεμποργκ μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης. Δεν είχε άδικο. Βλέπετε, όταν δίνει συνέντευξη στον Χατζηνικολάου, από τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου όσο να πεις λείπει η ευθύτητα. 2019, μετά από 100 μέρες διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός απαντάει στον Χατζηνικολάου σε ερωτήσεις όπως «είναι τα ντολμαδάκια το αγαπημένο σας φαγητό, όπως τα φτιάχνει η Μαρίκα;» και ποιο είναι το αγαπημένο του σπορ. Προβλήθηκε μάλιστα -και χωρίς ειρωνεία- το διαβόητο βίντεο «καλέ τι γκόμενος είσαι».

Σ’ έναν κόσμο με δημοσιογράφους όπως ο Χατζηνικολάου, κάποιοι θα επιμένουν στην πραγματική δημοσιογραφία. Σε μια χώρα που δεν κάνουν οι δημοσιογράφοι ευθείες ερωτήσεις, κάποιοι θα επιμένουν στις ευθείες ερωτήσεις.