Σύμφωνα με καταγγελίες που έχει δεχθεί το Δίκτυο Εργαζομένων στο Εμπόριο, εργοδότες ζήτησαν από τους εργαζόμενους να προσέλθουν στην εργασία τους την Τετάρτη 26.1.2022, δηλαδή την τρίτη ημέρα της κακοκαιρίας, από τις 8 το πρωί!

Οι καταγγελίες αφορούν συγκεκριμένα καταστήματα της αλυσίδας Metro και My Market, στα οποία οι εργοδότες απαίτησαν από τους εργαζόμενους όχι μόνο να προσέλθουν ακόμα και από τις 8 το πρωί, αλλά και να συνεχίσουν να δουλεύουν παράνομα μία με δύο ώρες μετά τις 6 το απόγευμα. Την ώρα βέβαια που το υπουργείο Εργασίας είχε επισήμως επιβάλει περιορισμό της λειτουργίας από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

“Το γεγονός ότι δεν έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των ΜΜΜ, το ότι θέτουν τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των υπαλλήλων τους σε κίνδυνο αφήνει παγερά αδιάφορους τους εργοδότες” σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο. “Προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν τα κέρδη τους (να θυμίσουμε ότι δεν ο κλάδος των σούπερ μάρκετ δεν συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτούς που έχουν πληγεί από την πανδημία), ενεργούν χωρίς κανέναν σεβασμό, ούτε στους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού απέναντι στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα στην απόφαση”.

Οπως, τέλος, σημειώνουν εργαζόμενοι και συνδικάτα, “η διάλυση των μηχανισμών ελέγχου του ΣΕΠΕ, χάρη στις διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη, τους αφήνει το πεδίο ελεύθερο να μην θεωρούν απολύτως απαραίτητη την πιστή εφαρμογή των αποφάσεων της Πολιτικής Προστασίας όταν η πόλη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης”.

Το Δίκτυο στο Εμπόριο ζητεί: α) να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας για την τήρηση των όρων της απόφασης της Πολιτικής Προστασίας, β) να ελεγχθεί η τήρηση του ωραρίου για όσες επιχειρήσεις λειτούργησαν και γ) να εξεταστούν όλες οι καταγγελίες εργαζομένων που έγιναν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΣΕΠΕ (15512 και 1555).