Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναμένεται να μιλήσουν εφ’ όλης της ύλης για το ζήτημα του εμβολιασμού.

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα γνωστοποίησε ότι θα καθυστερήσει η έκδοση της εβδομαδιαίας έκθεσης για τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. Ο Οργανισμός σημείωσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η λήψη των δεδομένων για τις μεταλλάξεις και ως εκ τούτου, θα μετατεθεί για λίγες ώρες η σχετική καθιερωμένη ανακοίνωση.

«Σας ενημερώνουμε ότι η εβδομαδιαία έκθεση COVID 19 θα αναρτηθεί με σχετική καθυστέρηση για λόγους ολοκλήρωσης λήψης δεδομένων για μεταλλάξεις», ανέφερε η ανακοίνωση.

Στην σημερινή ενημέρωση αναμένεται να αποσαφηνιστεί επίσης και το τι θα γίνει για όσους κάνουν και το εμβόλιο της γρίπης, ποιοι πρέπει να το κάνουν, πόσες μέρες διαφορά πρέπει να έχει από το εμβόλιο του κορονοϊού και άλλες διευκρινίσεις.

Την ίδια στιγμή επιστήμονες προειδοποιούν και για το φαινόμενο της συνοσηρότητας, καθώς έχουν εμφανισθεί στο προσκήνιο τρεις ιοί του αναπνευστικού. Ο λόγος για τη Γρίπη (ινφλουένζα), τον RSV (συγκυτιακός ιός) και τον SARS-CoV-2 (κορονοϊός), τρεις αναπνευστικοί ιοί, που μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο. Οι επιστήμονες ονομάζουν το φαινόμενο συνύπαρξης των τριών αυτών ιών, «τριδημία».