Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε δημόσια την πρόθεση να προχωρήσει σε νέα εκλογική αναμέτρηση και έδειξε την ημερομηνία των δεύτερων εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό προκειμένου να τον συγχαρεί. Στην ολιγόλεπτη συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την πρόθεση να στήσει τις κάλπες στις 25 Ιουνίου με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μην είναι αρνητικός.

Λίγο νωρίτερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, δήλωνε πως θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ωστόσο άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα την αξιοποιήσει. Συγκεκριμένα, στις 12 το μεσημέρι, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, θα διαβιβάσει στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης. Ο κ. Τασούλας, στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού όπου θα τα επιδώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εκ των τελικών αποτελεσμάτων διαπιστώσει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στην νέας Βουλή» θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Η ΠτΔ θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Εάν αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, η κυρία Σακελλαροπούλου θα παρέχει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Η εξάντληση του τριημέρου  δεν είναι υποχρεωτική. Εάν ένας εκ των τριών πολιτικών αρχηγών, θέλει, μπορεί να αρνηθεί την δυνατότητα άσκησης των διερευνητικών εντολών και να την παραδώσει αμέσως με την επίδοσή της από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε οποιαδήποτε στιγμή εντός του τριημέρου.

To συνταγματικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη από την Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή είτε 151 θετικές ψήφους είτε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφων, αρκεί βέβαια να είναι περισσότεροι εκείνων που θα την καταψηφίσουν.

Στην περίπτωση όμως που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Ορκωμοσία νέας Βουλής

Ασχέτως του αποτελέσματος σχηματισμού Κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για την διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου 2023 για την ορκωμοσία της. Την επόμενη ημέρα, η Ολομέλεια της ΙΘ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής (αναλογικά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα), των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων.

Οι βουλευτές από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας

Συνεχίζεται η «μάχη» του σταυρού για τους υποψήφιους, ενώ από το Επικρατείας, βάσει των ποσοστών των κομμάτων, εκλέγονται:

  • Ν.Δ.: Ειρήνη Αγαπηδάκη, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Χρήστο Στυλιανίδη, Ιωάννα Λυτρίβη, Γεώργιο Σταμάτης, Μαρία – Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και Μαρία Πολύζου.
  • ΣΥΡΙΖΑ: οι Όθωνας Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης και Πόπη Τσαπανίδου.
  • ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Δουδώνη και τον Δημήτρη Μάντζο.
  • ΚΚΕ: Θανάσης Παφίλης.
  • Ελληνική Λύση: Παύλος Σαράκης.

Δ. Παπαδημούλης: Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε πως «δεν τίθεται θέμα ηγεσίας όταν έχεις σε έναν μήνα εκλογές» και πως «υπάρχει ένας στόχος, στις εκλογές με επικεφαλής τον Τσίπρα εν κινήσει να κάνουμε αλλαγές προσαρμογές και διορθώσεις ώστε να πάμε καλύτερα». «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ηγέτης που ανέβασε το κόμμα στο 35% και στην κυβέρνηση. Εκλέχτηκε με 99% και αυτή τη στιγμή είναι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας» πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη το κόμμα να στραφεί στην ενίσχυση της συλλογικότητας, να χτίσει ως αντιπολίτευση αξιοπιστία, με πολιτικό σχέδιο, με πολιτική και προγραμματική σαφήνεια.

Μπροστά η Ν.Δ. και στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού

Με την ενσωμάτωση στο 60,61% η Ν.Δ. συγκεντρώνει συνολικά το 44,22%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,62%, το ΚΚΕ 10,56%, το ΜΕΡΑ25 10,25% και το ΠΑΣΟΚ 6,66%, καθώς το κόμμα της Κουμουνδούρου πήρε προβάδισμα 2,52% στην Ισπανία και 9,94% στην Σουηδία. Η Ν.Δ. προηγείται σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Πολωνία και Σαουδική Αραβία.