Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε στις 6:30 το πρωί της Παρασκευής, με κλούβες των ΜΑΤ έξω από το ΠΙΚΠΑ και την αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, να απαγορεύει την είσοδο σε εκπροσώπους του Τύπου.

Σε ανακοίνωσή του ώρες μετά την πρώτη ενημέρωση στη δομή για εκκένωση, την Πέμπτη, το Υπουργείο Μετανάστευσης υποστηρίζει ότι η «δημόσια έκταση παρέμενε υπό κατάληψη» και θα αποδοθεί στο δημόσιο για να χρησιμοποιηθεί «προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

«Ζούμε σε ένα σκοτεινό τοπίο εδώ και πολύ καιρό. Εγώ βλέπω μία τυφλή απόφαση από την κυβέρνηση να κλείσει το ΠΙΚΠΑ και πιστεύω ότι θα ξαναπροσπαθήσουν αύριο. Εμείς προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα ένδικα μέσα και να σηκώσουμε το θέμα, γιατί πιστεύουμε ότι το κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ επιβάλλεται και από ακροδεξιές ομάδες. Το βλέπουμε στα social media από διάφορους ακροδεξιούς τραμπούκους, που στέλνουν καθημερινά και στον δήμαρχο. Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα και κατά του ΠΙΚΠΑ και κατά των ΜΚΟ και των αλληλέγγυων, που χρησιμοποιούν αυτές τις έννοιες ως βρισιές». Τα παραπάνω έλεγε την Πέμπτη στο ραδιόφωνο του TPP η Έφη Λατσούδη, εκ των ιδρυτικών μελών, που έλαβε το 2016 το βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ το 2016, για την πετυχημένη δημιουργία και διαχείριση ενός ασφαλούς καταφυγίου για τους πιο αδύναμους των κατατρεγμένων.

Κυβέρνηση και δήμος προσπαθούν επίμονα να παρουσιάσουν το ΠΙΚΠΑ ως μία «κατάληψη» που λειτουργεί χωρίς τις σχετικές άδειες και θα πρέπει ο χώρος να αποδοθεί πίσω στη δημοτική αρχή. Ωστόσο το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται, καθώς η η φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων στη δομή γίνεται σε πλήρη συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές της Λέσβου.

Διαβάστε εδώ για το ιστορικό των προσπαθειών και των τελεσιγράφων εκκένωσης

Ενδεικτικά είναι δύο έγγραφα της εισαγγελίας Λέσβου, που έχει στην κατοχή του το TPP, με τα οποία αποφασίζεται η φιλοξενία δύο προσφύγων, ηλικίας 17 ετών, στο ΠΙΚΠΑ. Γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για κάποια δομή που «έχει καταληφθεί παρανόμως», ούτε εκτός του σχεδιασμού των αρμοδίων αρχών. Παράλληλα, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, μεταξύ πολλών άλλων, στις αρμόδιες αρχές, «από το έτος 2015, το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με το υπ΄αριθμ. Δ22/45812/164/30-10-2015 έγγραφό του προς το Δήμο της Λέσβου ενέκρινε τη χρήση των εγκαταστάσεων του ΠΙΚΠΑ ως χώρου προσωρινής φιλοξενίας ευπαθών ομάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο».

Απαντώντας σε αυτά, η Έφη Λατσούδη επιβεβαίωσε τη συνεργασία της δομής με τις εισαγγελικές αρχές, σχετικά με τη φιλοξενία προσφύγων. «Υπάρχουν αυτά τα δύο σκέλη. Επικαλούνται μία δομή της οποίας το κλείσιμο το έχουν ήδη εξαγγείλει και η οποία έχει σταματήσει να δέχεται πρόσφυγες, υπό τις πιέσεις του Δήμου, ο οποίος υπακούει στα ακροδεξιά καλέσματα. Εμάς αίτημά μας είναι να μην κλείσει καμία αξιοπρεπής δομή, αλλά να κλείσει το καινούριο κολαστήριο που έχουν φτιάξει, αυτό το χάλι» τόνισε και πρόσθεσε σχετικά με τα περί «κατάληψης».

Μάλιστα, στη δομή του Παλιού Καρά Τεπέ βρέθηκε κρούσμα κορονοϊού την Πέμπτη, με εργαζόμενη στη δομή να βρίσκεται θετική στον ιό.

«Εμείς να πούμε ότι όλες οι αρχές είναι ενήμερες για τη λειτουργία του ΠΙΚΠΑ και όλες οι τοποθετήσεις προσφύγων εδώ γίνονται επισήμως. Και από την Πρώτη Υυποδοχή που σήμερα ήθελε να το εκκενώσει και από τον εισαγγελέα και γενικά από όλες τις αρχές. Είναι άτυπη δομή, ισχύει αυτό, αλλά αυτό δεν ήταν δική μας ευθύνη. έχουμε συνεργαστεί εντελώς και μάλιστα έχουμε κατηγορηθεί γι’ αυτό. Συνεργαστήκαμε πλήρως για να έχουν αυτοί οι άνθρωποι πλήρη δικαιώματα, την πρόσβαση στο σχολείο, στα επιδόματα από την Ύπατη Αρμοστεία, σε δικηγόρους, σε ό,τι έχουν δικαίωμα». Στη συνέχεια θύμισε το παράδειγμα του κλεισίματος του ιατρείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από τον Δήμο, με το επιχείρημα του ελέγχου από την πολεοδομία για αυθαίρετο κτίριο. «Μία μέρα μετά την αναβολή της εκκένωσης ο Δήμος έφερε και σ εμάς την Πολεοδομία, για κτίρια που δεν έχουν νομιμοποιηθεί από το 1977» τόνισε.

Την Πέμπτη, μηνύματα στήριξης στο ΠΙΚΠΑ έστειλαν άμεσα οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, χαρακτηρίζοντας την είδηση ως «σοκαριστική» και την απόφαση ως ντροπιαστική, ζητώντας εξηγήσεις από το Υπουργείο Μετανάστευσης, αλλά και η Διεθνής Αμνηστία.

«Stop στην εκκένωση του ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο, όχι στην άκαρδη ρατσιστική πολιτική της διάλυσης αξιοπρεπών χωρών φιλοξενίας» ζητά η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.