Συνέντευξη Tύπου πραγματοποίησε η Επιτροπή Ασφάλειας και Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, με σκοπό να ενημερώσει για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση,  οι θρόμβοι αίματος σε ενήλικες που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της AstraZeneca θα πρέπει να προστεθούν στις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου καθώς υφίσταται «πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια». «Ο ασυνήθιστος συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας θα αναγνωριστεί ως “πιθανή παρενέργεια” του εμβολίου» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια Έμερ Κουκ, επισημαίνοντας πως «τα συμπτώματα είναι πιθανό να προέρχονται από εσφαλμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος»

Όπως τονίστηκε, μια εύλογη εξήγηση για τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος θα μπορούσε να είναι μια ανοσοαπόκριση. Η Εμερ Κουκ υπογράμμισε ότι «συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες», τονίζοντας πως το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει θετικό, σε σχέση με το εμβόλιο. «Τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν εμφανίσουν συμπτώματα αυτού του συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων» πρόσθεσε.

Κατά την ολοκλήρωσή των εργασιών της, η επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων. Υπενθύμισε στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Τα «ύποπτα» συμπτώματα σύμφωνα με τον ΕΜΑ:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • πρήξιμο στο πόδι
  • επίμονος κοιλιακός πόνος
  • νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση
  • μικροσκοπικά σημάδια αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης

Τα πρόσφατα στοιχεία για τους εμβολιασμούς του σκευάσματος της AstraZeneca:

Η επιτροπή διενήργησε εμπεριστατωμένη ανασκόπηση 62 περιπτώσεων εγκεφαλικής θρόμβωσης και 24 περιπτώσεων θρόμβωσης πυλαίας φλέβας που αναφέρθηκαν σε βάση δεδομένων ασφάλειας της ΕΕ για τα φάρμακα μέχρι τις 22 Μαρτίου, τα 18 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα. Τα περιστατικά προήλθαν κυρίως από συστήματα αναφοράς του ΕΜΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο να εμβολιαστεί το 70% όλων των Ευρωπαίων ενηλίκων πολιτών μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Με την έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson και την λειτουργία νέων μονάδων παρασκευής εμβολίων εντός της ΕΕ από την BioNtech που θα μπορεί να παράγει μέχρι 8 εκατ. δόσεις κάθε πέντε ημέρες, ο στόχος δεν μοιάζει απλά εφικτός, αλλά ενδεχομένως η ΕΕ να ξεπεράσει σε ταχύτητα εμβολιασμού τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρόλο που η ΕΕ εξάγει εμβόλια, ενώ τόσο το ΗΒ, όσο και οι ΗΠΑ έχουν παγώσει τις εξαγωγές.

Βάσει των στοιχείων του ECDC, μέχρι την 1η Απριλίου, η Ελλάδα έχει εμβολιάσει περισσότερους από 1,69 εκατ. πολίτες, με το 67% να έχουν λάβει το εμβόλιο των BioNtech/Pfizer, το 22% της AstraZeneca και το 11%, αυτό της Moderna.