Ελεύθερος αφέθηκε ο διεθνώς αναγνωρισμένος Νορβηγός fine art photographer και σκηνοθέτης Knut Bry, που διώχθηκε πριν λίγες μέρες από τις ελληνικές αρχές στη Μυτιλήνη με την κατηγορία της κατασκοπείας, επειδή φωτογράφιζε τα πλοία, για το νέο του βιβλίο που ετοιμάζει. Ο επαγγελματικός μηχανισμός του που κατασχέθηκε βρίσκεται στη ΓΑΔΑ προς έρευνα, αν και δεν υπάρχει κάτι ύποπτο, όπως διαβεβαιώνει και ο ίδιος.

Οι ίδιες πληροφορίες του ΤΡΡ ενημερώνουν πως ο Νορβηγός φωτογράφος θα έχει την υποχρέωση μόνο να δηλώνει την άφιξη/έξοδό του από τη χώρα, ενώ ο δικηγόρος του Χάρης Πέτσικος δήλωσε βέβαιος ότι ο Knut Bry δεν είχε καμία απολύτως με τη βαρύτατη κατηγορία που του αποδόθηκε.

Επί πέντε μέρες, κατά τις οποίες ο 76χρονος Knut παρέμεινε στο κρατητήριο του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, το θέμα της σύλληψής του αποτέλεσε κεντρική είδηση για μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού όπως η Liberation, η Washington Post το αμερικανικό CBS και δεκάδες Νορβηγικά ΜΜΕ καθώς και ο τοπικός και ο εθνικός Τύπος «βούιζε» για την κράτηση του, ως ένα ακόμα παράδειγμα αδικαιολόγητης ενεργοποίησης του ποινικού μηχανισμού σε βάρος αθώων στη χώρα μας.

Θυμίζουμε πως για το θέμα είχε μιλήσει στο ΤΡΡ η Έφη Λατσούδη, μέλος της Αλληλεγγύης Λέσβου. «Συνελήφθη την Τετάρτη γιατί είχε πάει στον λιμενοβραχίονα να βγάλει φωτογραφίες και ήταν το λιμενικό και πολεμικό ναυτικό και συνελήφθη με την κατηγορία κατασκοπείας, που είναι κακούργημα» περιέγραψε. «Επειδή έβγαζε τα πλοία φωτογραφία, το συνδέουν με πληροφορίες για τις κινήσεις αρχών και κάτι τέτοια. Στη δικογραφία τον αναφέρουν ως εθελοντή, χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό» είχε πει στο ΤΡΡ, περιγράφοντας πως η συγκεκριμένη τακτική εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ είναι καθημερινότητα, ιδίως από το 2019 και μετά. «Είναι ένας τρόπος να εκφοβίζουν ανθρώπους αλληλέγγυους στο προσφυγικό. Είναι αυθαιρεσία, κατάχρηση εξουσίας και είναι τρομερή η τρομοκράτηση ανθρώπων που πέφτουν στα χέρια των αρχών, αφού έχουν μπει στο στόχαστρο».