Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει τα μέτρα του τοπικού lockdown στη Μύκονο με τους επιχειρηματίες να προειδοποιούν πως πολλοί ακυρώνουν τις διακοπές τους κι αυτό σημαίνει «ένα οριστικό τέλος» για τους ίδιους.  Σχολιάζοντας το αντίκτυπο των μέτρων στον τουρισμό του νησιού στην εκπομπή «Από τις έξι» ο εκπρόσωπος των επιχειρήσεων εστίασης τόνισε: «Οι άνθρωποι που έχουν περάσει ένα δύσκολο χειμώνα θέλουν να διασκεδάσουν. Δεν μπορούν να δεχτούν ότι ήρθαν στη Μύκονο που είναι ένα νησί διασκέδασης και πρέπει να είναι σε ένα νησί σιωπητηρίου και στη μία ώρα να πηγαίνουν για ύπνο. Πολλοί ακυρώνουν τις διακοπές τους και για τον Αύγουστο. Αν παραμείνουν τα μέτρα αυτά, είναι οριστικό τέλος για εμάς».

«Ζητάμε τη βοήθεια της Πολιτείας. Να έρθουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ, τα οποία να μπορούν να διενεργήσουν χιλιάδες τεστ. Θα βοηθήσουμε εμείς στη διαμονή τους. Να αγοράσουμε τα τεστ για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, γγ του Σωματείου Επιχειρηματιών Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου. «Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, γιατί η Μύκονος είναι νησί διασκέδασης. Δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι θα υπάρχει Μύκονος χωρίς μουσική. Υπάρχουν πολλές ακυρώσεις και άμεσες και για το υπόλοιπο του καλοκαιριού», πρόσθεσε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος δήλωσε ότι «εμείς προτείνουμε μέτρα που να δίνουν και ασφάλεια και να προσπαθούν να αφήσουν τη Μύκονο να κρατήσει το χαρακτήρα της. Να επιβληθεί ξανά η χρήση μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, ιδίως στον παραδοσιακό οικισμό. Ζητάμε να γίνεται ανανέωση του Green Pass ανά 72 ώρες για να μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο νησί οι ανεμβολίαστοι τουρίστες». «Εισέρχονται πολλά κρούσματα, τα οποία δεν τα περιμέναμε», δήλωσε ο Αλέξανδρος Κουκάς, αντιδήμαρχος Μυκόνου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «πιαστήκαμε λίγο αδιάβαστοι».

«Ως μόνιμοι κάτοικοι έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού» επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Επιχειρηματιών Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου, ενώ σχολιάζοντας το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων – που φτάνει το 50%- είπε ότι ως επιχειρηματίες «θέλουμε να πριμοδοτήσουμε επιπλέον με 150 € τον κάθε εργαζόμενο που θα πάει να εμβολιαστεί. Όσα λόγια και να τους λέμε, μερικοί δεν πείθονται. Προσπαθούμε να τους δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο».

«Θα έχουμε κι άλλες Μυκόνους χωρίς αυστηρούς ελέγχους»

Ο ιός επελαύνει και γι’ αυτό δεν ευθύνεται μόνο η μετάλλαξη Δέλτα επεσήμανε ο ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μη αποκλείοντας αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή, lockdown τύπου Μυκόνου και σε άλλα νησιά όπως είναι η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ίος και η Κρήτη. Ο καθηγητής Βατόπουλος μιλώντας στο OPEN, υποστήριξε ότι αν και το άνοιγμα του τουρισμού ήταν αναμενόμενο να έχει και ρίσκο δεν ήταν προβλέψιμη η άμεση «έκρηξη» μετάδοσης του κορονοϊού. Ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επεσήμανε ότι τα rapid test δεν εξασφαλίζουν σε ποσοστό 100% ότι κάποιος δεν νοσεί με κορονοϊό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι εάν δεν εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός δεν μπορεί να επιστρέψει ο τρόπος διασκέδασης στις προ κορονοϊού συνήθειες

Στο ίδιος μήκος κύματος και η Ματίνα Παγώνη η οποία μιλώντας στον ΣΚΑΪ  επεσήμανε ότι τη Μύκονο θα ακολουθήσουν κι άλλα νησιά που σήμερα είναι στο «πορτοκαλί». Όπως είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τα πράγματα είναι δύσκολα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων να προβλέπουν έως και 10.000 κρούσματα την ημέρα τις επόμενες ημέρες. «Ας πούμε ότι μεγάλο ποσοστό των κατοίκων έχει εμβολιαστεί. Αρχίζουν τα πάρτι στις βίλες, έχουν δίκιο οι επιχειρηματίες εκεί έγινε το πρόβλημα με 1000 – 2000 άτομα πάρτι. Από εκεί ξεκίνησε η αιτία» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Να πάνε να εμβολιαστούν οι 50+ και οι νέοι να γίνονται εμβολιασμοί σε πλατείες, μπαρ, έξω από τις εκκλησίες με συνεργεία για εμβολιασμούς» πρότεινε. «Έχουμε φτάσει στη μετάλλαξη Δέλτα, αύριο θα είναι η Έψιλον, είναι πολύ μακριά ακόμα. Τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα», σημείωσε ερωτηθείσα για τις εκτιμήσεις για 8.000 και 10.000 κρούσματα το προσεχές διάστημα. «Δεν έχουμε νοσηλείες πολλές στα νοσοκομεία αλλά υπάρχει σταδιακή αύξηση. Οι ΜΕΘ θα αργήσουν πολύ ακόμα», πρόσθεσε η ίδια.

Να αντιληφθούμε όλοι ότι φέτος και ο τουρισμός και η διασκέδαση και η ψυχαγωγία θα είναι στο πλαίσιο της πανδημίας, ζήτησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλοκαίρι Μαζί». «Όλοι πρέπει να συντονιστούμε με το πνεύμα αυτό αλλιώς δεν θα έχουμε σωτηρία από το νέο κύμα που οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα» τόνισε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

«Ο οδηγία ήταν ότι μπορούμε να φοράμε μάσκα εκεί που δεν υπάρχει συγχρωτισμός» υπογράμμισε, ενώ σχολιάζοντας το ζήτημα της σύστασης τήρησης μέτρων σημείωσε πως «η κοινωνία μας χρειάζεται να προχωρήσει σε ωριμότητα και να καταλάβει τη σημασία της σύστασης», πετώντας ακόμη μία φορά το μπαλάκι των ευθυνών στους πολίτες. «Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η μάχη με την COVID-19 θέλει υπομονή από όλες τις πλευρές και αυτοπειθαρχία» σχολίασε κυνικά.

Εξήγησε ότι το σύστημα υγείας δεν πιέζεται καθώς τα κρούσματα είναι σε μικρές ηλικίες, ενώ αναφορικά με τα γεμάτα δωμάτια covid υπογράμμισε πως «τέτοια τεχνικά προβλήματα σε μία πανδημία θα προκύψουν». Τέλος, όσον αφορά στη Μύκονο και τα μέτρα που ελήφθησαν εκεί εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμία τιμωρητική διάθεση, ενώ σημείωσε ότι σε όποια νησιά προκύψουν παρόμοια φαινόμενα, θα ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.