Τις αναφορές στην περίοδο της χούντας που φρόντισε να κάνει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), στην προσπάθειά του να απαντήσει σε προηγούμενη αναφορά του σπουδαστικού της ασφάλειας και υπερασπιζόμενος της πανεπιστημιακή αστυνομία, υποχρεώνεται να αντιμετωπίσει ο υφυπουργός Παιδείας της κυβέρνησης, Άγγελος Συρίγος.

Υπενθυμίζεται πως ο καθηγητής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης είπε ότι «ως προς το θέμα των αστυνομικών οργάνων με πολιτική περιβολή που αναφέρθηκε για το 1963, να θυμίσω ότι από το 1969 είχε ιδρυθεί μέσα στα πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα, τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως υπήρχε αστυνομικό τμήμα, μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις. Το σπουδαστικό της ασφάλειας ήταν αστυνομικοί με πολιτικά για να χαφιεδίζουν ακριβώς τους φοιτητές».

«Παραμένει άγνωστο από πού αντλεί τη συγκεκριμένη πληροφορία ο υφυπουργός Παιδείας, καθώς δεν υπάρχει ιστορική καταγραφή και γνώση για τη λειτουργία αστυνομικών τμημάτων εντός των ΑΕΙ κατά τα μαύρα χρόνια της Χούντας (1967-1974). Ωστόσο, λειτουργούσε σε πλήρη ανάπτυξη το Σπουδαστικό της Ασφάλειας, το οποίο «διέπρεπε» στις συλλήψεις, στα βασανιστήρια, στην παρακολούθηση και στον χαφιεδισμό φοιτητών και πανεπιστημιακών» του απάντησε, μεταξύ άλλων, η ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με τον υφυπουργό Παιδείας να μην επιχειρεί αναδίπλωση, αλλά να σπεύδει να περάσει στην αντεπίθεση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να απαξιώσει το λόγο των πολιτικών του αντιπάλων, τους ταυτίζει συχνά με τη χούντα, ή τους βαφτίζει φασίστες θεωρώντας ότι έτσι ακυρώνει τα επιχειρήματά τους. Παλαιότερα είχαμε τους Γερμανοτσολιάδες. Τον τελευταίο καιρό με αφορμή το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση και την προστασία των ΑΕΙ από την ανομία, μιλάει για αναβίωση του σπουδαστικού της ασφάλειας επί δικτατορίας! Με αυτή τη λογική κινούμενος ο ΣΥΡΙΖΑ απομόνωσε μία αμιγώς ιστορική αναφορά που έκανα στο πλαίσιο μίας υποδειγματικής συζητήσεως για το νομοσχέδιο, που διοργάνωσε διαδικτυακά τη Δευτέρα 25-1-2021 η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Κατά τη συζήτηση ξεφύγαμε από το σήμερα και αναφερθήκαμε σε πρακτικές άλλων εποχών» απάντησε ο Αγγ. Συρίγος, παραθέτοντας ακολούθως τη ροή της συζήτησης, πιστεύοντας πως αυτή τον δικαιώνει.

Υπεράσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας με επίκληση στη χούντα

Όπως αναφέρει, «τα “επίμαχα” αποσπάσματα έχουν ως εξής:

Γιάννης Ιωαννίδης (πρόεδρος ΕΕΔΑ): «Θα ήθελα, επειδή είναι και χαριτωμένο, να αναφέρω ότι αναδιφώντας στο αρχείο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου βρήκαμε ένα σχέδιο ανακοίνωσης … η οποία είναι της 13/2/1963. Εκεί λοιπόν η Ελληνική Ένωσις δια την υπεράσπισιν των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτου διαμαρτύρεται άλλην μίαν φοράν δια την παραβίασιν του ακαδημαϊκού ασύλου εκ μέρους αστυνομικών οργάνων εν πολιτική περιβολή…» [σημείο από 3:05-3:45]

Ξενοφών Κοντιάδης: «Προσέξτε: το σπουδαστικό της Ασφάλειας δεν έμπαινε μέσα στο πανεπιστήμιο κατά την επταετία. Περίμενε να συλλάβει τους φοιτητές στην έξοδο του πανεπιστημίου» [σημείο από 22:05-22:25]

Άγγελος Συρίγος: «Και ως προς το θέμα των αστυνομικών οργάνων με πολιτική περιβολή, που αναφέρθηκε το 1963, να θυμίσω ότι από το 1969, είχε ιδρυθεί μέσα στα πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα. Τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις. Το σπουδαστικό της Ασφάλειας ήταν αστυνομικοί με πολιτικά για να χαφιεδίζουν τους φοιτητές».

Όπως υποστηρίζει ο υφυπουργός, «επρόκειτο περί συζητήσεως για τη μακρινή δεκαετία του 1960. Στο επίμαχο απόσπασμα διευκρίνισα στον κ. Κοντιάδη ότι εκτός από το σπουδαστικό της ασφάλειας που παρακολουθούσε τους φοιτητές (“χαφιέδιζε” ήταν ο όρος που χρησιμοποίησα), υπήρχε και στην πανεπιστημιούπολη της Αθήνας αστυνομικό τμήμα και για την ακρίβεια “αστυνομικός σταθμός”. Δεν ήταν μόνον το “σπουδαστικό”. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν σε αυτή την ιστορική αναφορά, ανακάλυψε «αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης σε νέα βάθη», «απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ολοκληρώσει το ημιτελές έργο της επταετίας», «ντροπιαστική επίκληση του κ. Συρίγου [που] προσβάλλει ολόκληρη την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των συντηρητικών πολιτών.» κ.λ.π., κ.λ.π.]».

