Τα συντρίμμια της φαίνεται ότι προσπαθεί να συμμαζέψει η Χρυσή Αυγή μετά και από την αποτυχία της να βρει μια θέση στο Κοινοβούλιο στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ωστόσο ο αρχηγός του ναζιστικού μορφώματος, Νίκος Μιχαλολιάκος είχε προετοιμάσει τα μέλη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο προεκλογικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε περίπτωση μη ένταξης της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, όπως και έγινε, η μάχη θα συνεχιζόταν στα πεζοδρόμια. Είχε κάνει μάλιστα λόγο και για την «επταετή μάχη» που είχε δώσεις όπως υποστήριζε, το κόμμα του μέσα στη Βουλή, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά τον κύκλο της κοινοβουλευτικής της εκπροσώπησης.

Μετά τις εκλογές υπήρξε μια αθρόα φυγή στελεχών της οργάνωσης αλλά υπήρξαν και μεγάλα αλληλοκαρφώματα στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η πιο ηχηρή αποχώρηση ήταν αυτή του δημοτικού συμβούλου Καβάλας με την «Ελληνική Αυγή» και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής, Δημήτρη Βογιατζή στις 12/7/2019.

Ο Βογιατζής είχε χαρακτηρίσει τη Χρυσή Αυγή «οικογενειακή συμμορία», κάνοντας λόγο για οικογενειοκρατία και ευνοιοκρατία εντός της οργάνωσης. Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή αποχώρησής του γράφει «ακόμη και η περιοδεία του Μιχαλολιάκου περιορίστηκε μέχρι την Θεσσαλονίκη σε ελεγχόμενες συγκεντρώσεις και μόνο για την στήριξη των εκλεκτών της οικογένειας με σκοπό να τους προωθήσει».

Επίσης στην επιστολή ο Βογιατζής προσθέτει «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια κλειστή οικογενειακή ομάδα (οικογενειακή συμμορία) που προωθεί επιτακτικά και αποκλειστικά τα στενά της συμφέροντα, χωρίς να υπολογίζει κανέναν, και θεωρεί τα στελέχη (πλην του κλειστού κύκλου) και όλους τους ψηφοφόρους κορόιδα και βλάκες. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έγινε το ΚΚΕ της δεξιάς, δηλαδή παίρνω 4 ή 5 % κάθομαι στη γωνίτσα μου και παίρνω τους μισθούς μου και οι ιδέες να πάνε στο διάολο. Με την μόνη και βασική διαφορά ότι το ΚΚΕ δεν απαρνήθηκε ποτέ τις ιδέες του».

Ο Βογιατζής ήταν κατηγορηματικός ως προς την κατεύθυνση των ευθυνών για τη συνολική αποτυχία όπως λέει της Χρυσής Αυγής και τις απέδιδε όλες στον Μιχαλολιάκο.

Ο Βογιατζής ωστόσο ήταν και αυτός στον οποίο είχε ανατεθεί το έργο δημιουργίας και συντήρησης των διαδικτυακών χώρων της οργάνωσης. Συγκεκριμένα ήταν αυτός που μέσω της εταιρείας του παρείχε τα τρία domains της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα παρείχε το domain για την κεντρική ιστοσελίδα του κόμματος xryshaygh.com, αυτό για την υποστήριξη της οργάνωσης νεολαίας antepithesi.net και τέλος το domain Για το ηλεκτρονικό κατάστημα xakatastima.gr.

Την ημέρα της αποχώρησής του από την οργάνωση, ο αρχηγός Μιχαλολιάκος ζητάει από τον Βογιατζή να του παραδώσει τα domains με το περιεχόμενο των site, ώστε να το αναθέσει σε άλλο διαχειριστή. Ο Βογιατζής από πλευράς του απαντάει με εξώδικο στο οποίο αναγράφει το σύνολο του λογαριασμού που πρέπει να πληρώσει η Χρυσή Αυγή για να της παραδοθούν τα domains και το περιεχόμενο. Η Χρυσή Αυγή αποφασίζει να μην πληρώσει και προχωράει στη δημιουργία του xrisiavgi.com. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει ο Ψαρράς στο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», δύο ημέρες πριν την αποχώρηση του Βογιατζή από την οργάνωση είχε δεχτεί τηλεφώνημα από κάποιον εκπρόσωπο του Μιχαλολιάκου, ο οποίος του ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασία τους, για τον προφανή λόγο ότι πλέον δεν υπήρχαν τα χρήματα να τον πληρώσουν.

Ο Βογιατζής όμως δεν ήταν η μόνη αποχώρηση της οργάνωσης καθώς στις 13/12/2019 έρχονται οι αποχωρήσεις σημαντικών στελεχών της οργάνωσης. Αυτές είναι του Λαγού, του Κούζηλου, του Ηλιόπουλου, και του Γερμενή. Παρόλα αυτά αν και όλοι μιλάνε για τα λάθη της οργάνωσης, είναι χαρακτηριστικό ότι αντίθετα από τον Βογιατζή, κανείς δεν τα αποδίδει στον Μιχαλολιάκο, αφήνοντας εύλογα ερωτήματα για συνεννόηση όπως γράφει ο Ψαρράς στο άρθρο του, μεταξύ Μιχαλολιάκου και Λαγού.

