Ελεύθερη αφέθηκε η 23χρονη Παλαιστίνια ακτιβίστρια Muna El-Kurd, όπου κρατούνταν παράνομα από τα ισραηλινά κρατητήρια από την Κυριακή όταν απήχθη από το σπίτι της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Συνολικά, μετά την εκεχειρία η ισραηλινή αστυνομία έχει πραγματοποιήσει πάνω από 300 συλλήψεις Παλαιστινίων. Σύμφωνα με το BBC, η οικογένεια El-Kurd είναι μία από αυτές που απειλούνται με έξωση και εκδίωξη από τη γειτονιά Sheikh Al-Jarrah της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ώστε τα σπίτια τους να καταληφθούν από Ισραηλινούς εποίκους που τα διεκδικούν. Το Ισραήλ είπε ότι η Muna El-Kurd συνελήφθη με την υποψία ότι συμμετείχε σε ταραχές στο Sheikh Jarrah, ενώ παραδόθηκε στις Αρχές και ο δίδυμος αδερφός της, Mohammed El-Kurd, μετά από έκκληση που του έγινε. Και οι δύο απελευθερώθηκαν ώρες αργότερα.

GETTY IMAGES

Οι υποστηρικτές τους δήλωσαν ότι η κράτηση των διδύμων ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Ισραήλ να σταματήσει τις αντιδράσεις στις εξώσεις στο Σεΐχ Τζαρά. Μέσα από βίντεο που ανέβαζε στα social media, η 23χρονη Παλαιστίνια είχε καταφέρει να μεταδώσει σε όλο τον κόσμο αυτά που γίνονταν στη γειτονιά της. Η σύλληψή της ήρθε πρακτικά ως προειδοποίηση για να σταματήσει την πολιτική της δράση. «Είναι σαφές ότι αυτές είναι πολιτικές για τη σιωπή των ανθρώπων, πολιτικές για την πίεση και τον τρόμο των ανθρώπων», δήλωσε η ίδια.

Οι κρατήσεις πραγματοποιήθηκαν μια μέρα αφότου η αστυνομία του Σεΐχ Τζαρά συνέλαβε έναν δημοσιογράφο από το δίκτυο μέσων ενημέρωσης Al Jazeera με έδρα το Κατάρ, ο οποίος κάλυπτε μια διαμαρτυρία εκεί. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ένα ισραηλινό δικαστήριο αποφάσισε υπέρ των Εβραίων εποίκων, οι οποίοι λένε ότι περίπου οκτώ παλαιστινιακές οικογένειες στο Σεΐχ Τζαράχ ζουν σε γη που αποτελούσαν παλαιότερα Εβραίοι. Οι Παλαιστίνιοι κάνουν έκκληση για την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ και οι εκδιώξεις βρίσκονται σε αναμονή.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαϊου, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα έκρινε ότι οι θανατηφόρες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα συνιστούν εγκλήματα πολέμου. «Παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι πολλά από αυτά τα κτίρια (σσ. που ισοπεδώθηκαν) φιλοξενούσαν ένοπλες ομάδες ή χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς, δεν έχουμε δει στοιχεία σχετικά με αυτό» είπε η επικεφαλής Μισέλ Μπασελέ. Η Μισέλ Μπασελέ, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι το γραφείο της είχε επαληθεύσει τους θανάτους 270 Παλαιστινίων στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων 68 παιδιών, κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων αυτό το μήνα. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς, όπου το Ισραήλ πολέμησε μαχητές για 11 ημέρες και η σύγκρουση τελείωσε με εκεχειρία.