«Η αποκάλυψη του κέντρου της υστερορωμαϊκής και βυζαντινής Θεσσαλονίκης αποτελεί τη σημαντικότερη για την αστική αρχαιολογία ανακάλυψη, με τη μοναδική διατηρημένη διασταύρωση, όπου χτυπά η καρδιά της μέγιστης ρωμαϊκής πόλης αρχικά και της δεύτερης βυζαντινής στη συνέχεια. Η απόσπασή του θα είναι μία τεράστια απώλεια για τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και την παγκόσμια κληρονομιά. Είναι μία εκπληκτική ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη να δημιουργήσει ένα χωρίς προηγούμενο αρχαιολογικό χώρο που αποτελεί μέρος της ιστορικής ταυτότητάς της. Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις η Αρχαιολογία και η Κυβέρνηση συνεργάστηκαν αρμονικά για να διατηρήσουν και να αναδείξουν την κληρονομιά τους. Η Ρώμη και η Σόφια δίνουν το εξαιρετικό παράδειγμα για τον 21ο αιώνα. Έχω την ισχυρή ελπίδα ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα χάσει τη μοναδική στα χρονικά ευκαιρία, που δεν θα της ξαναπαρουσιαστεί, ώστε να διαφυλάξει για τις επόμενες γενιές την αρχαία πόλη και την κληρονομιά της χώρας» αναφέρει συγκεκριμένα ο καθηγητής.

Παράλληλα, βίντεο με το οποίο εξηγεί το τι διακυβέυεται με την υπόθεση των αρχαίων της Βενιζέλου, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε μόλις ένα λεπτό, έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Ενώ καλλιτέχνες και επιστήμονες συστρατεύονται για τη διάσωση των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Ελληνική Εταρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Με κεντρικό μήνυμα τα «αρχαία να μείνουν αμετακίνητα», καλλιτέχνες όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, η Ελένη Γερασιμίδου και η Φιλαρέτη Κομνηνού, και επιστήμονες όπως ο Paolo Odorico, καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας στο Παρίσι και ο Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας ΑΘηνών, δηλώνουν την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές μεθοδέυσεις, που θα προκαλέσουν πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, ακόμα περισσότερες καθυστερήσεις στο μετρό και αποζημιώσεις στους εργολάβους.

Στις 6 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την τύχη των αρχαίων της Βενιζέλου. Φορείς που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων

Σε συνέντευξή του στο TPP, O Ζαν Μισέλ Σπηζερ, μεταξύ των πιο διακεκριμένων Βυζαντινολόγων της εποχής μας, με ειδίκευση στην Θεσσαλονίκη της παλαιοχριστιανικής περιόδου, μοιράζεται την αγωνία του για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου.

Ζαν Μισέλ Σπηζερ: Είναι αυτονόητο ότι τα ευρήματα της Βενιζέλου πρέπει να μείνουν στη θέση τους

Ενώ καταπέλτης κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της πολιτικής Μενδώνη στο θέμα των αρχαιοτήτων του σταθμού μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, είναι η δήλωση του Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών και καθηγητή Βυζαντινών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, Τζον Χάλντον.

Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Ένωσης, που εκπροσωπεί 38 χώρες παγκοσμίως και ασχολείται με την μελέτη της ύστερης Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου, δεν εκφράζει απλώς την ανησυχία του «γύρω από τις οικοδομικές εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης και το σχεδιασμό αναφορικά με τις αρχαιότητες που βρέθηκαν εκεί», αλλά δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή στο διεθνή αρχαιολογικό ακαδημαϊκό χώρο, η πρακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, χαρακτηρίζεται όμοια καταστροφική για τα μνημεία, με αυτή του Ερντογάν, που έκανε τζαμί την Αγία Σοφία.

Ο Τζον Χάλντον για την προστασία των αρχαίων της Βενιζέλου (UPD)