Έκθετο το υπουργείο Μετανάστευσης μετά την δηλητηριώδη ομολογία για μόλυβδο στο Καρά Τεπέ
Στην επιβεβαίωση μίας εγκληματικής πραγματικότητας προχώρησε το Σάββατο με ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς πλέον παραδέχεται πως το «προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μαυροβουνίου Λέσβου» στο στρατόπεδο του Καρά Τεπέ, στο οποίο χειμάζονται περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι, βρέθηκαν στο έδαφος υψηλά επίπεδα μόλυβδου.
«Συνελέγησαν 12 δείγματα, εκ των οποίων τα 11 βρίσκονταν σε χώρους του ΚΥΤ που φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο και το 12ο από χώρο διοίκησης, εκτός οικιστικής χρήσης. Όλα τα δείγματα εντός οικιστικής περιμέτρου (δηλ. τα 11) είχαν δεδομένα συγκέντρωσης μόλυβδου κάτω από τα διεθνή όρια για οικιστική χρήση. Στο 12ο δείγμα εδάφους, που ελήφθη από σημείο εκτός οριοθετημένης (κατοικημένης) περιοχής, τα δεδομένα συγκέντρωσης μολύβδου ήταν πάνω από τα ανωτέρω αποδεκτά όρια» ανέφερε μεταξύ άλλων το υπουργείο, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Σημειώνεται πως η ανακοίνωση αυτή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έρχεται σε απάντηση σε δημοσίευμα του Al Jazeera στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου για τις συνθήκες διαβίωσης στο Καρά Τεπέ, με τίτλο «Φόβοι για δηλητηρίαση από μόλυβδο σε ελληνικό προσφυγικό καμπ χτισμένο σε πεδίο βολής».
Στο σχετικό δημοσίευμα περιλαμβάνονταν φωτογραφίες από σφαίρες και βλήματα που βρέθηκαν στον χώρο του καταυλισμού από πρόσφυγες, φιλοξενώντας και δηλώσεις προσφύγων που βρήκαν κυριολεκτικά κάτω από τις σκηνές τους μερικές από αυτές. «Δεν είναι απλώς οι σφαίρες, είναι τα θραύσματα σε σκόνη που κάθονται στην ατμόσφαιρα» ανέφερε ένας καθηγητής περιβαλλοντικής τοξικολογίας του Ινστιτούτου Γενετικής του Λιντς της Αγγλίας, του οποίου οι δηλώσεις φιλοξενούνται στο δημοσίευμα. «Ο μόλυβδος αποδυναμώνεται πολύ αργά, έτσι οι περιοχές αυτές (σ.σ. στρατόπεδα βολής) μπορεί να είναι επικίνδυνες για δεκαετίες, κι ακόμα περισσότερο, και η επιβλαβής επίδραση του μολύβδου είναι αναμφισβήτητη» αναφέρει ακόμα ο Άλαστερ Χέη.
Η -έστω και με τρεισήμισι μήνες καθυστέρηση- απάντηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, προκάλεσε μεταξύ άλλων την αντίδραση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι τονίζουν πως είναι εξωφρενικό να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν εκτεθεί σε έναν τέτοιο κίνδυνο και είναι ντροπή για την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση.
«Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, είναι γνωστό ότι ακόμη και χαμηλά επίπεδα μολύβδου σχετίζονται με θάνατο από καρδιαγγειακές βλάβες, ενώ η έκθεση σε μόλυβδο σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, όπως μειωμένη γονιμότητα, αναπτυξιακές επιδράσεις σε μωρά και παιδιά, βλάβες σε όργανα λόγω παρατεταμένης ή επαναλαμβανόμενης έκθεσης και καρκίνο» υπογραμμίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πληροφορίες που περιελάβανε και το δημοσίευμα του Al Jazeera.
