Η κυβέρνηση σχεδιάζει την χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας σε πολίτες τρίτων χωρών που θα αποκτήσουν στην Ελλάδα ακίνητη περιουσία ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ και πάνω. Το ίδιο θα ισχύσει και για πολίτες τρίτης χώρας που έχουν αποκτήσει τα ακίνητα αυτής της αξίας μέσω νομικού προσώπου με την προϋπόθεση ότι οι μετοχές και τα εταιρικά μερίδια ανήκουν εξ ολοκλήρου στους ίδιους. Αίτηση για τη λήψη ελληνικής υπηκοότητας θα μπορούν να υποβάλλουν και οι άμεσοι συγγενείς του αρχικού αιτούντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας σε όλους πολίτες τρίτων χωρών αποκτήσουν στη χώρα ακίνητη περιουσία αξίας τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, θα χορηγείται ελληνική υπηκοότητα σε πολίτη τρίτης χώρας που αποκτά κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα αξίας τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ. Την ελληνική υπηκοότητα θα μπορεί να λάβει πολίτης τρίτης χώρας ακόμη και εάν έχει αποκτήσει την ακίνητη περιουσία αξίας τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων  μέσω νομικού προσώπου, υπό την προϋπόθεση ότι οι μετοχές ή τα εταιρικά μερίδια θα ανήκουν εξ ολοκλήρου στον ίδιο. Ο ίδιος θα πρέπει, επίσης, να καθίσταται μόνιμος κάτοικος Ελλάδας με κατοικία αγοραίας αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ και να καταβάλλει ετησίως τουλάχιστον 50.000 ευρώ ως έξοδα συντήρησης της κατοικίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως για την χορήγηση της υπηκοότητας, το τίμημα της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να καταβληθεί ολοσχερώς και κατά την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς, με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή με κατάθεση τραπεζικού εμβάσματος στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Αίτηση για τη λήψη ελληνικής υπηκοότητας θα μπορούν να υποβάλλουν και οι άμεσοι συγγενείς του αρχικού αιτούντος. Για τους μεν συζύγους θα προβλέπεται να υποβάλλουν ταυτόχρονα αίτηση, ενώ για τα παιδιά και τους γονείς τους η αίτηση θα επιτρέπεται να υποβάλλεται αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πολιτογράφησης του πολίτη τρίτης χώρας.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί ουσιαστικά επέκταση του προγράμματος «χρυσή βίζα» που θεσπίστηκε το 2013  και προβλέπει τη χορήγηση πενταετούς άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που αποκτούν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Τον περασμένο Μάρτιο το συγκεκριμένο πρόγραμμα επεκτάθηκε και σε όσους επενδύουν σε μετοχές και ομόλογα.