Η κυβέρνηση συνεργασίας αποδέχθηκε το νέο οικονομικό πρόγραμμα. Η Βουλή το ενέκρινε με πλειοψηφία δύο τρίτων. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς απέστειλαν στους δανειστές τις έγγραφες εγγυήσεις. Αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Ποιο πρόβλημα; Ότι η Ελλάδα, ως χώρα, ως πολιτικό προσωπικό και ως κοινωνία, αποδέχεται το πρόγραμμα και θα εργασθεί για την υλοποίησή του…

Η συζήτηση στην τρίωρη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που έληξε στις δέκα το βράδυ χθες, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών που ήθελαν τους δανειστές και, κυρίως, το Βερολίνο, να θέτουν θέμα «πολιτικής σταθερότητας» στη χώρα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την εκπλήρωση όλων των δανειακών υποχρεώσεων.

Κι αν μέχρι προχθές έριχναν βάρος στην πολύμηνη μετάθεση των εκλογών, χθες ήγειραν και θέμα δεσμεύσεων όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων ότι θα συμβάλλουν σ΄αυτή την προσπάθεια.

Σύγκριση με Πορτογαλία-Ιρλανδία-Ιταλία

Ο Ευ. Βενιζέλος, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, αναφέρθηκε ευθέως στις νέες απαιτήσεις: «Την συζήτηση απασχόλησε η στάση των κοινωνικών εταίρων και η λειτουργία του ελληνικού πολιτικού συστήματος, διότι συγκρίνουν τα δεδομένα της Ελλάδας με εκείνα της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας. Τους εξήγησα ότι κάθε δημοκρατικό πολίτευμα έχει τις ιδιομορφίες του. Ότι στο πλαίσιο της λαϊκής και εθνικής μας κυριαρχίας οι Ελληνες θα κάνουμε τις επιλογές μας. Αλλά κι αυτοί θέλουν να ξέρουν ότι έχουν απέναντί τους μία αξιόπιστη χώρα», είπε, δικαιολογώντας εν μέρει τις ενστάσεις τους.

Σε τι να δεσμευθούν Παπαρήγα – Τσίπρας

Σ΄αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «όσοι υποστηρίζουν αόριστα ότι πρέπει να βρεθεί άλλη λύση χωρίς να λένε ποια ή όσοι μιλούν για έξοδο από το ευρώ, δεν προσφέρουν τίποτα στον τόπο», φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Κι επειδή –όπως διευκρίνισε αργότερα– δεν θα ζητηθούν έγγραφες δεσμεύσεις… από τον Αλέξη Τσίπρα και την Αλέκα Παπαρήγα, αυτό που άφησε να εννοηθεί είναι ότι απαιτείται από όλους να διασφαλίσουν μια στοιχειώδη κοινωνική ηρεμία για να προχωρήσει το πρόγραμμα.

Σόιμπλε: «Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα» 

Όσο για το θέμα των εκλογών, ο Σόιμπλε επιβεβαίωσε – επίσης – χθες τις πληροφορίες ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί να στηθούν άμεσα κάλπες, αναφέροντας μάλιστα και το στοιχείο που θεωρεί ως πρόβλημα.

«Από τα δύο μεγάλα κόμματα, η ΝΔ βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα. Αν κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να τηρήσει τα μέτρα κι αυτό είναι μία δύσκολη κατάσταση», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του. Ομολογώντας, με τον τρόπο αυτόν, ότι δεν τον έπεισε η έγγραφη δέσμευση του κ. Σαμαρά πως θα τηρήσει το νέο οικονομικό πρόγραμμα εάν εκλεγεί πρωθυπουργός…

Γιατί Βενιζέλος – Σαμαράς θέλουν «εκλογές τώρα»

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, σημείωναν χθες τη νύχτα ότι «η απόφαση για εκλογές αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI είναι ειλημμένη». Και πως η μετάθεσή τους θα μπορούσε να αποφασισθεί μόνο εάν το αποδέχονταν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

Επ΄αυτού, μπορεί ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου (με μοναδική σύμμαχο, προς το παρόν, την Αννα Διαμαντοπούλου)  να έχει ταχθεί επισήμως και δημοσίως υπέρ της αναβολής (με μετατροπή της μεταβατικής κυβέρνησης σε «κανονική»), ωστόσο το φαβορί για τη διαδοχή του, ο κ.Β ενιζέλος, φέρεται να συντάσσεται με τη θέση Σαμαρά «εκλογές αμέσως μετά το PSI».

Για τρεις λόγους: 

Πρώτον για να μην έχουν προλάβει να γίνουν αισθητά στην «τσέπη» των εργαζομένων και των συνταξιούχων τα νέα μέτρα.

Δεύτερον, για να μη δοθεί χρόνος στους «αντιμνημονιακούς» των δύο κομμάτων που διαγράφτηκαν την Κυριακή να στήσουν νέους κομματικούς σχηματισμούς που θα «κατέβουν» στις εκλογές.

Τρίτον, να μη κερδίσει κι άλλους πόντους η Αριστερά, της οποίας τα δύο «σκληρά» αντιμνημονιακά κόμματα έφτασαν να αγγίζουν δημοσκοπικά το 30%. Ειδικά ο κ. Σαμαράς εκτιμά πως όσο θα περνούν στη ζωή τα τελευταία εργασιακά-μισθολογικά μέτρα, τόσο θα ενισχύονται τα δύο αυτά κόμματα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις μετεκλογικές εξελίξεις…

Aσφυκτικότερος έλεγχος

 

To αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται σε «διχογνωμία μεταξύ των ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας» αλλά και στην απαίτησή τους για μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο που θα δαπανηθούν τα χρήματα του νέου δανείου. Εκτός από τους Γερμανούς και οι αντιπροσωπείες της Ολλανδίας και της Φινλανδίας τηρούν σκληρή στάση έναντι στης Αθήνας καθώς συντάσσονται με την πρόταση να παραταθεί η χορήγηση του δανείου μέχρι να πραγματοποιηθούν εκλογές, σημειώνει το Bloomberg. Προκειμένου να αποφευχθεί ελληνική χρεοκοπία ενόψει της λήξης των ομολόγων του Μαρτίου, θα δοθεί σε αυτή την περίπτωση ένα ενδιάμεσο δάνειο (bridge loan) αναφέρουν οι πηγές του πρακτορείου.

Όμως το βασικό ζήτημα που εγείρουν οι συγκεκριμένες χώρες (εκφράζοντας εν πολλοίς και άλλους εταίρους) είναι το αν η πολιτική ηγεσία είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει (μετεκλογικά) όλα όσα υποσχέθηκε με τις επιστολές των ηγετών που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση. «Σε τελική ανάλυση το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση να ανταποκριθεί στους όρους και να βγάλει την οικονομία από τον κατήφορο» δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη η υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Η Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι ακριβώς λόγω των έντονων αμφιβολιών των ευρωπαίων υποστηρίζεται από ορισμένες πλευρές εντός του Εurogroup η πρόταση «για μια συνεχή παρουσία της τρόικας στην Αθήνα με ενισχυμένο προσωπικό και εξουσίες».Επίσης στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται η γαλλογερμανική ιδέα των Μέρκελ καιΣαρκοζί για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα διοχετεύονται χωρίς άλλη παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης χρήματα από το δεύτερο πακέτο προκειμένου να εξοφλούνται οι τόκοι του δανείου. «Τα δύο αυτά ζητήματα δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα αλλά θα πρέπει να διευθετηθούν πριν προχωρήσουμε τις διαδικασίες» δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος στην αμερικανική εφημερίδα.