Στην ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός καταλήγει επικαλούμενος ακόμα και… τις βόλτες στο Τατόι, υποστηρίζοντας πως έκανε απλώς μια ιστορική αναφορά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επανέρχεται.

«Σύμφωνα με τη λογική τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και η ιστορική αναφορά στα χρόνια της δικτατορίας, σε κάνει χουντικό. Να καταργήσουμε και τις βόλτες στο Τατόι για να μην κατηγορηθούμε ως φιλοβασιλικοί! Η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται με επιχειρήματα κι όχι με διαστρέβλωση λεγομένων. Η ισοπεδωτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει μία αντίληψη που απεχθάνεται το διάλογο, προσπαθεί να παίξει με τις μνήμες και το συναίσθημα και τελικά στρέφεται κατά της ίδιας της δημοκρατίας» καταλήγει ο καθηγητής.

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή τη «δόξα» καμία χούντα δεν μπορεί να την πάρει από τη ΝΔ και τον Συρίγο

Μετά την προκλητική απάντηση του υφυπουργού Παιδείας, η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε, αφενός ψέγοντας τον Αγγ. Συρίγο για την ανιστόρητη αναφορά, και αφετέρου, για το γεγονός πως οι αναφορές του περιγράφουν τα αντιδημοκρατικά μέσα των οποίων μετέρχεται η κυβέρνηση, οι οποίες μάλιστα, θα τον ακολουθούν «από το υπουργείο Παιδείας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο μέχρι τη ΓΑΔΑ και την… Οξφόρδη».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Μετά από ένα ατόπημα, πολύ σπάνια υπάρχουν τρόποι να ανασκευαστεί. Έτσι και στην περίπτωση του Άγγελου Συρίγου, ο οποίος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την αναφορά του στη δικτατορία με ανάρτηση-απολογία στο facebook.

Σε αυτή επιβεβαιώνει -παραθέτοντας ο ίδιος τα σχετικά αποσπάσματα- ότι κάθε συζήτηση για την Αστυνομία στα Πανεπιστήμια συνιστά ταυτόχρονα και μια «βουτιά» στο σκοτεινό παρελθόν της χώρας. Έτσι έγινε και στην εκδήλωση της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), όπου συμμετείχε ο υφυπουργός Παιδείας. Υπήρξαν ουκ ολίγες αναφορές σε μαύρες επώδυνες μέρες και πρακτικές της Αστυνομίας στα μετεμφυλιακά χρόνια.

Σε εκείνο λοιπόν το σημείο της συζήτησης και σε συσχέτιση με την τωρινή κυβερνητική ρύθμιση, ακούγεται ο κ. Συρίγος να λέει ρητά και να «εισφέρει» την «πληροφορία» ότι το 1969 (έτσι ουδέτερα), λειτουργούσαν Αστυνομικά τμήματα στις Πανεπιστημιουπόλεις.

Ως τι το είπε αυτό (το οποίο είναι και λάθος καθώς δεν υπάρχει καμιά ιστορική μαρτυρία ή πηγή να το τεκμηριώνει);. Ως φιλίστωρ όπως ισχυρίζεται; Ως συμμετέχων σε παιχνίδι ιστορικών γνώσεων; Ή ως πολιτικός που με ανεπίγνωστη ελαφρότητα επικαλέστηκε μια ανάλογη πρακτική από το παρελθόν; Και από ποιο παρελθόν μάλιστα, από το 1969. Δηλαδή, από τη χούντα! Λυπούμαστε, αλλά ο κ. Συρίγος συνεχίζει να ασχημονεί, αντί να ζητήσει συγνώμη και να ανακαλέσει.

Σε ένα σημείο όμως έχει δίκιο. Με δεδομένο ότι επί χούντας δεν υπήρχαν εγκατεστημένα Αστυνομικά Τμήματα μέσα στα Πανεπιστήμια ούτε εμφανής περιπολία ενστόλων, αφού, τη «δουλειά» την έκαναν οι χαφιέδες του Σπουδαστικού της Ασφάλειας, ο κ. Συρίγος και η κυβέρνηση πράγματι δε θα μιμηθούν τη δικτατορία. Θα την ξεπεράσουν! Θα τολμήσουν εκεί που η χούντα απέτυχε. Θα εγκαταστήσουν ένστολη και «άοπλη-ένοπλη» αστυνομική δύναμη και αποθήκες οπλισμού μέσα στα Πανεπιστήμια.

Αυτή τη «δόξα» -παραφράζοντας τον συνάδελφό του Άδωνη Γεωργιάδη- καμία χούντα δεν μπορεί να την πάρει από τη ΝΔ και τον κ. Συρίγο. Τους ανήκει ολόκληρη και εις το ακέραιον. Και σε ότι αφορά στον υφυπουργό Παιδείας, θα τον συνοδεύει σε όλη του την πολιτική και επιστημονική διαδρομή. Από το υπουργείο Παιδείας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο μέχρι τη ΓΑΔΑ και την… Οξφόρδη.

Σε λίγη ώρα, στο μεγάλο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, θα δοθεί η απάντηση των εκπαιδευτικών και της νεολαίας στην απόπειρα της κυβέρνησης για αντιδημοκρατική εκτροπή και επιστροφή της χώρας και των Πανεπιστημίων στο «1969».