«Για να υπάρξει ουσιαστικός και όχι μόνο τυπικός έλεγχος των εταιρειών, το ΣτΕ αποφάσισε ότι η πλειοψηφία των μετοχών των δύο εταιρειών ύδρευσης πρέπει να βγουν από το Υπερταμείο και να μεταφερθούν στο ελληνικό δημόσιο», αναφέρουν στη σχετική τους ανακοίνωση τα μέλη του σωματείου εργαζομένων.

«Οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι το θεσμικό επιστέγασμα του μακροχρόνιου αγώνα μας για να μην ιδιωτικοποιηθεί το Νερό και να παραμείνει Δημόσιο και Κοινωνικό Αγαθό ώστε να μη μετατραπεί σε αντικείμενο κερδοσκοπίας.

Τον Μάη του 2014, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, στο Δημοψήφισμα του Νερού, ψήφισαν ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ με το συντριπτικό ποσοστό του 98,03%.

Μετά την βούληση των πολιτών, το ανώτατο δικαστήριο επικυρώνει αυτό που για όλους μας είναι αυτονόητο: Το Νερό είναι Ζωή και η Ζωή δεν πωλείται, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα.

Παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ και την βούληση των πολιτών, η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε στις 28 Ιουλίου τροπολογία (άρθρα 114 και 115 του Ν.4964/2022) που ακύρωσε τις αποφάσεις 190 και 191/2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ, με τις οποίες ορίζεται ρητά ότι οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πρέπει να βγουν από το Υπερταμείο και να επιστρέψουν σε δημόσιο έλεγχο.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια που παραβιάζει τα θεμέλια του πολιτεύματος, την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και θέτει σοβαρά ζητήματα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Η αντιδημοκρατική εκτροπή δεν πρέπει να περάσει!».

Στην εκδήλωση της 23ης Οκτωβρίου συμμετείχαν οι:

Μαρία Καραμανώφ, τ.Αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ.
Θανάσης Καμπαγιάννης, Νομικός
Γιώργος Αυγερόπουλος, Δημοσιογράφος
Έλενα Ακρίτα, Δημοσιογράφος/Συγγραφέας

Παρεμβάσεις από:

Γ. Λιάγκα Σωματείο Μαλαματίνα,
Κ.Ζαμπέτογλου Σωματείο ΕΥΑΘ,
Ε.Μέλλιου σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Γ.Θεοδωρίδη μέλος Η Πόλη Ανάποδα
Τ.Φίλλης, συγγραφέας,
Γ.Μήτζιας, γ.γ. Σωματείου ΕΥΑΘ

Ολόκληρη η εκδήλωση:

00:00 Εισαγωγή
06:00 Α.Σαρηβαλάσης
17:00 Α.Γεωργιάδου
25:50 M.Καραμανώφ
41:40 Θ.Καμπαγιάννης
58:24 Γ.Αυγερόπουλος
01:15:24 Ε.Ακρίτα