Οι ελληνικές αρχές επιβεβαιώνουν την παρουσία και συγκέντρωση μολύβδου στο νέο ΚΥΤ στη #Λέσβο. Αυτό είναι εξωφρενικό & είναι ντροπή για την #ΕΕ & το @migrationgreece. Οι άνθρωποι πρέπει να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος τώρα!👇 https://t.co/2wYOdEgabj
— msfgreece (@MSFgreece) January 23, 2021
«Μια σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν πρέπει να απαντηθούν άμεσα» ρωτά η ανθρωπιστική οργάνωση:
- Γιατί δεν ενημέρωσαν νωρίτερα για τη μόλυνση, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαν αυτά τα ευρήματα από τις 8 Δεκεμβρίου 2020;
- Ποια είναι τα ακριβή ευρήματα και ποιες περιοχές έχουν μολυνθεί και σε ποιο βαθμό;
- Ποια είναι τα διεθνή πρότυπα που χρησιμοποιήθηκαν για αυτή τη μέτρηση;
- Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης σε μόλυβδο.
- Με βάση ποια επιστημονική ανάλυση, τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο είναι αρκετά για την προστασία όσων ζουν στον καταυλισμό;
«Για άλλη μια φορά, είναι σαφές ότι χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά δεν είναι ασφαλείς στο νησί της Λέσβου, ενώ αυτή η ανάλυση έρχεται ήδη αργά, δηλαδή πέντε μήνες μετά τη δημιουργία του καταυλισμού» υπογραμμίζει ακόμα, ενώ καλεί τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα και να προστατέψουν τους ανθρώπους.
«Οι ελληνικές αρχές και η ΕΕ πρέπει να αντιδράσουν αμέσως και να μεταφέρουν τους ανθρώπους σε ασφαλές μέρος τώρα. Φτάνει πια! Αρκετά!» καταλήγει η ανακοίνωση.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στο διάστημα που μεσολάβησε, για το θέμα παρενέβη και το Human Rights Watch, στις 8 Δεκεμβρίου, εκφράζοντας τις έντονες ανησυχίες του για δηλητηρίαση από μόλυβδο στο στρατόπεδο του Καρά Τεπέ, χωρίς και πάλι να υπάρξει άμεση απάντηση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Μάλιστα, στη σχετική εκτενή ανακοίνωση, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούσε να ελεγχθεί το έδαφος και να καθαριστεί το πεδίο βολής, ενώ μεταξύ άλλων, περιέγραψε ένα σκηνικό «σπασμένου τηλεφώνου» ως προς τη στάση του υπουργείου, όταν το κάλεσε να πάρει θέση για το ζήτημα.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της 8ης Δεκεμβρίου, αναφέρει:
Απαντώντας σε επιστολές της Human Rights Watch, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε σε επιστολή του στις 19 Νοεμβρίου ότι ο καταυλισμός δεν είχε «καμία μόλυνση από μόλυβδο» αλλά δεν παρείχε τα αποδεικτικά στοιχεία στα οποία βάσισε τη δήλωσή του. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να διενεργήσει ελέγχους του εδάφους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός ενός μηνός, αλλά δεν έχει αποκαλύψει τη φύση των ελέγχων, τις περιοχές που θα ελεγχθούν ή τη μεθοδολογία. Ένας εκπρόσωπος του ελληνικού στρατού κάλεσε τη Human Rights Watch την 1η Δεκεμβρίου, δηλώνοντας την πρόθεσή του να απαντήσει σε επιστολή που έλαβε στις 4 Νοεμβρίου από την Human Rights Watch, εγείροντας ανησυχίες επείγοντος χαρακτήρα. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί καμία απάντηση. Στις 6 Δεκεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνος Λογοθέτης τηλεφώνησε στην Human Rights Watch προκειμένου να αμφισβητήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από μόλυβδο στον καταυλισμό. Επιβεβαίωσε ότι δεν είχαν διενεργηθεί έλεγχοι του εδάφους πριν την μεταφορά ανθρώπων στον καταυλισμό αλλά είπε ότι οι αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα των ελέγχων του εδάφους που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).
Διαβάστε και παρακολουθήστε το οδοιπορικό της ομάδας του TPP στο Καρά Τεπέ:
Αποστολή στη Λέσβο: Ανθρώπινα δικαιώματα στον βούρκο του Καρά Τεπέ