Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση που συνέταξαν Σουηδία και Δανία για τα Ηνωμένα Έθνη, αποδίδουν την αιτιότητα των τεσσάρων διαρροών από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, σε υποθαλάσσιες εκρήξεις πολλών «εκατοντάδων κιλών» TNT.

Οι διαρροές εντοπίστηκαν σε διεθνή ύδατα ανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας τη Δευτέρα. Οι δύο διαρροές βρίσκονται στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Σουηδίας και οι άλλες δύο σε αυτές της Δανίας. Σε αυτές τις ζώνες απαγορεύεται η πλοήγηση καθώς και οι υπερπτήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση Δανίας-Σουηδίας, οι δύο διαρροές στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 αναμένεται να σταματήσουν την Κυριακή, ενώ για τον Nord Stream 2 επικρατεί αβεβαιότητα.

«Εσκεμμένη ενέργεια»

«Το μέγεθος των εκρήξεων μετρήθηκε αντίστοιχα σε 2,3 και 2,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, που ισοδυναμεί πιθανόν με εκρηκτικές ύλες εκατοντάδων κιλών», καταγράφουν οι δύο σκανδιναβικές χώρες σε ανακοίνωσή τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδριάζει για την υπόθεση σήμερα κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας.

«Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι εκρήξεις είναι συνέπεια μιας εσκεμμένης ενέργειας», υπογραμμίζουν η Σουηδία και η Δανία στην επιστολή τους προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, χωρίς να υποδεικνύουν πιθανό υπεύθυνο.

Ο δράστης ή το γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη παραμένουν άγνωστα, ενω η Αμερική και η Ρωσία αρνούνται ευθύνες για το περιστατικό.