Σκηνικό διαλυσης στην Χρυσή Αυγή: Ανεξαρτητοποιείται ο Λαγός και ο Μιχαλολιάκος του ζητάει πίσω την έδρα

Η «συμφωνία» έχει να κάνει με το σχέδιο διάσωσης του Μιχαλολιάκου το οποίο και παίζει η Χρυσή Αυγή. Με την απόσχιση του Λαγού από τον Μιχαλολιάκο, ο τελευταίος δε θα επωμιστεί τις «αμαρτίες» του πρώτου στο δικαστήριο. Να σημειωθεί ότι ο Λαγός ήταν «περιφερειάρχης» στη Χρυσή Αυγή και υπεύθυνος για τα τάγματα εφόδου της Νίκαιας, του Περάματος και του Πειραιά.

Φαίνεται ότι στο συνολικό σχέδιο διάσωσης της Χρυσής Αυγής συμπεριλαμβάνεται και η διάσταση με την ίδια την ιδεολογία της. Η Χρυσή Αυγή μετά την αποχώρηση του Λαγού, έχει πλέον στην Ευρωβουλή μόνο έναν εκλεγμένο αντιπρόσωπο, από τον οποίο και προέρχεται η χρηματοδότηση του μορφώματος. Ο επί χρόνια συνεργάτης του Μιχαλολιάκου, ακούει στο όνομα Αθανάσιος Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνου δίνει όπως, αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», ένα χαρακτηριστικό δείγμα για την απόσταση που θέλει να πάρει η οργάνωση από την ναζιστική της ιδεολογία. Σε συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο με θέμα, «Ανθρωπιστική βοήθεια στη Μεσόγειο», ο Κωνσταντίνου κάνει την εξής παράξενη για τα δεδομένα Χρυσής Αυγής τοποθέτηση, «Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, εκτιμάμε ότι το πρόβλημα της άρτιας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με έναν ενιαίο συγκεκριμένο πάγιο μηχανισμό, αποδεκτό καθολικά απ’ όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης.

»Η Μεσόγειος είναι ένα πεδίο δραστηριότητας για τους ανθρώπους που ζητούν να καταφύγουν στην Ευρώπη, στην Ευρώπη νοητή ως σύνολο και όχι ειδικά σε κάποια χώρα της. Συνεπώς, η λύση στο ανθρωπιστικό ζήτημα του μεταναστευτικού πρέπει να σχηματοποιηθεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

»Η επανάληψη των ευρωπαϊκών ναυτικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο Θάλασσα, κατά την πρόταση του ΟΗΕ, από το 2014 και ένθεν, η κατανομή των προσφύγων στις χώρες – μέλη με σαφή αντικειμενικά κριτήρια, η δραστική χρησιμοποίηση ευρωπαϊκών γραφείων εκτός της Ευρωπαϊ­κής Ενωσης, όπου θα υποβάλλονται τα αιτήματα παροχής ασύλου από τις χώρες – μέλη και η αεροπορική μεταφορά των δικαιούχων ασύλου στην Ευρώπη αποτελούν δυνητικούς ουσιώδεις πυλώνες πραγματικής ανθρωπιστικής υποστήριξης.

»Με ένα ενεργό σύστημα αυτού του τύπου, όπου θα συμμετέχουν επαρκώς οι ευρωπαϊκές χώρες, οι δυστυχείς ανθρώπινες υπάρξεις θα διασώζονται από τους εγκληματίες διακινητές, καθώς και από τους θαλάσσιους κινδύνους».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση δείχνει ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής προσπαθεί να  αποσοβήσει τις αποκαλύψεις της δίκης της Χρυσής Αυγής, σε σχέση με την εγκληματική δράση της οργάνωσης και να «ξεκαθαρίσει» τα πράγματα σε σχέση με τη δράση της σε υπερεθνικό επίπεδο.

Ο Μιχαλολιάκος φαίνεται όπως εξηγεί ο Ψαρράς ότι προσπαθεί να σώσει τον εαυτό του, βάζοντας και τα στελέχη της οργάνωσης σε αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο ο λόγος που θέλει να βγει νικητής στη δίκη δεν είναι μόνο η επιβεβαίωση στο συλλογικό φαντασιακό, του ορθού της δράσης της οργάνωσης και η «απόδειξη» της αντισυστημικότητας της Χρυσής Αυγής που δέχεται «πόλεμο», όπως συχνά λέει για τις ιδέες και για την «τίμια δράση» της η οποία μεταξύ άλλων είναι προς «το συμφέρον της πατρίδας και των Ελλήνων». Ο Μιχαλολιάκος σε μια επικείμενη αθώωσή του θα είναι ελέυθερος να απλώσει χέρι και στις κρατικές επιχορηγήσεις προς τη Χρυσή Αυγή, οι οποίες ανεστάλησαν με νόμο που ψήφισε το 2013 η Βουλή, μετά τις συλλήψεις των ηγετικών στελεχών του ναζιστικού μορφώματος.

Ο νόμος ορίζει ότι σε περίπτωση εκδόσεως αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης του αρχηγού του κόμματος, στο οποίο καταλογίζονται συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες, δικαιούται να λάβει αναδρομικά το ποσό της κρατικής επιχορήγησης. Το συγκεκριμένο ποσό σήμερα ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτά τα χρήματα στηρίζεται ο Μιχαλολιάκος για να καταφέρει να ξαναστήσει στα πόδια της την οργάνωση του αλλά και να μοιραστούν τα κρατικά χρήματα σε όσους ωφέλησαν, ωφελούν και θα ωφελήσουν τον Φύρερ της Χρυσής Αυγής. Παρόλα αυτά όπως σημειώνει ο Ψαρράς και προκύπτει από τις καταθέσεις των μελών της Χρυσής Αυγής στη δίκη, το μέλλον προβλέπεται μάλλον ζοφερό, τόσο για τον Μιχαλολιάκο, όσο και για τα πρωτοπαλίκαρά του.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Δημήτρη Ψαρρά στην «Εφημερίδα των Συντακτών»